iPhone’unuzdaki Casuslar

iPhone, iPad ve iPod Touch cihazlarınız, UDID adı verilen kimlik kodu sayesinde kolayca tanınabiliyor. (UDID nedir?: Unique Device Identifier yani Bireysel Cihaz Tanımlayıcı) Birkaç ay öncesine kadar yazılımcılar, uygulamalarını kullanan kullanıcıları tam olarak belirleyebilmek için UDID kullanmaktaydılar. Fakat maalesef UDID aynı zamanda kullanıcıları takip etmek için kullanılan eşsiz bir araç. Hatta bir hackerin UDID sayesinde bir FBI çalışanının bilgisayarına girip bir milyon telefon numarasını ele geçirmesi ülkede büyük yankı uyandırmış ve büyük tepkilere sebep olmuştu.

Casus iPhone, iPad, iPod uygulamaları

Bazı uygulamaların UDID’leri kendi sunucularına yüklemeleri bazı problemleri beraberinde getirmekte. Ortaya çıkan bu problemin temelinde kullanıcıların adres defterine izinsiz bir şekilde girerek bilgileri kendi sunucusuna kopyalayan App Path isimli hacker bulunuyor. Bunu fark eden Apple, UDID takibini yasaklamaya başladı. Bunu, yılın başında veri koruması konusundaki yaklaşımını değiştirerek ve UDID’leri izinsiz kullanan uygulamaları engelleyerek önüne geçmeyi planlasalar da hâlihazırda App Store’da UDID değerlendirmesini kullanan birçok uygulama mevcut. UDID okuyan uygulamaların çoğunluğunu ücretsiz uygulamalar oluştuyor fakat ücretli uygulamalardan da UDID kullananlar mevcut.

iOS 6 ile daha iyi bir veri koruma sunmayı amaçlayan Apple, iOS 6 ile uygulamaların izinsiz olarak adres defterine ulaşmalarını engelledi. Konum bilgisi kullanan uygulamalarda olduğu gibi rehber, takvim kayıtları, resimler ve notlara ulaşırken de buna benzer bir izin istiyor. Kullanıcı dilerse uygulamaların veri koruma özelliklerini kendisine göre ayarlayabiliyor.

UDID kaydı kullanarak telefonunuzu tehdit eden bazı uygulamalar şu şekilde:

Whats App: Ücretli olarak sunulan bu uygulama UDID kullanıyor olması sebebiyle maalesef pek de güvenilir bir uygulama değil.

Talking Tom: Bir çok kullanıcının severek kullandığı bu uygulama, verilerinizi şifrelemeden sunucuya gönderiyor. Uzak durulması önemle tavsiye edilen uygulamalardan birisi.

Doodle Jump: Doodle Jump’ın ücretsiz sürümünü kullanırken iki kere düşünün. Bu sürüm UDID’leri okuyup sunucuya gönderiyor.

iBooks: UDID kullanımını eleştiren Apple’ın iBooks’ta kullanması sizce de büyük bir tezat değil mi?

Candy Maker: Siz şekerleme yapın, sizin bilgileriniz sunuculara doğru yola çıksın..

Stupidness 2: Gırgır yapayım derken başkaları da sizin bilgilerinizle gırgır yapıyor olabilir.

Dimond Dash: Siz elmasları toplarken başkaları da sizin bilgilerinizi toplamasın, dikkatli olmakta fayda var.

iPhone’umu Ara: Apple’ın kendi kuralına karşı geldiği bir başka uygulama daha.

Shazam: Çok faydalı bir hizmet olmasına rağmen UDID’leri okumasının yanında adres defterine girerek kullanıcı takibi yapması kullanıcıların kullanırken bir kez daha düşünmeleri gerektiğini ortaya çıkarıyor.

Facebook: Facebook uygulaması da kullanıcı bilgilerinizi ele geçirmek için büyük çaba gösteren uygulamalardan.

Angry Birds:Kuşlar da mı casus?” Diyenleri duyabiliyoruz. Fakat maalesef kuşlar da sizi takip ediyor. UDID kullanmıyor fakat başka yollardan sizi takip ediyor.

Bunların yanında, Paper Toss, Extreme Skater, Labyrinth, Spotify, EBay mobile, Cut The Rope, Tuneln Radio, Air Video gibi uygulamalar da kullanıcıları değişik yollardan takip eden uygulamalardan sadece birkaçı. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, güncel işletim sistemlerinden en güvenilir olanı iOS.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir