iPhone Fotoğrafçılığı: İleri Pozlama ve Odaklama

Bir çekim yapacaksınız ve pozlamak istediğiniz yer ile odaklamak istediğiniz yerler yer aynı. Öyle ise herhangi bir sorun yok demektir. Eğer odaklamak istediğiniz nesne ön fonda ise ve sizin pozlayacağınız ışık arka planda ise ne yapmanız gerekmektedir dilerseniz bunun cevabını hep birlikte bulalım.

iPhone-Photography-Series

Bu tür durum için iki seçeneğiniz var Camera+ veya Camera Awesome uygulamaları. Bu iki programda odaklama ve pozlamayı birbirinden bağımsız hale getiriyor. Bunlar hakkında bilgi vermeden önce iPhone ile odaklama hakkında biraz bilgi elde edelim.

Odaklama

Adından da anlaşaılacağı gibi odak kelimesi bir sahnede istenilen bir nesnenin ön plana çıkartılarak diğer nesnelerin blur hale getirilmesidir. Çoğu zaman odağı kullanırız aslında. iPhone bu işi gerçeklemek için en iyi aletlerdendir ancak arka plan ile ön plan arasında büyük mesafeler olduğu takdirde bazı nesnelerin keskin olduğu ve çok iyi odaklandığı diğer nesnelerde ise bunun tam tersine olay olduğu gözlenmiştir. Bu olay aşağıda anlatılmıştır.

ileri-1

ileri-2

Pozlama ve odaklama üzerinde tam kontrollü bir yaratıcılık elde etmek için Camera+ veya Camera Awesome yazılımlarını tercih etmek en iyi yoldur. Bir sonraki örnekte Camera Awesome yazılımını kullanarak örnek vereceğiz. Camera+ ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Yazılımı açtıktan sonra odaklama/pozlama karesini görmek için ekrana dokunun.

ileri-3

Şimdi pozlama ve odaklama noktalarını basitçe birbirinden ayırın. Pozlama kısmını bir daire içerisinde odaklamayı ise bir kare içerisinde göreceksiniz. Kaliteli bir resim elde etmek istiyorsanız odaklama kısmını resmini çekmek istediğiniz objenin üzerine getireceksiniz ve daha sonra pozlama yapmak istediğiniz daireyi ise sahnede parlaklığı fazla olan yere doğru götüreceksiniz. Eğer açık havada bir insanı, hayvanı çekiyorsanız odaklama dairesini hayvan veya insana pozlama kısmını ise güneş, gökyüzü gibi parlaklığı daha fazla olan nesnelere getirmeniz gerekmektedir. Böylece görsel olarak mükemmel bir resim elde edersiniz.

ileri-4

Pozlama ve Odaklama Kilidi

Bir başka teknik ise pozlama ve odaklamayı kilitleme adı verilen şeydir. Eğer iPhone ekranına yeterince uzun süre dokunursanız AE/AF kilidi yazısını göreceksinizdir. Bu pozlama/odaklama anlamına gelmektedir. Eğer bir SLR makine  ile büyümemişseniz bu kilidi kullanmak bir iPhone kullanıcısı olarak size yeterli gelecektir.

Peki bu AE/AF kilidi etkinleştirmek bizim ne işimize yarayacaktır. Bunu sayesinde odaklama ve pozlama kilitlenecektir ve herhangi bir nedenle telefonunuzu hareket ettirdiğiniz zaman cisme veya nesneye tekrar odaklanır. Tekrar ekrana dokunana kadar odaklama ve pozlama kilidi kalacaktır.

Eğer sahnedeki ışıktan daha aydınlık ve daha karanlık bir fotoğraf elde etmek istiyorsanız bu sizin için oldukça işe yarayan bir hiledir. Aşağıdaki resimler AE/AF kilidi kullanılarak hızlıca çekilmiş birer örnektir.

ileri-5

ileri-6

Bu resimde parlaklığı arttırmak ve arka planı çıkarıp gizemli bir yol elde etmek istenmiş ancak, bu sahnede yeterince karanlık bir alan olmadığı için aydınlatmak için bütün pozlama tercih edilmiş. Bir önceki pozlama dersinden de hatırlayacağınız gibi koyu bölgeye dokununca aydınlık resim elde ediyoruz, aydınlık bölgeye dokununca koyu resim elde ediyoruz.

Aşağıdaki resimde pozlama limiti üzerine çaışma yaptık. Sadece sağ tarafına pozlama yaptık ve kilidi açtık. Daha sonra iPhone’u hareket ettirdik ve istediğimiz fotoğrafı yakaladık. Buna fotoğrafçılıkta resim çekme anını tekrar oluşturma denmektedir.

ileri-7

Aşağıdaki resimde aşırı pozlama veya aydınlığa maruz kalmış bir resim görüyorsunuz.

ileri-8

Yapmanız gerekenler

Eminiz ki iPhone ile pozlama ve odaklama üzerine birazda olsa bilgi sahibi oldunuz. Şimdi yapmanız gereken doğaya çıkıp ileri pozlama ve odaklama tekniklerini kullanmanız. Birkaç çekimden sonra sizde ne kadar eğlenceli çekimler çektiğinizi görün!

Aşağıda, iPhone ile çekilmiş profesyonel fotoğrafların örneklerine ulaşabilirsiniz.

iphoneography, iphoneografi, iphone fotoğrafçılığı

iphoneography, iphoneografi, iphone fotoğrafçılığı

iphoneography, iphoneografi, iphone fotoğrafçılığı

iphoneography, iphoneografi, iphone fotoğrafçılığı

Instagram fotoğraflarınızı #edfoto etiketiyle ekleyin, elmadoktoru kullanıcıarı çektiğiniz fotoğraflara eşlik etsinler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir