Kağıt İnceliğinde Pil İcadı

Teknolojik ilerlemelerle ortaya çıkan icatlar bizleri her geçen gün şaşırtmaya ve aslında hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Elektronik tüm ürünlerde kullandığımız, günlük hayatımızda her zaman karşımıza çıkan piller üzerinde de yapılan çalışmalar sayesinde elektroniklerin daha da ince ve hafif olmalarını sağlayacak pil icat edilmiş durumda.

Elektrikle ilgili araştırmalar MÖ 600 yıllarına kadar uzanan bir yolculuğa sahiptir. Statik elektriğin ardından 19. yüzyılda elektrik akımı ile ilgili çalışmalar sonuç vermiş ve akabinde elektrikle ilgili çalışmalar pilin icadı ile devam etmiştir. Öncelikle elektroniklerin taşınabilir olmasını sağlayan piller günümüzde de aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Pilin Kullanım Alanları ve Çeşitleri

Taşınabilir aygıtlarda, kablosuzluk özgürlüğü tanıyan ve sürekli elektrik akımını sağlayan pil, icadından günümüze kadar çeşitlenmiş, şekillenmiş teknolojik gelişmelerle farklı gelişmelere uğramıştır. Her ne kadar sürekli elektrik akımını sağlıyor olsa da pilin bir ömrü bulunmaktadır.

Teknolojik gelişmelerden nasibini alan pil çeşitleri arasında piyasada yer aldığı andan beri yüksek kullanıcı sayısına ulaşmış olan şarj edilebilir piller günümüzde hala en çok tercih edilen pillerdendir. Diz üstü bilgisayarlar, cep telefonları, müzik çalarlar ve daha pek çok taşınabilir aygıtların hepsinde şarj olan pil teknolojisi kullanılmaktadır.

Kullanıldıktan sonra atılan, tekrar şarj edilemeyen piller de yaygın olarak kullanılmakla birlikte, içeriğindeki ağır ve zararlı maddeler nedeniyle çevreye oldukça zararlı olmaktadırlar. Bunun bilincinde olan toplumlarda genel olarak atık pillerin geri dönüşüm alanlarında toplanması sağlanmaktadır.

Piller Giderek Küçülüyor, İnceliyor ve Hafifliyor

Teknolojinin ilerlemesi ile pillerde de incelme, hafifleme ve küçülme olmuştur. Pillerin hafiflemesi ve küçülmesi, kullanıldığı elektronik cihazlarda da hafiflemeyi sağlamıştır. Pilin ağırlığı ve şekli cihazın genel ağırlığı ve şekli üzerinde birebir etkilidir.

Kullanılan cihaza göre pil çeşitleri ve özellikleri de farklılık göstermektedir. Saatlerde kullanılan pillerin içerisindeki metaller ile bilgisayarlardaki farklıdır. İçeriğindeki metalin cinsine göre pillerin ömürleri ve kaliteleri değişiklik göstermektedir.

Hafif ve küçük pil teknolojisi sayesinde tek elle bile zorlanmadan taşınan diz üstü bilgisayarlarlar üretilmiş, teknoloji parmaklarımızın arasında hafiflemeye başlamıştır. Kullanım ömürleri ve kaliteleri arttıkça pillerin ağırlıkları azalmakta, cihazlarda daha az yer kaplamaktadırlar.

Kağıt İnceliğindeki Pillerin Tanıtımı Yapıldı

Bir kağıt inceliğindeki piller, teknolojinin son harikası olarak Ocak ayı içerisinde tanıtılmış ve şimdiden merakla beklenen teknolojik gelişmeler arasında yerini almıştır. Kağıt inceliğindeki pilin çalışma prensibi ile diğer pilin çalışma prensipleri benzer olmakla birlikte bünyesindeki maddeler farklıdır.

Kimyasal madde kullanılmayan kağıt piller organik maddeler ile çalışmaktadır. Biyolojik pil olarak da adlandırılabilecek olan kağıt inceliğindeki piller enzimler yardımıyla bünyesindeki organizmaları parçalayarak elektrik enerjisi üretmekte ve sürekli akım sağlamaktadırlar.

Tanıtımı yapılmış olmakla birlikte kağıt inceliğindeki pilin kullanıma hazır hale gelmesi ve pazarda yer alması için en az üç yıllık gibi bir sürecin gerekliliği de söz konusudur. Araştırmaların ve geliştirmelerin devam ettiği kağıt inceliğindeki pilin oldukça dayanıklı olması öngörülmektedir.

Uzaydan Çöle Kadar Her Türlü Ortamda Kağıt Piller Kullanılabilecek

Araştırmaların merkezi olan Amerika’da, kağıt pillerin zorlu hava koşullarına dayanıklı olacağı da belirtilmiştir. Sağlık alanında kalp pili olarak bilinen malzemenin kağıt pillerden yapılabileceği, uzaydan çöle kadar, buzulların ortasında bile kağıt pillerin randımanlı olarak çalışabileceği açıklanmıştır.

Kısıtlı olan kağıt pil hakkında bilgi içeriğinde en çok dikkat çekeni çok sıcak ve çok soğuk koşullarda çalışabileceği ve esnek olduğu bilgisidir. Kullanım alanı buldukça ve kullanımı yaygınlaştıkça elektronik cihazların pilden kaynaklı ağırlıkları tamamen sıfırlanacak gibi görünüyor.

Kağıt pil kullanıma hazır olmakla birlikte cihazların kağıt pile uyumlu hale getirilmesinin zaman alacağı bilinmelidir. Bu teknolojinin aktif olarak kullanılabilir hale gelmesi için üç yıl gibi bir geçiş süresi gerekli olacaktır. Ürünlerin kağıt pile uygun hale getirildikten sonra kullanıcılardan tam not alacağı düşüncesi yaygın olarak şimdiden kabul görmüş durumdadır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir