iPhone Fotoğrafçılığı: iPhone Kamerası İle Yaratıcı Pozlama

iPhone kullanıcısıysanız ve iPhone ile sık sık fotoğraf çekmeyi seviyorsanız şanslı gününüzdesiniz demektir. Keza elmadoktoru olarak iPhone Fotoğrafçılığı (iPhoneography) ile ilgili yazı dizisine yer vermeye başlıyoruz.Yazı dizimizi bitirdiğimizde mükemmel bir kaynağa sahip olmuş olacaksınız.

iPhone-Photography-Series

Çok basit bir anlatımla pozlama görüntü üzerindeki parlaklık ve koyulukları belirler. Yani resimleri temel bileşeni olan pixellerle alakalı bir kavram olduğu söylenebilir. iPhone’dan ya da herhangi bir fotoğraf çekme makinasıyla çekim yaparken ışığın sensörlerin içinden geçerek kayıt ettiğiyle alakalıdır pozlama. Eğer çok fazla ışık demeti girerse sensörlerden elde ettiğiniz görüntü parlak olacaktır bunun tersine eğer az bir ışık demeti girerse karanlık bir görüntü elde edersiniz. Eğer çekim yaptığınız yerde homojen bir ışık dağılımı varsa elde ettiğiniz görüntüde o kadar güzel olur. Film çekimi ya da sanat çekimlerinde elde edilen görüntülerde ışığın önemi de pozlamadan ileri gelmektedir.

y_pozlama-1

Yüksek kontrastlı sahnelerde, aşırı derecede parlak ışık ve karanlık ortam birlikte bulunmaktadır. iPhone kamera sensörü kısıtlı bir menzile sahiptir. Bundan dolayı fotoğrafçı yaratıcı pozlamaya kendi karar vermek zorunda kalacaktır. Bu tür durumlarda bize başka bir terim işin işine girecektir.

Vurgu ve Gölge

Vurgulama deyince akla gelen ilk şey çok parlak sahneler gelmektedir. Eğer parlak ortamlarda pozlama yaparsanız görüntü içerisindeki detayları görme imkânınız artar. Bunun yanı sıra karanlık sahnelerde ise detayları görme imkânınız azalmaktadır. Eğer pozlamanızı karanlık ortamlarda iyi bir pozlama yapabilirseniz karanlık ortamlarda dahi ayrıntıları görme imkânınız artacaktır.

Parlaklığın ve karanlığın birlikte olduğu ortamlarda detayın daha fazla seçildiği aydınlık bölgeye doğru pozlama yaptığınız takdirde karanlık ortamların detaylarının da seçilebileceğini rahatlıkla görebilirsiniz. Bu resimde gördüğünüz gibi pozlamayı dış ortama yaptığınız takdirde karanlık olan iç ortamında detaylarının seçilebildiğini görebilirsiniz.

y_pozlama-1

Pozlamayı karanlık olan iç ortama yaptığınız takdirde iç ortamda daha fazla detay seçimi yapılırken aşırı parlak olan dış ortamda hiçbir nesne detayının seçiminin yapılamadığını görebilirsiniz.

y_pozlama-1

 iPhone Pozlamasının ayarlanması

Şimdi sizlere iPhone ile pozlamayı nasıl ayarlayabileceğini anlatacağız iPhone ekranında herhangi bir alana dokunduğunuz zaman otomatik olarak o bölgeye pozlanır. Eğer parlak bir alana dokunursanız görüntünü daha da karardığını göreceksinizdir. Karanlık bir nesneye doğru dokunduğunuzda ise tam tersine ekranın parlaklığının arttığını göreceksinizdir.

Aşağıdaki görüntüde ekranın koyu bölgesine pozlama yapılmıştır ve görüntünü ne kadar parlak olduğunu görmektesiniz. Bu durumda gökyüzü oldukça parlak bir şekil almıştır.

y_pozlama-1

Eğer çekim yapacağımız yerin parlak yerine dokunup pozlama yaparsak gökyüzündeki detayların daha fazla seçildiğini ancak koyu nesnelerin detaylarındaki detayların daha az seçildiğini görebilirsiniz.

y_pozlama-1

Size düşen!

Şimdi size düşen kontrastlı yani parlak ve karanlık sahne içeren bir ortam bulmak ve yukarıda anlattığımız iki farklı şeklide pozlama yapmak. İki farklı şekilde de resminizi çekin ve bize geri dönüşü yapmayı unutmayın!

y_pozlama-1

Instagram fotoğraflarınızı #edfoto etiketiyle ekleyin, elmadoktoru kullanıcıarı çektiğiniz fotoğraflara eşlik etsinler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir