Kopyala Yapıştır Yapanlara Cezai Yaptırım Geliyor

Kopyala Yapıştıra Ceza GeliyorEmek hırsızı olarak da adlandırılan üretme kabızlarına cezai yaptırım kapıda. Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, 1986 yılından bu yana telif haklarının ihlali ve korsana karşı mücadele etiklerini belirterek, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun yakın bir zamanda kapsamının genişletileceğini belirtti. Baktığımız zaman hak ihlalinin en çok internette meydana geldiğini görüyoruz. Bir eseri, sahibinden izin alınmadan kopyalamak, çoğaltmak ve yayımlamak en azından etik olarak bile olsa yasaktır ama herhangi bir cezai yaptırımı bulunmadığından dolayı özgün içerik avcıları kopyala yapıştır yöntemi ile hazırcılık mantığı ile emek hırsızlığı yaparak sitelerin içeriklerini kopyalıyorlar.

Özellikle sitelerine, bloglarına günlük olarak büyük emekler vererek makale, yazılar yazan insanlar küçük hesaplar yapan emek hırsızları tarafından “kopyala-yapıştır” yöntemi ile çalınması durumunda önümüzdeki günlerde çıkacak yasa ile bu davranışı gösterenlere cezai yaptırımlar gelecek. Artık şahsınıza ait olmayan bir eseri kopyalayıp yapıştıramayacaksınız. Yapıştırıp onu kullandığınız zaman cezai müeyyideler olacak.

Özellikle reklamdan para kazanan ancak üretme kabızı diye tanımlayabileceğimiz, iki kelimeyi bir araya getiremeyenlerin, üretmektense çalmayı daha cazip görenlerin para kazanma amacı ile başkalarının emeği üzerinden nemalanmalarının önüne geçileceği düşünülüyor. Özellikle google gibi arama motorlarının da kendi algoritması gereği kopya içeriği tespit edip sıralama anlamında ilgili siteleri manen cezalandırdığını bilmekle beraber bu sistemin dört dörtlük çalıştığı söylenemez. En azından telif anlamında blog girdileri ve diğer makalelerin de bu şekilde korunacak olması, buna aykırı hareket edenlerin ve sitelerinin cezai yaptırıma dahil edileceği haberi bizim gibi blog yazarlarını da hayli sevindirecek. Çalışma hakkında daha fazla ayrıntının verilmediği haberin detayları ilerleyen günlerde önümüze geldiğinde inceleme imkanımız olacak.

Yararlanılan Kaynak: NTVMSNBC

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir