Joomla 1.6 Yazar Meta Etiketi Sorunu

Joomla 1.6Joomla 1.6.0 Türkçe kararlı sürüm’ün yayınlanmasının ardından sisteme dair yaptığım joomla 1.5 ile karşılaştırmalı araştırmalarımda gözüme çarpan bir sorundan sizlere bahsetmek istiyorum. Aslında çok önemli bir sorun gibi görünmese de yine de SEO‘ya katkısı önemli olan yazar (author) meta etiketinin joomla 1.6 sisteminde değişikliğe uğramış olması. Şöyle ki, bilindiği gibi joomla 1.5 sürümünde sayfa kaynağını görüntülediğimizde “Author” meta etiketinin karşısında o içeriği yazan kimse onun adı otomatik olarak çekiliyor ve yazar meta etiketine bu isim geçiyordu. Ancak joomla 1.6 sürümü ile geliştirilen bu kısım artık farklı bir yapıya kavuştuğundan dikkat edilmezse yazar meta etiketinin yazar adına bir katkısı olmuyor.

Biliyorum biraz karışık oldu ve belki de tam anlamı ile durumu ifade edemedim, o halde resimler üzerinde anlatmak istediği izah edersem daha anlaşılır olacak.

Joomla 1.6 Yazar Meta Etiketi

Joomla 1.6 sürümünü demo olarak yüklemiş olduğum sitede daha önceden oluşturmuş olduğum içeriklerde yazar olarak Mehmet görünürken bu sayfanın kaynağını görüntülediğimde yukarıda resimdeki gibi “author” meta etiketinin karşısında isim yerine “Super User” yazdığını gördüm. Bir çok kişiye gereksiz bir ayrıntı gibi gelecek olsa da yazar meta etiketinin varlığı ve SEO’ya katkısı bir gerçek. Ancak bu şekildeki bir yazar meta etiketinin ne siteye ne de yazarına hiç bir katkısı olmuyor. Tabi bu bir “hata” mı bilemiyorum ancak eksikliğin kaynağı içeriğimizi oluşturduğumuz alanda sağ taraftaki, parametrelerde yer alan “Yazar” öğesinin boş olmasından kaynaklanıyor.

Joomla 1.6 genel Ayarlar meta veri

Eğer “Yazar” kısmı burada boş bırakılırsa sistem bu kısma varsayılan olarak kullanıcının üye grubunu atıyor. Halbuki Joomla 1.5’te bu kısıma bir isim yazılamasa da içeriği oluşturanın kullanıcı adı ile doldurulmakta. Joomla 1.6’da ise ilginç ve hiç de anlamı olmadığı bir şekilde ilgili meta oluşturucu “Yazar” hanesi boş bırakıldığında kullanıcının üye grubunu, örneğimizdeki gibi “Super User” şeklinde tanımlamış olduğunu görüyoruz. Bu nedenle şu anda joomla 1.6 ile sitelerini oluşturanların içeriklerini oluştururken bu kısıma sayfanın kaynağında görülmesini istediği şekilde bir isim girerlerse o zaman ilgili yazar meta etiketinin de bir anlamı, yazara da yahut siteye de bir katkısı söz konusu olabilir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir