iPhone 5S Parmak İzi Okuyucu

Apple’ın yeni amiral gemisi olan iPhone 5s’in tanıtılmasının ardından, bazı spekülasyonların cevabı da kullanıcılara verilmiş oldu. Bu sorulardan bir tanesi de parmak izi okuyucunun olup olmayacağıydı ki cevap, evet parmak izi okuyucu iPhone 5s’te bulunuyor.

Touch-ID-Home-button-1024x922

Tanıtımda, Apple tarafından ilk olarak açıklanan iPhone 5s özellikleri çok daha geliştirilmiş olan kamera ve iPhone 5’ten iki kat daha hızlı olan 64 bit A7 işlemci ve M7 hareket sensörü olmuştu ki 64 bit işlemci ilk defa bir mobil cihazda kullanılıyor.

Bu özelliklerin yanı sıra, iPhone 5s ile hayatımıza yepyeni bir özellik giriyor ki alışılagelmişin dışında ve birçok spekülasyona sebep olan bir özellik ki o da cihazın ana ekran tuşuna entegre edilmiş olan parmak izi okuyucu.

Spekülasyonlara sebep oldu diyoruz, keza birçok otorite, parmak izlerinin toplanarak istihbarat birimleri tarafından kullanılabileceği kanısında fakat Apple tarafından yapılan açıklama parmak izi bilgilerinin sadece cihazın içinde depolanacağı yönünde.

Her ne kadar spekülasyonlara sebep olsa da, şöyle bir gerçek var ki, parmak izi okuyucu sayesinde, iPhone 5s cihazlarımızı daha hızlı kullanabileceğiz ve güvenlik seviyesi bir hayli yüksek olacak.

Touch-ID-hardware

Sensör hakkında bir takım bilgiler verecek olursak, sensör kendi başına 170 mikron kalınlığında ve inç başına 500 puanlık çözünürlük sunan kapasitif dokunma teknolojisine sahip. Sensör, 360 derece özgürlükle parmak izinizi okuyabiliyor, öyle ki, parmağınızı ana ekran tuşuna nasıl dokundurursanız dokundurun, parmak izinizi okuyacak anlamına geliyor.

Touch-ID-specs

Parmak okuyucunun bir diğer mükemmel özelliği de, iTunes üzerinden bir şey satın almak istediğinizde, her seferinde iTunes bilgilerinizi girmek yerine parmak izinizi okutarak satın almanızı gerçekleştirebilecek olmanız.

Parmak izi okuyucu harika bir zaman tasarrufu sağlayıcıdır!

Touch-ID-scan-fingerprint

Dokunmatik kimliğiniz, temel iOS 7 teknolojileri ile birlikte aktivasyon kilidi mantığıyla çalışıyor ve hırsızlığa karşı istenmeyen girişleri engelliyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, parmak izleriniz sadece cihaz içerisinde depolanıyor ve bulut hesabınızda depolanmıyor.

Touch-ID-success

Tek tıklamayla iTunes hesabınıza giriş yapılıyor ve kredi kartınızla alışveriş yapılıyor olması ve bu alışverişi bir üst sırının olmaması, biyometrik güvenliğinizi daha önemli kılıyor. Her ne kadar Apple gerçek hayattaki satın almalar için parmak izinin kullanılıp kullanılmamasıyla ilgili herhangi bir şey söylemiş olmasa da, zamanla bu tarz özelliklerin gelebileceği hususunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Şimdilik, dokunmatik kimlik özelliği sadece iPhone5s’te bulunuyor olsa da, yeni iPad’lerin önümüzdeki ay tanıtılacak olması, bundan sonra üretilecek olan tüm iOS cihazlarında parmak izi okuyucunun standart özellik olarak bulunabileceği yorumlarına sebep olmakta.

Öte yandan, iPhone 5c’de sensör bulunmuyor çünkü iPhone 5c’de hızlı A7 işlemci bulunmamakta.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir