Mac’iniz içerisindeki Güvenlik Duvarını nasıl aktif edebilirsiniz?

Aslında her Mac OS X içerisinde bir güvenlik duvarı ile birlikte kullanıcılarına ulaşıyor. Fakat fabrika ayarlarına göre bu güvenlik duvarı yazılımı aktif konumda olmuyor. Windows gibi işlem sistemlerinde ise kurduğunuz anda bilgisayarınız hemen bir işletim sistemi tabanlı koruma kalkanı ile korunmaya başlanıyor. Peki, bunların ikisinin arasındaki fark nedir ve neden Mac OS X içerisinde otomatik olarak güvenlik duvarı açık şekilde kullanıcılara ulaştırılmıyor.

Güvenlik duvarı/Firewall nedir?

Öncelikle güvenlik duvarının ne olduğuna kısa bir tanımlama getirelim, böylece Apple kullanıcılarının Mac’leri içerisindeki güvenlik duvarının neden direkt olarak aktif şekilde çalışmadığını da anlayabilsin. Daha önceden de Windows işletim sistemi kurduysanız muhtemelen güvenlik duvarının ne işe yaradığını biliyorsunuzdur. Güvenlik duvarları tam olarak koruyucu bir yazılım değildir ve mantıkları son derece basittir. Güvenlik duvarı sadece hangi programların internete bağlanıp bağlanamayacağı ve hangilerinin çalışıp çalışamayacağı gibi kararlar veren bir yazılım mekanizmasıdır. Windows kullanıcılarının da sıklıkla karşılaştığı bu duvar yani tam olarak bilgisayarımıza bir antivirüs yazılımının sunduğunu sunamaz.

Neden Mac OS X içerisinde Güvenlik Duvarı otomatik olarak açık değildir?

Basit bir dokunuş, Mac OS X sistemi Windows sistemi gibi onay almayan her türlü yazılımı içerisinde çalıştırmaz. Yani, bu da demek oluyor ki aslında Mac kullanan bir kullanıcı Windows kullanan bir kullanıcıya göre çok daha güvendedir. Potansiyel zararlı yazılımların sayısı son derece az olduğu için de fabrika ayarları olarak Mac OS X içerisinde Firewall yani Güvenlik Duvarı modülü pasif konumdadır.

Bugün çok popüler olmasa bile hala birçok kullanıcı tarafından kullanılmakta olan Ubuntu’da da bu nedenle Güvenlik duvarı ilk kurulumdan sonra otomatik olarak aktif değildir. Kullanıcının bizzat kendisinin yetki vererek bu duvarı etkin hale getirmesi gerekir. Fakat, bu duvar olmadan da bu iki işletim sistemi son derece korunaklıdır.

MAC OS X’de güvenlik duvarı nasıl açılır?

Yukarıda anlattıklarımızdan da yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki eğer sadece basit kullanımda bulunan bir kullanıcıysanız, bilgisayarınızın düzenini bozmamak için güvenlik duvarını açmasanız daha iyi edersiniz. Diğer yandan uğraştığınız işlemler açısından da bu durumu düşünürsek eğer gerçekten bir güvenlik duvarına ihtiyacınız yoktur. Eğer illa bu yazılımın bilgisayarınız içerisinde açık olmasına ihtiyaç duyuyorsanız. Bilgisayarınızın Güvenlik ve Gizlilik bölümünden bir tık ile güvenlik duvarını aktif hale getirebilir ve ayarlarını yapabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir