iPhone 4S Dışında Siri Diğer Cihazlara Gelmeyecek

Apple, iOS 5 ve iPhone 4S ile beraber tanıttığı kişisel asistan uygulaması Siri hakkında sıklıkla sorulan o soruya yanıt verdi. Yapay zekanın kişisel asistan olarak şekillendirildiği Siri uygulaması bilindiği gibi iPhone 4S ile beraber kullanıcılara sunulmuştu. Donanımsal herhangi bir gerekliliğin olmadığı ve sadece yazılımsal anlamda çalışan Siri, bu özelliği itibari ile belki iOS 5 yüklü diğer cihazlara da ileride gelip gelmeyeceği kullanıcılar için merak konusuydu. Michael Steeber isimli Apple geliştiricisi blogundan yaptığı açıklama ile Apple’ın şu anda böyle bir planının bulunmadığını açıkladı. Bu açıklamaya göre eğer Siri’yi kullanmak istiyorsanız bir iPhone 4S sahibi olmanız gerekiyor. iPhone 3GS veya iPhone 4 cihazları için böylelikle Siri‘nin kapısı resmi anlamda kapanmış oluyor diyebiliriz.

Yine bu konu ile ilgisi nedeniyle daha önce sizinle paylaştığımız Siri Artık iPhone 4S’e Özel Bir Uygulama Değil! başlıklı yazımızda Steven Troughton-Smith ve Chpwn isimli iOS hacker’larının sadece iPhone 4S’e özel olacağı söylenen Siri’yi iPhone 4’e taşımayı başarmışlardı. Bu haberin ardından Siri iPhone 4 Sonrası iPhone 3GS’e Taşındı haberinde paylaştığımız üzere Siri‘nin bu seferde iPhone 3GS’e de başarılı bir şekilde çalıştığını görmüştük. Tüm bunların ışığında Apple’ın iPhone 4S dışında resmi anlamda Siri‘nin diğer cihazlar için yayınlanmayacağının sebebini ise sadece iPhone 4S pazarlama politikasına bağlayabiliyoruz. iPhone 4S’in reklamlarında da sıklıkla Siri’nin vurgulanması bu cihazı tercih edilmesi için en büyük etken olması gerektiği yönlendirmesi Apple tarafından boşuna yapılmıyor. Ürünü satacak olan en önemli faktörlerden birisi olarak öne çıkarılan Siri’nin diğer cihazlara bu anlamda resmi anlamda sunulması da düşünülemezdi.

Apple SiriPeki madem iOS hacker’ları hem iPhone 4 hem de iPhone 3S’e Siri’yi taşımışlarsa “neden bu uygulamayı ve dosyalarını bizlerle Cydia üzerinden yüklenebilir bir şekilde paylaşmıyorlar” diye sorulabilir. Ancak adı geçen iOS hacker’ları yasal olmayan dosyaların ve uygulamaların paylaşılmasından yana olmayan insanlardan oluştuğundan “Siri”nin de lisanslı ve patentli bir uygulama olması sebebiyle dosyalarının paylaşılmasının illegal olacağı ve kendilerinin yaptırımla karşılaşacağı için böyle bir tutuma girmeyeceklerini açıkladılar.

Böylelikle bu kapının da kapanması ile beraber iPhone 4S dışındaki cihaz sahipleri için Siri şu aşamada mümkün görünmemekte. İlerleyen zamanda başka platformlar üzerinden dosyaları paylaşılabilir mi bilemiyoruz ama böylesi bir durumunda beraberinde güvenlik riskini getirmesi sebebiyle pek de tercih edilmeyeceği düşünülürse Siri’yi kullanmak için bir iPhone 4S sahibi olmak dışında çözüm bulunmuyor.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir