iPhone 5s Nereden Alınır?

Geçtiğimiz hafta iPhone 5s ve iPhone 5c’nin tanıtılması ve bu akşam da (18.09.2013) iOS 7’nin genel indirime sunulmasıyla birlikte gerek sosyal medyada gerekse günlük hayatta iPhone ve iOS birçok kullanıcının gündemi haline gelmiş durumda.

iphone-5s

Durum böyle olunca, birçok gazete ve haber sitesi de bu cihazlar ve işletim sistemi ile ilgili birçok haberlere yer vermeye başladı. Keza ülkemizde  KDV ve ÖTV oranlarının çok yüksek olması, iPhone fiyatlarının da çok yüksek olmasına sebep oluyor.

Aslında, bu vergilerin hayatımızın her alanında bulunuyor olması sebebiyle özellikle teknoloji alanında yüksek fiyatlara alışık değiliz desek yalan olur.

Vergilerin bu denli yüksek olması, iPhone fiyatlarının da ülkemizde maalesef yüksek olmasına sebebiyet vermekte. Keza kontratsız olarak iPhone almak istediğimizde, fiyatları dünya geneliyle kıyaslayınca en yüksek fiyatın ülkemizde olduğu gerçeğini gömekteyiz ki bu da iPhone severler için üzücü bir haber olması anlamına geliyor. Ufak bir örnek vermek gerekirse, fiyatlar sıralamasında Türkiye’ye en yakın fiyatta iPhone’u Brezilya’da bulmak mümkün ki o da Brezilya ve Türkiye’den 234 dolar ucuz bir fiyattan sunulmakta.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, iPhone fiyatları ile birçok medya kanalında haberler verilmekte. Akşam Gazetesi’nin yapmış olduğu bir haberde, 21 ülkedeki iPhone 5 fiyatları karşılaştırılmış ve pahalılık konusunda ilk sırayı ülkemiz göğüslemiş durumda. iPhone 5 fiyatlarını baz aldığımızda ve iki gün sonra çıkacak olan iPhone 5s fiyatlarını da düşündüğümüzde, tahmini olarak birinci sırayı çekeceğimizi tahmin etmek güç olmayacaktır.

iPhone fiyatlarına şöyle bir göz atacak olursak, cihazın 2500 lira gibi bir fiyattan satıldığını düşündüğümüzde, ÖTV’sinin 625 lira, KDV’si ise 450 lira. Yani aldığımız telefonun neredeyse yarı fiyatını devlete vergi olarak ödemekteyiz.

Durum böyle olunca, birçok kullanıcı Türkiye’den iPhone almak yerine yurtdışından cihaz getirtmek veya yurtdışından gelen cihazları alma yoluna gidiyorlar. Peki, madem yurtdışından iPhone getirtmeye karar verdiniz diyelim, hangi ülkeden almak daha mantıklı? Aşağıda, ülke ülke iPhone 5 fiyatlarını görebilir, iPhone 5s için fiyat tahmininizi yapabilir ve hangi ülkeden almak istediğinize karar verebilirsiniz.

apple-new-model-iphone-5s

İtalya ==> 960 dolar
Finlandiya ==> 929 dolar
Belçika ==> 920 dolar
Portekiz ==> 920 dolar
Danimarka ==> 918 dolar
Macaristan ==> 914 dolar
İsveç ==> 905 dolar
Rusya ==> 894 dolar
Avusturya ==> 894 dolar
Fransa ==> 894 dolar
Almanya ==> 894 dolar
İrlanda ==> 894 dolar
Hollanda ==> 890 dolar
İspanya ==> 881 dolar
Amerika ==> 649 dolar

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir