Karşılaştırma: iPad Air 2 ve iPad Mini 3

Orijinal iPad Mini ile iPad mini arasında seçim yapmak ilk çıktıklarında oldukça sıkıcıydı çünkü iki cihaz arasında donanımsal açıdan oldukça büyük farklılıklar mevcuttu. Diğer taraftan retina ekranlı iPad Mini 2 ile iPad Air modellerini karşılaştırmak oldukça eğlenceli çünkü sensörlerinden A7/M7 çiplere, oradan kameralara kadar iki cihaz arasında kaldığınızda tek yapmanız gereken boyutuna karar vererek satın almak.

İlk başta bahsettiğimiz kararsızlık ve beyin fırtınası yapma gerekliliği yeni çıkan iPad modelleri ile birlikte yine karşımıza çıkmış durumda. Eğer tanıtımımızı okumadıysanız hatırlatalım, iPad Mini 3 tanıtımı için tanıtım etkinliğinde otuz saniye kadar bir süre ayırdılar ve cihazda çok fazla değişiklik yapılmadığını belirttiler. Onun aksine iPad Air 2 modelinde ciddi anlamda geliştirmeler mevcut.

iPad-Air-2-profil

Aşağıdaki açıklamaları okuduktan sonra ihtiyacınıza göre hangi cihazı almak istediğinize karar verebilirsiniz. Aşağıdaki 10 madde iPad Air 2 ve iPad Mini 3 arasındaki ciddi farklılıkları göz önüne koyar cinsten.

  1. Tamamen İnceltilmiş Retina Ekran

iPad Air 2, Apple’ın tamamen lamine hale getirdiği ilk ekrana sahip iPad olarak karşımıza çıkıyor. iPhone 6 üretiminde kullanılan teknolojinin aynısından bahsediyoruz ki görüntülerin direk olarak cama yansıtılmasıyla elde edilen görüntü teknolojisi bu. Üç ayrı ekran katmanının kombine edilmesiyle –kaplama camı, dokunmatik sensör ve LCD ekran- tek bir ekran elde edilmiş ve yansıma da böylelikle giderilmiş. Böylelikle daha zengin renkler, daha iyi kontrast ve daha keskin ve daha canlı resimler iPad Air 2 ile karşımıza çıkıyor.

  1. Yansımasız Ekran Kaplaması

Yeni tasarlanmış olan ve ekran yansımasının azaltılmasını sağlayan kaplamasıyla  iPad Air 2’de %56 oranında yansıma azaltılmış ve “dünyadaki en az yansıma yapan tablet” olarak tanımlanıyor. Yeni iPad Mini 3’e baktığımızda ise 7.9 inçlik Retina ekranı 9.7 inçlik iPad Air 2 gibi farklı ortamlarda temiz ve rahat okunabilir bir ekran kalitesini sunamıyor.

  1. Daha İnce Profil

iPad Air 2’nin sadece 6.1 mm kalınlığında olduğunu ve bu özelliğiyle dünyanın en ince tableti olduğunu daha önce söylemiştik. Buna karşın, iPad Mini 3 7.5 mm kalınlığında. Bu kadarlık bir fark aslında pek önemsenecek bir rakam değil keza birçok insanın çıplak gözle 1.4 mm’lik bir farkı fark edeceğini düşünmüyoruz.

  1. A8X İşlemci

Bir milyar daha fazla transistor ve daha hızlı mimarisi ile iPad Air 2’nin yeni A8X işlemcisi iPad Mini 3’te ve iPad Air’de kullanılan A7 çipe oranla performans açısından %40 oranında ve grafik performansı açısından 2.5 kat daha iyi olduğunu gösteriyor. Bu da şu anlama geliyor; uygulama ve oyunlarınız daha akıcı ve kasılmadan çalışırken iOS 8 ile birlikte iPad Air 2’nin çalışması iPad Mini 3’e oranla daha duyarlı ve akıcı olacak. Ek olarak, A8X işlemcisi sayesinde iPad Air 2’nin kamerası, geliştirilmiş yüz tanıma özelliği ve gürültü azaltma özelliği çok daha üst seviyede.

  1. M8 Hareket İşlemcisi (Sensörü)

iPad Mini 3’te geçtiğimiz yıl üretilen cihazlarda bulunan M7 hareket işlemcisi bulunurken, büyük abisi olan iPad Air 2’te M8 çip bulunuyor ki bu çip geçen ay çıkarılan iPhone 6 modellerinde de bulunmaktaydı. M7 işlemci ile ivmeölçer, pusula ve jiroskoptan sensörlerinden alınan veriler ana işlemciye yük olmadan ölçülürken, M8 işlemci ile birlikte barometre sensörü de cihazlarımıza girmiş oldu. Ek olarak şunu söylemekte fayda var, brometre, jiroskop, ivmeölçer, GPS ve pusula sensörlerini sürekli olarak kalibre ediyor olmasından dolayı, M8 işlemci güç verimliliğinin arttırılmasında oldukça yardımcı olmakta.

  1. Daha İyi iSight ve FaceTime HD Kameralar

iPad Air 2’nin arka kamerası 8 megapiksel geliştirilmiş sensöre sahip ve güçlü resim sinyal işlemcisi bulunan A8X çipin avantajlarından faydalanıyor. Öte yandan iPad Mini 3’e baktığımızda ise sadece 5 megapiksellik bir kamera karşımıza çıkıyor. Daha önceki modelle aynı kameraya sahip olmasından dolayı, iPad Mini 3, fotoğrafları iPad Air 2 gibi keskin ve net bir şekilde çekme kabiliyetine sahip değil.

Ön kameralara baktığımızda ise, iPad Mini 3’ün sanal olarak bir değişikliğe uğramış olmamasına karşın, iPad Air 2’de bulunan FaceTime HD çekim sensörü özellikle kötü video aramalarına karşı oldukça geliştirilmiş, hatta düşük ışıkta bile iyi görüntüler elde etmemizi sağlıyor. Kısaca, iPad Air 2 ile daha iyi ve daha net özçekimler yapabilirsiniz.

  1. Hızlı Çekim Modu

iPad Mini 3’te hızlı çekim modu bulunmamakta çünkü bu modu kullanabilmek için A8X işlemciye ihtiyaç var ve Mini 3’te A8X işlemci yok. iPad Air 2’ye baktığımızda ise saniyede 10 fotoğraf çekebiliyor olması ve yazılımın gülücükleri ve göz kırpmalarını otomatik olarak tanıyor olması sayesinde en iyi görüntüyü elde etmeniz sağlanıyor.

  1. Yavaş Çekim Video Yakalama

iPad Air 2 ile dramatik yavaş çekim videolarınızı 120 fps hızında çekebilirsiniz fakat bu özellik yeni minide bulunmuyor.

  1. Üç Kez Daha Hızlı 802.11ac Wi-Fi

iPad Mini 3 ile kıyasladığımızda, iPad Air 2 Wi-Fi bağlantısı 866 Mbps hıza çıkabiliyor olmasıyla küçük kardeşinden iki kattan daha hızlı olarak karşımıza çıkıyor. Bunu basit olarak şu şekilde açıklayabiliriz; web sayfaları yüklenirken daha az bekleyeceksiniz, YouTube videolarınız daha hızlı yüklenecek ve bu da daha eğlenceli Wi-Fi bağlantısı anlamına geliyor.

  1. Barometre Sensörü

Yeni barometre özelliği iPad Air 2 ve iPhone 6 modelleri ile birlikte hayatımıza girdi. Hava basıncını ölçmeyi sağlayan bu özellik iOS 8 Hareket uygulaması ile desteklenmekte. Bu özelliği iPad Mini 3 ile kullanamazsınız fakat ancak Apple’ın Yaşam Kiti ile uyumlu özel aksesuarlar kullanarak bu özelliği iPad Mini 3’e getirebilirsiniz.

iPad-mini-3-el

Yukarıdaki özellikleri anlattıktan sonra şunu söyleyebiliriz ki, iPad Mini 3’ün üretilmiş olma amacı iPad Air 2 alamayan müşterilere daha uygun fiyattan “yeni” bir ürün satabilmek arzusu gibi görünüyor. Bu tabi bizim kişisel yorumumuz.

Öte yandan son olarak fiyatlara baktığımızda, iPad Air 16 / 64 / 128 GB modelleri sırayla 499$ / 599$ / 699$ olarak satışa sunulurken, iPad Mini fiyatları 16 /  64 / 128 GB için sırayla 399$ / 499$ / 599$ olarak satışa sunulmuş.

Ayrıca, daha önceki konularda bahsettiğimiz üzere hücresel veri kullanabilmek yani iPadinizi sim kart ile dilediğiniz yerde kullanabilmek için ekstra 130$ ödemeniz gerekli.

Sizce, bu kadar donanım farkı için 100 dolar verilir mi? Tabi bu farkın ülkemizde daha da fazla olacağını göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin..

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir