Joomla Seo

Öncelikle SEO ne demektir bu konu hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse seo;

SEO: Kısaca Search Engine Optimization sözcüğünün kısaltılmışıdır, yani kaba tabiriyle sitelerimizin içeriğine ait linklerimizin arama motorlarına en uygun hale geitirilmesi ve bu sebeple yapılan çalışmaların genel adıdır SEO. Üzerine emek harcanan her iş değerlidir ve değerli olan her şey gibi değerini koruması ve daha iyiye götürülebilmesi açısından da üzerine titrenmesi gereken bir olgudur. Sonuçta kimse harcadığı emeğin boşa çıkmasını yada bir karşılık görmemesi sonucunda mutlu olabilmesi zordur. Bu sebeple bu değerli saydığımız emeğimizi, basit ve etkili çözümlerle dahada değerli hale getirebilir ve bu şekilde inansın yaptığı işten hem zevk almasını hemde eğer ticari amaçla yapılıyorsa para kazanmasına olanak verecektir. Bizim üzerinde duracağımız konu Joomla içerik yönetim sistemiyle bu işi en kısa yoldan ve en etkili bir biçimde nasıl yapabileceğimiz konusudur.

Bu konuda zaten Joomla geliştiricileri aslında bize pek bir şey bırakmamacasına çalışmışlar ve önümüze neredeyse hazır bir sistem kurmakla kalmamışlar ayrıca optimize konusunda joomlanın çekirdek kodlarını en uygun hale getirip SEO konusunda da bir iki tuşa bakan şekliyle kolaylıklar getirmiştir. Bildiğiniz gibi joomla yönetim paneli genel ayarlarda SEO isimli sekmesinden SEO’yu aktif hale getirip, kurulu olan joomla sitemizde ana dizinde olan htaccess.txt isimli dosyanın ismini de .htaccess olarak değiştirdikten sonra, o uzun uzadıya giden linklerin internet tarayıcımızda adres çubuğunda nasılda kısacık ve daha anlamlı linkler haline geldiğini görmek sizi mutlu edeceği kadar arama motorlarınıda sitenize karşı sempatik davranmaya iter.

Tabi buraya kadar olan bölümde genel anlamda ve herkesin bildiği şeyler üzerinde durduk, bundan sonrasında da genel anlamda yeni bir şey icad edecek değiliz sadece duyduğunuz ama yapmadığınız ihmal ettiğiniz ancak bu ihmalle neleri kaçırdığımızı daha rahat anlayacağınız bir şekilde ve teknik terimlerde boğulmadan herkesin anlayacağı bir üslupla konumuza açılım getireceğiz. Arama motorları internetin en çok ziyaret edilen siteleridir ve diğer sitelere de en temiz ve en sadık ziyaretçileri gönderen sitelerdir. Arama motorları arasında ise en meşhuru ve en iyisi özellikle Türkçe bir site için Google’dır. Google bir webmasterın en iyi dostudur. Çünkü en çok ziyaretçisini o göndermektedir. Sizde kendinizden biliyorsunuzdur ki bir şey aradığınızda öncelikle mutlaka arama motorlarını kullanırsınız ve özellikle aradığınız anahtar kelimenize karşılık çıkan sonuçlardan en başta ilk 1. Ve 2. Sayfaları bakarız, hatta genelde 1 sayfada ne çıkmışsa o sonuçları aradığımızın en doğru karşılığı olduğuna inanır ve o çıkan sonuçlara göre siteleri ziyaret ederiz. Bu örnekte gördüğümüz gibi iki kriter gördük, birincisi aranan kelimelere uygun olan siteyi bulmak ve arama motoru sayfasına ne yapıp edip bu kelimede birinci sayfada yer almaktır.

O zaman amaçladığımız hedefte adım adım ilerliyoruz demektir. Aranılan kelimelrde birinci sayfada çıkan sonuçlara baktığımızda en önemli ve en bariz gösterge, aradığımız kelimeyi içeren sitelerin en başta geldiği, bu bazen değişmekle birlikte genel olarak durum dediğimiz gibidir. Mesela madem konumuz Joomla SEO o halde joomla kelimesini ele alalım… Arama motoruna joomla kelimesini yazdığımızda sonuçlara bakınca genel olarak site isminde joomla kelimesi geçen sitelerin başta olduğunu görürüz, tabi bu tek başına etken değildir etkenlerin bir tanesidi ancak en etkili nedendir.

Mesela Google Türkiye arama motorunda ilk üç site:

1. Joomla Türkiye – Joomla Türkiye resmi destek sitesi

2. Joomla – Joomla resmi sitesi

3. Joomla Dersleri – Şu an itibariyle biz Dikkat edildiği gibi ve belirttiğimiz üzere domainlere baktığımızda ilk kelimeleri içinde joomla geçmekte.

Demekki ilk dikkat edeceğimiz husus sitemizin içeriğine uygun olan ve mümkünde içeriğimizin ana unsuru neyse onunla ilgili yada içinde onu tanımlayan kelimenin geçmesi çok önemli ve mümkünse ilk başta o kelime geçmeli yani joomla hakkında naltım ve derslerin olduğu bir site yapacaksak o halde www.joomladersleri.com bunun için çok uygundur yada www.joomla-dersleri.com olabilir. Sanırım bu basit ama net olan ayrıntı anlaşıldı, o zaman bu bölümdeki ikinci kriter olan arama motorlarında ilk sayfada olabilmek konusuna değinelim; İçeriğimizle doğru orantıda edindiğimiz domainimizle arama motorlarında ilk sayfalarda yer almak için, içeriğimizde (içerik çeşidine göre) bizi konumuzda ve doğru anahtar kelimelerde üste çıkaracak kelimelerin ana sayfamızda çok olmamak kaydıyla geçmesi.

Yani yine örneğimizle devam edersek joomladersleri.com domainimiz ve içeriğimizde joomla dersleri, görsel eğitim, joomla rehberleri, vb… gibi kelimelerin en az 3-5 kere geçmesi gerekir, fazlası ise arama motorlarınca -kelime spam- yaptığımız kanısıyla spam olarak algılanacağından arama motorları bizi alt sayfalara atabilir. Bu sebeple bu anahtar kelime işini bir içerikte fazla abartmadan kullanmamız gerekiyor. Bundan sonrasında ise, içeriğimizde geçen kelimelerin mümkünse bazı kelimeleri üzerinde yine sitemizden iç link şeklinde vermeliyiz mesela, Joomla Dersleri dediğimizde ve arkasından joomla kelimesine daha önce sitemize içerik olarak eklediğimiz Joomla Nedir? Gibi bir içeriğe bağlantı yaparsak bu iyi olacaktır.

Böyle birkaç kelimeyi kendi siteniz içinde mutlaka linkleyin. Bundan sonrasında, içeriğimize uygun isimde domainimiz ve domainimizde geçen kelimelerden içeriğimizde geçmesi, bazı özel kelimelerin özellikle seçtiğimiz anahtar kelimelerin site içinde başka içeriklere linklenmesinden sonra meta tag’leri ve keywords’lerin düzenlenmesi geliyor. Joomla yönetim panelinde bilindiği gibi genel ayarlar sekımesinde meta bölümü bulunmakta ayrıca ilk bölümde (genel) site adının girileceği alan bulunmakta yani sayfanın başında (title) görünecek site adı kısmını yazacağımız alan, şimdi bu iki alandan bahsedelim. Sitemize vereceğimiz isim genel olarak arama motorlarınca algılanacak olan ve sitemizin içeriği hakkında hem arama motorlarına hemde arama motorlarında arama yapan kullanıcılara site içeriğiyle ilgili bir ipucudur. Bu sebeple buraya kadar anlatmış olduğumuz kelime uyumu burada da devam etmekte ve özellikle title’da mutlaka geçmesine özen göstermek gerekmekte.

Sitemiz Joomla Dersleri olduğuna göre en iyi title’da bu olsa gerek ve site adı kısmına hemen Joomla Dersleri ibaresini koymalıyız devamında başka bir şeyler daha yazabiliriz mesela Joomla Dersleri – Görsel Eğitim Merkezi yada forumum varsa Joomla Dersleri – Joomla Destek Forumu gibi, sitemizin içeriğini özetleyen doğru kelimeleri başa alarak bu kombinasyonu sağlamamız gerekir. Genel ayarlar kısmında Meta bölümünde genel meta açıklamasına title (sayfa başlığı) kısmında yazdığımız başlığımızı girersek iyi bir uyum sağlamış olacağız. Hemen alt kısıma da sitemizin içeriğiyle alakalı ve direk olarak içeriklerimizde en çok geçen ve hedeflediğimiz kelimeler seçilmelidir ve onlar yazılmalıdır. Mesela, Joomla, dersler, video, görsel, eğitim, bileşen, modül, mambot, tema, dökümanlar vb… gibi Buraya kadar olan kısımda gördüğünüz gibi sanki bir insanın giyinmesi ve dışarıya çıktığında insanların gözüne hoş gelecek tarzda bir renk, giyim şekli uyumu ile dolaşması gibi… bu şekilde insanların (arama motorlarının) gözüne olumsuz yönde batmayacak, insaların (arama motorları) hoş karşılayacağı bir tarzda giyinmek gibi, sitemizizn isminden, domainden, içerikten, anahtar kelimelerine kadar tam bir uyum içinde ve birbirini tamamlar şekilde olması sanırım hem akla hemde sisteme en uygun şekli olsa gerek.

Şimdi de bu az önce anlattığımız konuları tamamlayıcı olarak bazı teknik konulardan bahsedelim, bunlar genel anlamda webmaster’ların senelerdir uyguladığı ve bunun karşılığında tecrübeleriyle sabit olan değerlendirmelerine geçelim.

Title (Site Başlığı) : Tarayıcıların başında ve arama motorlarında site adresimizle beraber geçecek olan kelimelerin miktarı mümkünse 5-10 kelimeyi geçmemeli

Meta Açıklaması: Sitemizi tanımlayan alt bölüm olan meta tanım etiketinde kullanacağımız kelimeler de tıpkı title gibi 5-10 kelimeyi geçmemeli

Meta Keywords: Sitemizin ve içeriğimizi tanımlayan anahtar kelimelerin 20 kelimeden fazla olmaması Buraya kadar olan kısımlarda zaten Joomla genel ayarlarından buraya kadar olan kısımları ayrıca sayfalarımızın php yada html dosyalarına kod olarak ekleme zorluğu bile getirmeden rahatlıkla yapabiliyoruz. Bir de bütün bunları tamamlayan ve sitemizde yayınlamak üzere girdiğimiz içeriklerimizi oluşturduğumuz yönetimde hemen sağ tarafta ayrıva meta ve anahtar kelimeleri yazabileceğimiz alanımız var, buraları mutlaka doldurun ve hem meta hemde anahtar kelimeleri buraya 2-3 taneden fazla girmeyin çünkü ana sayfada yayınladığında ve farzedelim 5 tane içeriği ana sayfamızda yayınladığımızı düşünürsek o zaman hepsinin ayrı ayrı meta ve anahtar kelimeleri tanımalanacağından arama motoru sitenizi zxiyaret ettiğinde çok fazla anahtar kelime ve meta tanımlandığını görecek ve bu size olumsuz olarak yansıyacaktır. O halde bunada dikkat etmelisiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir