iPad Markası Çin’de Artık Apple’ın

Apple‘ın başı Çin’deki bir şirket olan Proview Technologies ile iPad markası nedeniyle hayli ağrımıştı. Shenzhen Proview Technology şirketi, iPad ismine sahip olduğunu iddia ederek Apple ürünlerine ait satışların durdurulması için dava açmıştı. Apple, 2009 yılında Proview’den “iPad” isminin küresel haklarını satın aldığını belirtmiş, Çinli yetkililer ise Çin’deki hakların hiçbir zaman Apple’a deveredilmediğini açıklamıştı.  Çin’de bir mahkeme, Aralık ayında verdiği kararla Apple’a karşı giriştiği mücadelede iflasın eşiğine gelen Proview’in hala iPad marka adına sahip olduğunu belirtti. Mahkemenin Apple üretimi iPad’lerin toplatılma kararını vermesi, Apple üzerinde büyük bir baskı oluşturdu.

iPad

Apple, var olduğu en büyük ikinci piyasadaki çıkmazı, mahkemeye para vererek çözdü. Guangdong Yüksek Mahkemesi, Apple’ın hesaplarına 60 milyon dolar aktardığını belirtti. Apple böylece, sahip olduğu milyarlarca dolarlık servetinden çok az bir miktar ödeyerek yüz milyonlarca Çinli tüketiciye erişimin önündeki engeli kaldırdı.Apple, dünyanın geri kalanında da olduğu gibi Çin’deki tablet bilgisayar piyasasında da üstün durumda.

Organize grupların Batı ülkelerinden getirdiği iPad’lerin de sayesinde, marka ismi tartışmasının sürdüğü günlerde bile milyonlarca Çinli iPad sahibi oldu. Çin’de satılan tüm iPad’ler, Tayvanlı elektronik tedarikçisi Foxconn tarafından üretiliyor. Fabrikalarında bir milyondan fazla kişi çalışan Foxconn, aynı zamanda Microsoft gibi büyük şirketlere de hizmet veriyor.

Girdiği mali krizden kurtulabilmek için Apple’ın servetinden tazminat koparmayı uman Proview, açtığı davanın düşmesinin ardından hayal kırıklığı yaşadı. Şirketin avukatı Xie Xianghui, Proview’in borçlarını ödemesi gerektiğini, Apple’e açtıkları davadan beklentilerin 400 milyon dolar almak olduğunu ifade etti.  Proview’in açtığı dava, Apple’ın 2009 yılında şirketin Tayvan’daki bir taşeronundan marka ismini 35 bin dolara almasıyla patlak verdi. Aralık ayında Apple aleyhinde çıkan kararda, Proview’in iPad isminin Çin’deki haklarını 2001’de satın aldığı belirtildi.

Kaynak: ihlassondakika

Blog’umuza ait son güncellemeleri Twitter veya Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir