iPhone/iPad/iPod Touch içerisindeki boş alanı nasıl arttırabilirsiniz?

Bu yazı öyle umuyorum ki özellikle 8GB‘lık eski jenerasyon cihaz kullanıcılarının daha çok dikkatini çekecektir. Cihazlarımız içerisinde birçok şey kullanıyoruz. Bunların hepsi de cihazımızın belli bir bölümünde ara bellek dediğimiz yere kopyalanıyor.

Mesela Facebook’a girdiğinizde haber kaynağını o uygulama direk telefonunuzun ara belleğine alıyor. Bu da belli bir süre sonra uygulamaların verilerinin cihazınızda fazlasıyla yer kaplamasına neden oluyor. İnternet üzerinde genellikle çok basit bir şekilde bunu anlatmışlar fakat bu işin çözümü olarak uygulamaların silinip tekrardan yüklenmesine değinmişler.

Peki, şimdi kaç kullanıcı acaba sırf yer kazanmak için tüm uygulamalarını silip silip tekrar yüklemek ister ki? Sizi bilmem ama ben bunun için her seferinde uğraşamam ve bu durumu çok sıkıcı bulurum. Fakat bu geçiçi dosyalarında cihazımız üzerinde büyük bir yer kapladığı gerçek.

İşte bu işlem için bize Tongbu adını verdiğimiz bir yazılım yardımcı olacak. Buraya tıklayarak Tongbu‘nun en güncel ve İngilizce sürümünü bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu asistanı kurup çalıştırdıktan sonra en alt kısımda cihazımızın nelerinin ne kadar veri kapladığını gösteren tıpkı iTools‘da ve iTunes‘da olduğu gibi bir bar var bu barın hemen yanında da bir çöp kovası işareti var.

Clear Trash yani çöpleri temizleme özelliği bu uygulamaları indirip silme işlemi yerine uygulamaların ön bellek veya ara belleğe aldığı verileri bizler için zahmetsizce siliyor. Öncelikle bu çöp kovasına tıklıyoruz ve sonra aağıda gördüğünüz gibi cihazımız üzerindeki verilere taramasını yaklaşık bir dakika kadar bekliyoruz.

tongbu

 

Yukarıda gördüğünüz benim cihazımızın analizi yani yaklaşık olarak benim cihazım üzerinde 558 MB civarında çöp dosya bulmuş. Benim cihazım 16 GB ve bu belki beni gerçekten çok etkilemez peki ya cihazınız 8 GB ise ya da cihazınızda çok fazla uygulama kullanıyorsanız bu 1 GB hatta 2 GB’a kadar yükselebilir.

Temizleme asistanının en önemli özelliği bu aşama tamamlandıktan sonra hangi uygulamaların verilerini temizlemeyi seçmemizi istemesidir.

Örneğin Facebook’un cihazınızda bıraktığı belgeleri silmemek istiyorsanız onu bu işlemden hariç tutabiliyorsunuz. Seçme işlemini de tamamlayınca tekrardan cihazımızdan bu dosyaların silinmesini bekliyoruz. İşlem sonlandığında aşağıdaki gibi bir görsel karşınıza gelecek;

tongbu2

Benim cihazımda temizlenen alan bu, sadece bir dakikalık bir işlem ile böylece tam 594,21 MB çöp dosyayı cihazımdan uzaklaştırıp kendime çok daha fazla yer açabildim. Bu yöntem ile çok daha rahat bir şekilde siz de cihazınızdan çöp dosyalarınızı arındırıp cihazınızda yer açabilirsiniz.

Telefonunuzda bu temizlemeyi yaptıktan belli bir süre sonra cihazınız tekrardan dolacak, dolduğunda tekrardan bu temizleme işlemi ile aynı yeri açabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir