Kolay SEO İçin Joomla

Joomla içerik yönetim sistemiyle hazırlanan web siteleriyle çok kısa zamanda, arama motorlarında iyi bir noktaya gelmek adeta çocuk oyuncağı gibi. Bu özelliğini tabiki,  joomlanın kodlayıcı ekibinin bu konuya verdiği önem ve çekirdek kod yapısının baştan aşağı arama motorlarına optimize edilmesi noktasında hayli titiz çalışmış olmalarından kaynaklıdır. Joomla ile tanışmamış olan birisi olarak bu yazıyı okuyorsanız inanın çok şey kaybetmiş sayılmazsınız, çünkü joomlanın bu yapıya daha yeni kavuşmuş olduğunu (1.5 sürümü ile) söyleyebiliriz. Çoğu scripte göre hayli profesyonel, esnek ve kullanılabilirliği konusunda ise en kaliteli içerik yönetim sistemi olan Joomla!, size SEO ve SEF konusunda tam destek veriyor.

genel-seo-acma

Örnek vermemiz gerekirse, site içi, içerik ve eklenti linklerinin iki adımda SEO’ya uygunlaştırılması sanırım her scriptin harcı olmasa gerek. Önce joomlanızı kurduğunuz dizine ftp ile bağlanıp ana dizinde yer alan (joomlanın dosyalarının olduğu kısımda) htaccess.txt isimli dosyanın adını başında “nokta” olduğu şekliyle (windows hostta işe yaramaz) “.htaccess” olarak değiştirin. Ardından da joomla genel ayarlarının olduğu kısım olan Genel Ayarlara girelim. (genel yapılandırma menüsünden) Burası joomlanın pilot kabinidir ve her türlü ince ayarlar (sunucu ve site için genellik arzeden) buradan yapılır.

joomla-seo-aktiflestirme

Genel ayarlara girdiğimiz ilk sayfada bizi karşılayan kısımda hemen sağ tarafa baktığımızda yukarıdaki resimde olduğu gibi bir yönetim alanı ve bu alandaki SEO aktifleştirme özelliklerini göreceksiniz. Eğer bir windows sunucuya kurulu joomlanız varsa, seo’yu aktifleştirmek için illaki htaccess dosyasına ihtiyacınız olmaz, buradaki ikinci ayar sunucusunda rewrite özelliği olmayan kullanıcılara da hitap ettiği gibi zaten bu özellik sunucunuzda varsa kullanılmaksızın (hayır olarak seçilebilir) htaccess üzerinden devam edilebilir. Gayet basit ve pratik olan bu yöntemle arama motorları joomla ile yaptığınız projelerinizi daha çok sevecek ve güvenle kullana bileceksiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir