Mac OS X Mountain Lion Final Sürümü Geliyor

Apple kısa zaman önce OS X Mountain Lion işletim sisteminin sonuca en yakın sürümünü (Golden Master) geliştiricilerle paylaştı. Bu da şirketin temmuz ayı bitmeden esas sürümü de çıkaracağı anlamına geliyor. Şirket, haziran ayında yaptığı açıklamada Mountain Lion’un temmuz ayı sırasında çıkarılacağını belirtmişti. Gold Master adıyla bilinen sürüm, normal kullanıcıya verilmeden birkaç hafta önce geliştiriciler için sunulan, tamamlanmış Mountain Lion sürümü oluyor. İşletim sistemi çıktığı zaman, Mac App Store aracılığıyla 20 dolar karşılığında alınabilecek. 11 Haziran veya sonrası bir tarihte Mac bilgisayar alan kullanıcılar ise yükseltmeden ücretsiz olarak faydalanacak.

Mac OS X Mountain Lion

Apple henüz Mountain Lion için resmi bir çıkış tarihi söylemese de, birçok eleştirmen, yeni işletim sisteminin önümüzdeki iki-üç hafta içerisinde çıkacağını belirtiyor. 2011 yılında Apple OS X 10.7 Lion’ı geliştiriciler için 1 Temmuz’da çıkarırken, resmi sürümü de 19 gün sonra 20 Temmuz’da çıkarmıştı. 2009 yılında ise Apple OS X 10.6 Snow Leopard’ın Gold Master sürümünü 11 Ağustos’t, resmi sürümü ise 17 gün sonrasında 28 Ağustos’ta çıkarmıştı. Computerworld yazarı Gregg Keizer, Apple’ın çeyreğe ait gelir bildirimi yaptıktan bir gün sonra, yani 25 Temmuz’da Mountain Lion’ı resmen çıkaracağını söylüyor. Apple 2011 yılında da benzer bir sistem uygulamış ve Lion’ı gelir açıklamasını yaptıktan bir gün sonra çıkarmıştı.

OS X Mountain Lion, birçok yeni özellikle birlikte geliyor. iOS cihazlardaki iMessage uygulaması ile entegre olacak yeni Mesaj uygulaması, ses yazdırma, Game Center, iOS benzeri bir bildirim merkezi ile sistem genelinde uygulanacak ve bir süre sonra sunulacak bir Facebook entegrasyonu bu özelliklerden bazıları. Apple aynı zamanda tartışma yaratan yeni güvenlik özelliği Gatekeeper’ı da Mountain Lion ile kullanıcıya sunacak. Kendinden gelen ayarları ile Gatekeeper kullanıcılara yalnızca Mac App Store ve Apple’dan güvenlik sertifikası almış Mac dışı App Store uygulamaların kurulmasına izin verecek.

Kaynak: ComputerworldTurkiye

Blog’umuza ait son güncellemeleri Twitter veya Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir