LibreOffice Nedir Nasıl Kurulur?

Libre Office; Bir çok Office yazılımını içerisinde bulunduran, kullanımı kolay ve efektif; sade ara yüze sahip, performans optimizasyonu iyi yapılmış bir ofis programıdır. İçerisinde bulunan araçlar ve kullanım imkanlarıyla çok farklı bir deneyim sunmaktadır.
Güncel rekabet şartlarında güçlü ve popüler bir yere sahiptir. Ücretsiz bir yazılım olarak sunuluyor olması çok büyük bir avantaj sağlamakta ve yaygınlaşmasına vesile olmaktadır.
İçerisinde diğer ofis programlarının birçoğunda da bulunan; Kelime işlemcisi, Hesap Tablosu, Sunum Oluşturma ve Okuma, Çizim ve akış şeması, Veritabanı ve Matamatik yazılımlarını içermektedir.
Docx. Pptx. Ppt. Gibi uzantıya sahip birçok dosyayı açmak için kullanılabilir. Ayrıca diğer ofis programlarından farklı olarak Open Document Format (ODF) açabilme özelliğine sahiptir.
Libre Office dokümanlarının tamamıyla birlikte TUBİTAK tarafından Türkçeleştirilmiştir ve Türkçe sürüm olarak yayınlanmıştır. TUBİTAK bünyesindeki ilgili organ ile bir birlikte hala geliştirme çalışmalarına da devam etmektedir.

İlgili platformlardan default olarak gelen özelliklere ek yeni eklentiler ve şablonlar edinilerek kurulabilinme özelliğine de sahiptir. Yazılım geri bildirimler ve test ekibinin çalışmalarıyla her daim yeni sürümler ve mükemmel form için geliştirilmeye devam etmektedir.


Libre Office Programında Yer Alan Uygulamalar;

Writer: Kelime işlemci olarak tanımlayabileceğimiz bu uygulama, .docx. Ve .doc uzantılı dosyaları açma ve oluşturmada kullanılır. Yazı yazma, tablo oluşturma, resim ekleme, yazılı doküman oluşturma gibi işlemlerde kullanılır. Windows işletim sisteminde Microsoft Office Word olarak bildiğimiz uygulamayla benzer özelliklere sahiptir.

Calc: Calculator kısaltması olarak oluşturulmuş bu uygulama .xlsx uzantılı dosyaları okuma ve oluşturmada kullanılır. Öğrenilmesi muadillerine mukayese ile oldukça hızlıdır. Hesap tablosu oluşturma, hesap yapma, veri saklama, büyük veri gibi işlemler adına kullanılır. Grafik oluşturma, istatistik yapma gibi özelliklere yardımcı kaynaklık eder. Windows işletim sisteminde Microsoft Office Excel uygulamasıyla benzer özelliklere sahiptir.

Impress: “Slide” mantığında uzun yıllar evvel dijital dünyaya geçmiş olan uygulamaların güncel karşılığını sağlayacak pratik ve kullanımı kolay bir uygulamadır. .ppx .pptx uzantılı dosyaların açılmasında ve oluşturulmasında kullanılır. Sunum oluşturma, açma ve düzenleme fonksiyonlarına sahiptir. Windows işletim sisteminde Microsoft Office Power Point uygulamasıyla benzer özelliklere sahiptir.

Draw: Grafik, Diyagram üretmeye, geliştirmeye ve okumaya yarayan bir uygulamadır. Teknik çizim, poster, resim ve grafik düzenleme gibi amaçlarla sıklıkla kullanılır. 2D ve 3D kullanımına sahiptir.

Base: Geniş kapsamlı bir veritabanı ön ucudur. İşletmelere ve kurumlara veritabanı kullanımı adına hizmet vermek üzere tasarlanmıştır.

Math: Bu uygulamayla tasarımcılar, belgelerde oluşturulmak istenen formül ve kalıpların eklenme zorluğunu kaldırmayı amaçlamış ve matematiksel kullanım adına büyük bir kolaylık sağlamıştır. Üslü sayı, alt sayılar, köklü sayı, integral, gibi semboller ve formüller gibi öğeleri işleme ve yazmada kullanılır.

Libre Office ayrıca bir eklenti platformu sunarak istediğiniz şablonları ve eklentileri indirip kurmanıza izin vermektedir ve bu şekilde uygulamanın kapsam ve işlevselliğini arttırmaktadır.

Libre Office Sistem gereksinimleri:

• 1Ghz ve üzeri hıza sahip bir işlemci
• 512 MB ve üzeri RAM;
• 2 GB sabit disk alanı;
• 1024×768 çözünürlüğe sahip bir monitör

LibreOffice kurulumu

https://tr.libreoffice.org/indir/libreoffice-kararli-surum/ Bu adresten öncelikle Libre Office Linux destekli Uygulamasını indirin.
Türkçe Dil desteği için ayrı olan paketi de indirin.
Arşivden Masaüstüne çıkarın LibreOffice kurulum klasörünü açın. DEBS klasörüne girin ve F4‘e basın. sudo dpkg -i *.deb komutuyla tüm .deb paketlerini kurun. Aynı işlemi dil paketini yüklemek için de yapın.
Artık LibreOffice Türkçe Dil Desteği ile birlikte bilgisayarınıza kurulmuştur.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir