iWatch pil sorunu için hareket ve güneş enerjisinden faydalanabilir

iWatch, Apple’ın 2014 içerisinde tanıtması beklenen ürünlerden birisi. İsmi bile henüz netlik kazanmamış, hatta Türkiye için bazı uyanık kimselerin isim patenti bile yapmışken, cihaza ait günden güne yeni haberler duyuyoruz. Aslında iWatch, giyilebilir teknoloji sınıfının bir üyesi olarak daha önce bir tarihte çıkmış olması bekleniyordu. Beklentilerin karşılık bulmaması ve Samsung, Sony gibi şirketlerin akıllı saatlerini tanıtmış olmasından dolayı “geç kalındı” ifadesi kullanılmaya başlanmıştı.

Fakat gelen söylentilerde iWatch‘un diğer ürünler gibi şarj sorunu yaşamaması ve daha kullanışlı bir ürün olarak çıkmak istemesi üzerine geliştirmeye devam edildiği, bu yüzden uzadığı haberleri yapıldı. Yeni bir söylenti bu iddiaları doğrular nitelikte. Şöyle ki; Apple iWatch için ekran altına yerleştireceği güneş panelleri ile ortam ışığı dahil güzel bir enerji kaynağı sağlama niyetinde olduğunu kısa süre önce paylaşmıştık. Söylentiler bununla da sınırlı değil. Saatlerde yıllardır kullanılan hareket ile şarj olma işini de iWatch’a entegre etmeye çalışıyor. Yılların saati Seiko‘dan hatırlayacağınız gibi kurma ihtiyacı kalmadan, tamamen hareket enerjisine duyarlı olarak başarılı bir şekilde neslini devam ettirebilmiştir. Apple bu iki doğal enerjiden de faydalanıp şarj konusunda verimi iyice artırıp akıllı saati ikiye bir şarja takma ihtiyacından kurtarmak istiyor.

iWatch

Söylentiler arasında iWatch için kablosuz şarj çalışmaları yapıldığı da kaydediliyor. Kablosuz şarj bilgisini veren The New York Times, manyetik alan ile indüksiyon başlatıp şarj etme çalışmalarının test edildiği vurgulanıyor. Kablosuz şarjın yanısıra geçtiğimiz yıl yine aynı kaynak kavisli ekran iWath çalışmalarından bahsetmişti. Henüz her iki teknoloji hakkında da daha somut bilgiler yok. Ancak güneş ve hareket enerjisinden faydalanma hem daha olası hem de daha kuvvetli haberlerden. 😉

Özellikle hareket enerjisinden şarj olayı Apple’ın 2009‘da aldığı “yürürken kol sallamasından doğan enerji” ismine mukabil bir patent içeriğiyle de uyuşuyor.

iwatch hareket enerjisi

Güneş enerjisi konusunda da iPod‘un mucidi Tony Fadell‘in açıklamaları var; Apple’ın son birkaç yıldır güneş enerjisinden faydalanma üzerine çalışmaları var. Şimdiye kadar çoktan çıkardı fakat tam verim alınamadığı için kullanılmadı.

Günün farklı zamanlarında güneşle temas olsa da, cihazların genel olarak karanlık yerlerde muhafaza edilmesinden dolayı sıcak bir teknoloji gündemini oluşturmuyordu. Ancak şunu da belirtmekte fayda var; iWath kolda olacağından güneş ve ortam ışıklarına çok daha maruz kalma ihtimali var. Hem bu nedenle hem de son birkaç yıldır özellikle batarya konusunda yapılan çalışmaların neticesi olarak farklı teknolojide sistemler de kullanılmaya başlanabilir. Mesela “esnek batarya dizaynı” gibi bir çalışması da var. Özellikle iWatch için gündemdeymiş gibi görünse de iPhone ve diğer Apple cihazları için de hayati önem taşıdığı vurgulamak lazım.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir