Joomla Performansı & Optimize

Joomla içerik yönetim sisteminin gayet kararlı bir çekirdek yapısı olmasıyla beraber performans açısından da hayli kaliteli bir script olduğunu bir kez daha vurgulayarak bu konuda bir kaç söz etmek istiyorum. Evet,  joomla performansı kullanıcısını memnun etmekle beraber diğer sistemlerle karşılaştırıldığında bariz bir şekilde farkını ortaya koyduğunu, wordpress gibi sistemlerin neredeyse eklenti eklenemeyecek şekilde olduğunu yakından takip edenler çok iyi bilirler. Performans için ne kadar başarılı bir sisteme sahip olursanız olun bu sistemde yapılacak olan bilinçsiz düzenlemeler, hatalı teme/şablon seçimi vb… bir çok faktör, joomla’nın performansını düşürmek için çok etkiliolur bu nedenle de performanstan ödün vermemek adına yapılacak olan bazı önerileri hayata geçirmemiz gerekiyor.

joomla-performans

Joomla Performansına Etki Eden Faktörler:

  • Tema / Şablon Optimizesi

Bilindiği gibi temalar joomla sitemizin görünen yapısını bir iki tıkla tamamen değiştiren, her menü öğesine ayrı ayrı tema atamak suretiyle, menüler arasında gezinen site ön yüz kullanıcılarına farklı görünümler sunan dolayısıyla joomlacıların en çok önemsediği kısımdır. Sitemizin kişiler üzerindeki imajına en fazla etki eden faktör olması sebebiyle de üzerinde en çok durulan konudur. Burada dikkat edilmesi gereken ve performansa en çok etki eden yönü ise temada kullanılan “image” (temaya ait resimler) dosyalarıdır. Çünkü her kullanıcı sitenize girdiğinde temanıza ait resimlerin yüklenme süresi sayfanızın açılma hızıyla doğru orantıda etkileyecek unsurdur. Her resim birer sorgudur ve bu sorgular kişilerin web tarayıcısı tarafından yorumlanırlar, ne kadar fazla resim, o kadar fazla sorgu, doğal olarak o kadar performans anlamına gelir. Bu konuda, varolan ve kullanmakta olduğunuz şablonunuzu test etmelisiniz ki bu işi internette yapan bunun gibi >> ücretsiz siteler mevcut. Bu tip sitelerden web sayfanızın analizini yapabilirsiniz.

  • Gzip Sıkıştırması:

Çoğu sunucunun desteklediği bir yöntem olmakla beraber genel anlamda performansa %90’lara kadar etki eden bir faktör olarak önemli bir yere sahiptir. Gzip sayfa sıkıştırması genel anlamda sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için sayfaları sıkıştırmak ve bu şekilde yüklenme sürelerini de azaltmakta faydalıdır. Böylelikle sıkıştırılmış sayfalar çok daha erken açılacak ve site performansı güç kazanacaktır. Ancak her sunucuda olumlu sonuç alamaya bilirsiniz, çünkü gzip faktörü sunucuların işlemcilerine ayrı bir yük getireceğinden performans dışında farklı olumsuz sonuçlar almanıza sebep olabilir. Sunucuya ek yük getirecek olan bu uygulama sebebiyle sunucu yöneticinizden uyarı da alabilirsiniz. En güzeli bu konuda sunucunuza danışmaktır.

  • Sitemize Fonksiyon Desteği Veren Bileşenler:

Joomla sitelerimizin temel fonksiyonlarının her türlü projeye destek vermediği, kafamızdaki site yapısının yetersiz geldiği durumlarda başvurduğumuz en önemli unsurlardan bir tanesi de bileşenlerdir. Bileşenler, görevlerine göre gerek büyük ve çok fonksiyonlu scriptler olabileceği gibi çok küçük fonksiyonlara sahip olabilen özel scriptlerdir. Bunlar genel tabiriyle 3. parti yazılımlar sınıfına girerler. Konumuz dahilinde performansa etki etme noktasında, hatalı kodlanmış bileşenler, gereksiz sorgular barındıran bileşenler ve aslında olmasa da olacak olan bileşenlerdir. Bir çok joomla kullanıcısı, özellikle de bu işlere yeni başlayan kullanıcılar, hoşlarına giden yada gitmeyen her türlü bileşeni sitelerine kurarlar ve bunların da çoğunu kullanmazlar veya gereksiz bileşenlerdir. Bunları da silmeksizin sistemde tutarlar, kullanmadıkları bileşenlerin bir zararı olmadığını düşünürler ancak bu hatalı bir düşünce şeklidir. Her bileşen, özellikleri itibariyle siteyi ziyaret eden kullanıcılar için yüklenirler çünkü joomla iskelet yapısı gereği çalışmaya hazır olan scriptlerdir. Bu sebeple sisteme fazladan yük getirerek performansı düşürürler. Bu nedenle kullanılmayan ve çok ta zaruri olmayan bileşenlerden kurtulmalısınız. Kullandığınız ve ihtiyaç duyduğunuz bileşenlerin önbellek özelliği olanlarında bu özelliği aktif etmelisiniz. O zaman performansa yine olumlu bir katkıda bulunmuş olacak ve sisteminiz o denli rahat çalışacaktır.

  • Site Üzerinde Gösterilen İstatistikler:

Website sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında şüphesiz olarak, sitelerini kaç kişi ziyaret etti, ne kadar içeriğim okundu, kimler şu an sitede vb… istatistiki bilgiler her zaman merak konusu olmuşlardır. Ancak bu gibi istatistiki bilgileri sitenizde göstermek için kullandığınız eklentiler veritabanınız için yorucu SQL sorgularını içerirler bu sebeple de performansa olumsuz etkileri vardır. Halbuki en kaliteli ve en fonksiyonel istatistiki bilgi alma platformu Google Analaytics dururken, bu uygulamanında sisteminize ek bir yük getirmediği de ortadayken, neden illede site üzerinden yada yönetim panelinden kontrol etme ihtiyacı duyarak sisteme yük getiren bir şekilde bu işlemi yapasınız?

  • Mambot / Plugin’lerin Gücü:

Evet, gerçekten de sitenize kattıkları yadsınamaz olan benim tabirimler Joomla’nın Küçük Askerleri dediğim o küçücük scriptler. Ama her sayfada her an yanımızda olan bu pluginler performansın da en çok düşmesine sebep olan eklentiler olduğunu akıldan çıkarmamak lazım. Örnek olarak sıklıkla kullanılan AllVideos Plugin isimli video gösterim plugini gibi. Bu tip eklentiler sisteme aslında en fazla yük çıkartan eklentilerdendir, o nedenle gereksiz tüm pluginlerden kurtulmaya bakın!

  • SEO / SEF Sitelerimizin Vazgeçilmezi:

Gerçekten de sitelerin olmazsa olmaz konusu olan şeydir, sitelerin arama motorlarına uygunluğu ve bu uygunluk için gereken işlevleri bize kazandıran seo eklentileri. Fakat aynı zamanda performans düşmanı olabilen bu özellik… Site içeriğimizin linklerini daha anlamlı ve kısa yapmakta kullanılan (temel işlev) daha sonrasında da arama motorları optimizesi için gerekli araçları bize sunan eklentilerden bahsediyoruz. Joomsef, nusef, 404sef vb… ismindeki 3. parti yazılımlar. Sisteme bu eklentiler kadar fazla bir yük getiren bir başka tür eklenti yoktur diyebiliriz, çünkü çalışabilmesi için sunucuya ve sunucunun kullandığı modüllere bu kadar görev veren, bu kadar sorgu gönderen bir eklenti türü daha yoktur. Halbuki joomlanın standart yapısındaki SEF özelliği bize zaten genel anlamda optimize noktasında bizlere hemen her şeyi daha doğrusu temel olanı vermekle beraber, sunucumuza da fazla ekisi olmayan bir yöntemdir. İnanın götürülerinin getirdikleri karşısında çok az olduğunu bildiğimiz seo / sef 3. parti yazılımlarının aslında joomlanın kendi içinde varolan sistemden kalite anlamında çok daha aşağı olduğunu bilmeniz yeterli olacaktır. Çünkü amaç her ne kadar arama motoru optimizesi olsa da, bu eklentilerin yüküyle yavaşlamış olan sisteminizin ve daha bir çok olumsuzluğunu sayabileceğimiz bu konudaki 3. parti yazılımlarının uygunluk noktasında size kaybettirdikleri daha fazla olabilir. Sonuçta arama motorları da birer ziyaretçidir, sayfalarınızın yüklenme hızları onları da etkilemekle beraber gereksiz sorgulardan doğan performans kayıplarından onlarda etkilenir. Joomlanızın genel ayarlarından SEO kısmındaki 3 tane özelliği aktif edip başka bir eklenti kullanmaksızın (bu amaçla) gönül rahatlığıyla sitenizi kullanabilirsiniz.

  • WebSite Önbellekleme Özelliği:

Genellikle pek yüzüne bakmadığımız bir özelliktir, ancak sitemizi ziyaret eden, özellikle de kayıtsız kullanıcıların (bunlar zararlı botlarda olabilir) bir sayfadan bir sayafaya çok hızlı gezip dolaşarak sisteme getirdikleri yükü en aza indiren unsurlardandır. Genel ayarlarda olsun, modüllerde ve diğer ek fonksiyonlarda olsun içinde aradığınızda var olduğunu göreceğiniz “önbellekleme” özelliği performans noktasında %90’lara varan tasarruf sağlar ve sistemi bu değer ölçüsünde rahatlatır. Gezilen sayfalar joomlanızın önbellek dizininde saklanarak bu sayfaları çağıran diğer kullanıcılara bu alandaki önbellekte yer alan sunulur ve böylece sisteme yüklenme olmayarak gözle görülür hız ve sunucu yükü azalması görürsünüz.

  • Veritabanı Optimizesi:

Joomla sisteminiz en çok veritabanı işlemlerine dayanan bir sistem olduğundan burada yer alan bir düzensizlik, sorun direk olarak performansa yansıyacak sonuçlar doğurur. Bu nedenle veritabanının sık sık optimize (onarım / bakım) yapılması gerekir. Bu bakım da zaten tablolar bazında yapılmakla beraber phpmyadmin kısmından girdiğinizde tüm tabloları seçip optimize etme seçeneğiyle optimize edinilebilir, ek yük getiren unsurlar düzenlenebilir. Veritabanınız ne kadar rahatsa siteniz o kadar rahat eder. Veritabanı joomlanızın ciğerleri mesabesindedir. Sizlerin, websitenizden çok daha iyi performans almanıza yardımcı olacak temel unsurlar ve bunlara karşı alınacak tedbirler konusunda temel bilgiler vermeye çalıştım. Her şey bununla bitmemekle beraber asgaride bunlara dikkat ettiğinizde web sitenizin çalışması açısından gözle görülür olumlu sonuçlar almanız muhtemeldir. Özellikle siteleriniz günlük tekil ziyaretçi anlamında 5000 – 10.000 lere çıktığındaki kasılmaların ve belkide sayfaların yanıt vermez hale gelmesi sonucuyla karşılaştığınızda bu gibi makalelerin ne demek istediği çok daha rahat anlaşılacaktır. O nedenle söylenenlere şimdiden kulak vermeniz ileride yaşanacak olası sorunların da önüne geçecektir. Hepinize joomla ile performanslı günler dilerim.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir