Manual İle Kameranızın Kontrolünü Elinize Alın

iOS 8 ile birlikte geliştirilen kamera özellikleri sayesinde geliştiriciler pozlama, odak ve deklanşör hızı gibi kamera özelliklerini kontrol eden uygulamalar yazmaya devam ediyorlar. Manual uygulaması da bu yeni özgürlüklerin tadını çıkarmanızı sağlayan ve fotoğraflarınızın kontrolünü tamamen elinizde tutmanızı sağlayan bu uygulamalardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor.

iOS işletim sisteminin kendi kamerası ile kıyaslandığında (aşağıdaki videodan da bunu çok iyi anlayacaksınız) özellikle fotojenik olmayan alanlarda çekilen fotoğraflarda yapabileceğiniz ayarlar sayesinde çok iyi görüntüler elde edebileceğinizi göreceksiniz. Ayarların manuel olarak yapılabiliyor olmasının ne kadar avantajlı olduğunu çekim yaparken hissedeceksiniz.


Manual uygulaması ile daha önce yaptığınız fotoğraflar ile herhangi bir oynama yapamaz ve bu fotoğrafları düzenleyemezsiniz. Manual ile çektiğiniz fotoğraflar tıpkı iOS kamerası gibi direk olarak fotoğraf albümünüze gönderilir. Manual uygulamasının iOS uygulamasından farkı, iOS kamerası bütün ayarları otomatik olarak yaparken, Manual ile çekim hızı, ISO ayarı, odak ayarı gibi ayarları manuel olarak yapabilir ve en iyi görüntüye sahip olursunuz.

App Store açıklamasında (İngilizce olarak) daha birçok açıklama mevcut fakat bunlara değinmeyeceğiz. Bunun yerine iki uygulamayla çekilen fotoğrafları karşılaştırarak Manual uygulamasının nasıl işler başardığını görmek ve hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek adına sizler için daha etkili olacaktır. Keza iOS 7’den iOS 8’e geçişte kamera uygulamasında iyileştirmeler yapıldığını birçoğumuz çok iyi biliyoruz.

Açıkçası, iki uygulama karşılaştırıldığında Manual uygulamasının öne çıkan en önemli üç özelliği odaklama, sıcaklık ve çekim hızı özelliklerini kendiniz ayarlayabiliyor olmanız. Bu özellikleri manuel olarak ayarlayabiliyor olmanız sayesinde fotoğraflardaki derinlik, sıcaklık gibi ayarları direk olarak ayarlayabilir, özellikle karanlık alanlardaki çekimlerinizin daha net olmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta, örümcek ağının odaklama sayesinde Manual uygulaması ile ne kadar net olduğunu görebilirsiniz. Keza fotoğraf çekilirken defalarca odaklama yapılmış olmasına ve AF/EF kilidinin açılmış olmasına rağmen en iyi görüntü aşağıdaki gibi yakalanmış. Sağ tarafta Manual ile yapılan çekimde ise çok fazla çaba sarf etmeden bir iki ufak ayar sayesinde net bir görüntü alınabilmiş. Özellikle tam istediğiniz noktaya odak yapabiliyor olmanız işinizi kolay bir şekilde halletmenize olanak sağlamakta.

Manual-örümcek

Kameranın odak ayarını yapabiliyor olmak aslında daha çok özgürlük anlamına geliyor. Manual içerisindeki odak kaydırıcı sayesinde kesin bir odak yapma imkânına sahip olacaksınız ki iOS kamerasında dokunarak yaptığınız odaklamanın bunun yanında özellikle küçük objeleri çekerken bir hiç olduğunu rahat bir şekilde görebilirsiniz.

Manual-tel

Yukarıdaki tel fotoğrafının çekimi yapılırken, örümcek örneğinde olduğu gibi yine iOS kamerasına dokunmak suretiyle odaklama yapılmaya çalışılmış fakat kamera uygulaması teli odaklamaya değer bulmamış olacak ki en iyi görüntü bu şekilde alınmış. Öte yandan Manual uygulamasının odaklama yeteneğine bakılacak olursak görüntü gayet iyi duruyor.

Odaklamanın yanı sıra sıcaklık dengesini ayarlayabilmek fotoğraf çekiminin en önemli unsurlarından bir tanesi. “Soğuk” fotoğraflar diğerlerine nazaran biraz daha mavi renkte görünürler ki bu da pek tercih edilmez. Özellikle havanın durumuna göre bulutlu veya güneşli günlerde çektiğiniz fotoğrafların aynı ayarlarla çekilmesi farklı sonuçlar verecektir. Manual uygulaması ile birlikte, çektiğiniz fotoğrafın sıcaklık oranını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Birkaç dokunuş hareketi ile çektiğiniz fotoğrafın sıcaklığını önemli derecede değiştirebilirsiniz.

Manual-portakal

Yukarıdaki karşılaştırmaya baktığınızda, Manual ile çekilen fotoğrafta portakalın üzerindeki noktaları çok daha net bir şekilde görebilirsiniz. İster Manual ile çekilen isterseniz kamera uygulamasıyla çekilen hangi fotoğraf hoşunuza giderse gitsin aradaki fark aşikâr ve Manual uygulamasının fotoğraf üzerinde ayar yapabilme özelliği en kaliteli çekimi yapabilmeniz adına çok daha iyi diyebiliriz.

En son çıkan iPhone modelleri olan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus modelleri özellikle düşük ışıkta gerçekten çok iyi çekim yapıyorlar ve birçok kameradan kıyaslanmayacak kadar iyiler. Manual uygulamasını kullanarak bu özelliği kat be kat arttırabilir ve normal kamera uygulamasıyla çektiğiniz fotoğrafla yan yan koyduğunuzda aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi farkı anlayabilirsiniz. İki fotoğraf arasındaki fark sanki gece ve gündüz çekim yapılmış gibi değil mi?

Manual-düşük-ışık

Sol taraftaki fotoğrafın çekimi yapılan fotoğrafta en iyi görüntüyü elde etmek adına fotoğrafçı tarafından yüksek çaba sarf edilmiş fakat yine de bu görüntüden daha iyisi yakalanamamış. Fakat Manual ile çekim yapılırken gayet rahat bir şekilde çok net bir görüntü elde edilmiş.

Yukarıda, Manual uygulamasının sadece birkaç özelliğinden bahsettik ve bu özellikleri örneklerle destekledik. Daha önce söylediğimiz gibi uygulamanın kullanım kılavuzunu okuyarak bu özelliklerden başka daha birçok özelliğe ulaşabilirsiniz. Her ne kadar verdiğimiz örnekler bir fotoğrafçının günlüğünden alınmış kadar şık olmasa da, savımızı güçlendirmek adına çekilen fotoğraflar olması uygulamanın ne kadar işlevsel olduğunu anlatıyor.

Manual uygulamasına App Store’dan 1.99$ ödeyerek sahip olabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir