iPhone İle Işıklı Yolların Çekimi

Bu bölümümüzde sokak lambalarının aydınlattığı yolları nasıl etkileyici birer fotoğraf karesi haline geldiğini anlatacağız. Birçok fotoğrafçı için -ki özellikle iPhone fotoğrafçıları – güneş tepemizden gittiği zaman fotoğrafçılık bitmiş olarak kendi yaratıcılıklarını kısıtlıyorlar. Özellikle iPhone 5 ile birlikte düşük ışıklarda bile mükemmel fotoğraflar çekilmesi mümkündür. Bu bölümde size bunu nasıl yapacağınızı anlatacağız.

iPhoneography

Geceleri bir fotoğraf için kolay kolay bir ışık kaynağı bulamazsınız. Ancak geceler ışık yollarını çekmekten daha zevkli bir şey bulmazsınız. Aşağıda bunun bir örneğini görmektesiniz. Temel mantık iPhonunuzu sabitleyin ve önünüzden geçen araçları çekin. Bu sabitleme işinde pekâlâ üçayak (tripod) kullanabilirsiniz.

isik-1

Nasıl çekim yapacağız?

Öncelikle Slow Shutter Cam yazılımını App Store’dan indirmeniz gerekiyor. Bu yazılım bizlere bazı güzel özellikler sunmamızı sağlıyor bunların birçoğunu ilerleyen zamanlarda anlatacağız. Şimdi uygulamayı daha yakından tanımak için bilgilendirme kısmını kontrol edebilirisiniz.

Işıklı yolların çekimi için nelere ihtiyaç duyarız:

1) iPhone’unuzu sabitleyin çünkü Slow Shutter Cam aynı anda birden fazla çekim yapar. Bütün bunları tek bir resim içerisinde birleştirerek ışıklı yol şeklinde resimler elde etmemizi sağlıyor. Slow Shutter Cam çalışırken iPhone’unuzu hareket ettirmeyin aksi halde sihirli görüntünüzü elde etmeniz mümkün olmaycaktır.

2) iPhone flaşını kapalı hale getirin

3) Slow Shutter Cam uygulamasını kullanırken zamanlayıcı kullanarak fotoğraflarınızın çekimini geciktirebilirsiniz. Erteleme ile sarsılmaları en aza indirebilirsiniz ve bu sayede çekim tuşuna bastığınızda elinizden kaynaklı titreşimleri elimine etmiş olursunuz. Ancak bu ertelemeden dolayı anı kaçırabilirsiniz ve istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz.

isik-2

4) Slow Shutter Cam yazılımının içindeki ışık takipçisi (light trail) sekmesini açık konuma getirin. Burada da gördüğünüz gibi bir çok mod var ancak biz şimdilik sadece light trail ile ilgileniyoruz. İlerleyen zamanlarda bunlarında ne olduğunu anlatacağız.

isik-3

5) Yazılımda göründüğü gibi Shutter speed (Çekim hızı) ayarlayın. Bu özellik resim çekme süresini belirler. Örneğin eğer 1’i seçtiyseniz ışık yolunu saniyede bir alırsınız, eğer 2 yaparsanız 2 saniyede bir alırsınız. Örnekte 15 saniye de bir çekim yapılmıştır ondan dolayı birden fazla ışık yolu görünmektedir.

isik-4

6) Sensitivitiy (Hassalık) ayarı sadece ışık yolu modunun bir özelliğidir. Işık yolunu ne kadar hızla çektiğiyle alakalı bir özelliktir. 1 en fazla hassas(belirgin ışık yolu) olunan noktayı 1/64 ise en az hassas olunan noktayı temsil eder. Buradaki resim 1/8 hassasiyetinde çekilmiştir.

isik-5

7) Sihirli işler yapmak! Zamanlama her şeydir. İlk önce iPhone’u hazır hale getirin, Slow Shutter Cam yazılımını açın ve daha sonra geçen arabaları çekmeye başlayın.

isik-6

8) Önce arabaların geçmesini bekleyin daha sonra Slow Shutter Camçekeceğiniz fotoğraflaı izleyin.

isik-7

isik-8

isik-9

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir