Joomla SEO Konusunda Yetersiz Mi?

Joomla SEO Konusunda Yeterli MiBaşarıları kendimize, başarısızlıklarımızı bizim dışımızdaki faktörlere mal etmek sanıyorum insanın doğasında var. Hiç kimse başarısız olmak istemez ve kendisine başarısızlığı yakıştıramaz, bu nedenle de kendimiz dışında suçlular aramak daha kolay gelir. Tıpkı “joomla seo konusunda isteneni veremiyor” içerikli mesajlara webmaster forumlarında çok kez rastlamışımdır. O ndenle bu konuda bir iki kelam etmek isterim ki etinden de sütünden de yararlandığımız Joomla içerik yönetim sistemine hakkını bir nebze de olsa teslim edebileyim. Öncelikle hiç bir sistem SEO yapmaz, SEO, (arama motoru optimizesi) genel kriterlerini yerine getirmek sureti ile bu konuda bilgili olan insanlar tarafından yapılır. SEO konusunda başarılı olmanın yolu bu konuya ne kadar vakıf olduğunuzla alakalıdır:

Tabiki şans faktörünü de unutmamak lazım ki arama motorlarının özel algoritmasına vakıf olamayan uzmanlar deneyip keşfettiklerini temel bilgiler ile harmanlayıp kendi stratejilerini belirledikten sonra müşterilerine yahut kendi sitelerine hizmet verirler. Hele ellerinde hazır web scriptleri dediğimiz joomla, wordpress, drupal vb gibi açık kaynak yazılımlar ile beraber sahip oldukları SEO bilgisi oranında sonuçlardaki makul sıralamayı rahat elde edebilirler. Bir SEO uzmanı olmadan da SEF ile SEO arasındaki farkı çoğu insanın bilmediğini görüyorum ki “joomla seo konusunda yetersiz mi?” diye soran birisinin seo ile sef’i birbirine karıştırdığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Amatör bilgimle de olsa SEF (search engine function) diye adlandırılan özellik bahsettiğimiz içerik yönetim sistemlerinin arama motorlarına uygunluk fonksiyonunu tanımlar. Söz konusu joomla olduğuna göre siz suya sabuna dokunmadan sadece bir iki tıkla bu fonksiyonu aktif edebilir ve arama motorlarına ait örümceklere sisteminizi daha sempatik gösterebilirsiniz. SEF‘de olan olay içerik bağlantılarınızın daha anlaşılır olmasını sağlayan bir özelliktir. Eğer “joomla yetersiz” diyorsak o zaman joomla’nın SEF konusunda eleştirilmesi lazımdır ki bu da PHP bilgisi başta olmak üzere kodlama anlamında donanımlı insanların değerlendirebileceği bir durumdur.

SEO ise hepimizin bildiği gibi site içi ve site dışı şeklinde bir kategorilendirmeye tabi tutulur ve birbirine bağlı bu her iki unsurun tek amacı vardır arama motorlarına daha sevimli gelmek, rakip sitelerden sıralamada daha iyi bir yerde olmak diye özetlenebilir. Gerek site içi gerekse de site dışı seo çalışmaları tamamiyle kişisel bilgi birikimine dayalı bir durumdur ve bu çalışmayı yapacak olan kişiye de joomla SEF uygunluğu ile istenen mükemmel çalışma ortamını sunar. Artık bundan sonra başarısızlık, yetersizlik vb. olumsuzluklar tamamı ile kişinin kendisine ait yetersizlik, başarısızlık yahut başarı ile ilişkilendirilebilir. Çünkü joomla, arama motoru fonksiyonu ile SEO konusunda çalışma yapan kişiye gerekli çalışma ortamını en güzel şekilde sunar.

Şimdi “joomla seo konusunda başarısız” diyenlerin ellerindeki argümanlara sıklıkla öne sürülenler anlamında kısaca değinelim;

  1. Joomla çok geç index alıyor oysa wordpress gibi sistemler ping fonksiyonu ile daha çabuk indexleniyor. (Joomla, WordPress incelemesi)
  2. Joomlanın standart sef özellikleri (özellikle de oluşturulan seo uyumlu linkler) diğer sistemlere göre daha kalitesiz
  3. Site haritası vb. özellikler joomla ile beraber gelmiyor.
  4. Kaliteli bir meta yönetimi yok, etiket olayı standart olarak gelmiyor vb…

Aslında öne sürerken iddia edenin bile pek inanası gelmediği, başarısızlığın sebepleri olarak sıralanan bu ve buna benzer bir çok özellik zaten eklenebilir özellikler. Ücretsiz olarak elde edilebilecek kaliteli link, otomatik meta, site haritası, ping vb. fonksiyonlar zengin joomla eklenti deposunda zaten yer alıyor. Bu eklentileri hakkını vererek kullananlar için “joomla seo konusunda yetersiz kalıyor” demeleri insana inandırıcı gelmiyor.

Benim joomla sitem ping hizmeti üzerinden eklediğim içerik sadece 3-5 saniye içinde index alıyorsa, site içi bağlantılarım arama motorlarına ait örümceklerin daha rahat okuyabilmelerini sağlayacak gibi yapılandırıldıysa, devamlı güncellenen bir site haritam varsa, doğru etiketleme sistemini kullanıyorsam, içeriklerime uygun metalar atıyor ve içeriklerim birbiri arasında güzel ve gerektiği gibi bağlanıyorsa vs..vs.. daha bir çok etken ile beraber değerlendirildiğinde başarısız olma ihtimalinden çok beceri ile değerlendirilebilir.

Bugüne kadar amatör SEO bilgim ile joomla ile hazırlamış olduğum sitelerde üstelik o kadar da fazla kasmadığım halde sadece genel kriterleri elimden geldiğince yerine getirerek arama motoru sonuçlarında hep kaliteli sıralamalar elde ettim. 100 milyon sonuçta 2. veya 3. sıra, 80 milyon sonuçta ilk sayfa vb. sıralamalar gayet mantıklı ve makul sıralamalar olsa gerek ki tabiki durum arama sonuçlarındaki sayıdan çok kelime konusundaki rekabetle de alakalı olabilir. Bu durumda hangi sistemi kullanırsan kullan yine farketmeyecek konu dönüp dolaşıp bu işi ne kadar bildiğinize bağlı olacaktır.

O nedenle lütfen “joomla seo konusunda yeterli mi?” gibi soruları sorarken öncelikle kendinize ben seo’dan ne anlıyorum, ne kadar anlıyorum ve bu uğurda ne kadar çalışıyorum diye sorarsanız çok daha mantıklı davranmış olur boş yere yanlış yönlenmeler ile zamanınızı boşa harcamazsınız. Bunlar benim acizane tavsiyelerim bilgiye dayanmayan ve emeğini hakkı ile vermeyenler ne joomla, ne wordpress ne drupal ile bu başarıya ulaşamaz. İşi bilen bir adamın elinde iki sayfalık basit frontpage maker ile hazırlanmış bir site sizin drupalınızı da, joomlanınızı da, wordpress’inizi de solladığında o zaman mehmet kardeşinizin dediklerini hatırlarsınız. Herkese başarılar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir