iOS ve Android rekabeti otomobillere geliyor

Bu her ne kadar bir rekabet olsa da, kullanıcı deneyimi açısından eminim birçok teknoloji severi heyecanlandırıyordur. Çünkü bu akıllı işletim sistemleri otomobiller için hiç de uzak değiller. Otomobil sistemleri de her geçen gün çok daha teknolojik bir hal alıyor, “yol bilgisayarı” kavramıyla zaten ilgimizi çekiyor. Orta konsola büyük ekran taşınalı hayli zaman oldu. Bu ekranlarda iOS veya Android görsek ve otomobilleri biraz da buna uyarlasalar fena mı olur?

İşte bu sesimizi duymuş olacaklar ki bazı otomobil şirketleriyle anlaşmalar gündemde. Apple geçtiğimiz haziran ayından beridir otomobil şirketleriyle ikili görüşmeler yürütüyor. Google‘da Audi ile bir anlaşma imzalamış ve yeni modeller için Android’li Audi’ler gündemde. Tabiki bu görüşmeler sadece google, apple ve otomobil şirketleri arasında geçmiyor. Sektörde Nvdia gibi teknolojik destek vermesi beklenen şirketler de var. Bunlarla birlikte iyi bir zemin hazırlanıp çok yakın zamanda otomobillerde bu işletim sistemlerini görebileceğiz.

Bu sayede elimizdeki cihazlarla otomobiller çok daha uyumlu hale gelecek ve eğlence gibi birçok aktif seçenek daha farklı bir pencerede açılacak. Hiç de yabancısı olmadığımız iOS ve Android pencerelerinden. Apple hali hazırda BMW, Mercedes, Honda ve General Motors gibi şirketlerle anlaşma sağladı bile. Audi ile birlikte Android de bu pazara girmek istiyor. Bu da en çok biz teknoloji severleri heyecanlandırıyor.

iOS Android otomobil

Aslında olay sadece işletim sistemlerinin otomobillere gelişi değil. Bunun yanı sıra birçok uygulama da otomobillere girecek. Henüz bunun neler getireceğini hayal etmek güç olsa da yeni uygulamalarla otomobiller için harika şeyler ortaya konacaktır. Apple’ın Siri‘si bu yönde aktif araçlardan. Gelen mailler ve aramalar sesli olarak kullanıcıya iletilebilecek. Ayrıca sürücünün söyledikleri de yazıya dökülüp karşı tarafa iletilebilecek. Türkçe dil desteği henüz çok uzak olsa da en azından teknolojiye giriş yapılması bile yeterli. Günün birinte Türkçe’mize de uygun hale gelecektir. 😉

Bu teknoloji için girişimler haziran ayında başlamış olsa da henüz çok yeni olduğunu söyleyebiliriz. 2014‘te hem iOS hem de Android’li bir düzine otomobil üreticisi görebilmek mümkün olacak gibi görünüyor. Hatta belki opsiyon sistemi şeklinde bile sunulabilir. Daha doğru açıklamak gerekirse; isteyen aynı otomobili iOS’lu veya Android’li alabilir. Bu da bizim aklımıza gelebilecek bir opsiyon. Sonuçta hedef para kazanmaksa, buna da sıcak bakabileceklerdir…

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir