Microsoft ile Nokia’nın dev anlaşması (satın alma)

Birçok yerde Microsoft’un Nokia’yı satın aldığına dair başlık ve haberler duyuyorsunuz. Ancak bu tam bir satın alma değil. Kiralama desek sanıyorum daha güzel olur. Çünkü Microsoft Nokia’nın 10 yıllığına Lumia markasını ve akıllı telefon üretimini satın aldı.

Bu 10 yıl içerisinde Nokia akıllı telefon üretimi yapamayacak. Lumia markasını ve akıllı telefon üretimi kontrolünü Microsoft‘a devretmiş olacak. Ancak yine eski nesil telefon üretimi yapabilecek. Belki başka sektörlerde de adını duyurmaya dair adımlar atacaktır.

Zaten böyle bir haberin gelmesini birçoğumuz bekliyorduk. Çünkü Microsoft ve Nokia‘nın çalışmaları güçlü bir ortaklık altyapısı içerisinde gibidi. Söz konusu Microsoft olunca böyle bir pazara adım atarkan de güçlü sayılabilecek bir firmanın yanında olması da gerekliydi elbette. Öyle de oldu ve 10 yıllık satın alma 7 milyar dolar (5,4 milyar avro) civarına bir fiyatla yeni sahibine devredildi.

nokia microsoft

Şimdilik bazı alanlarda satın alma gerçekleşmiş olsa da sanıyorum bu haliyle kalmaz. Önümüzdeki yıl tam bir satın alma haberini de görebiliriz. 2014 yılında Microsoft Nokia’yı tamamen satın alıp yoluna devam edebilir. Nokia’nın cengaver CEO’su Stephen Elop‘da Microsoft Mobile sistemlerin başına geçecekmiş. Yakın zamanda Microsoft’un genel CEO’luğu yani Steve Ballmer‘dan boşalan yer için dedikodular da çıkmıştı. Belki de bu bir ısındırma turudur.

Ancak şunu da söylemek lazım ki Nokia Android‘e uzak kalmak yerine onunla birlikte de cihazlar üretseydi sanıyorum şu anki değeri daha yüksek olacaktı. Çünkü Nokia’nın son dönem ürettiği telefonlara göz atarsak gerçekten kaliteli işleri çıkardığını görebilmek mümkün. Yani bir devin batışı olarak nitelendirmek de yanlış tabiki fakat daha farklı olabilirdi sanki diye düşünmekten alamıyor insan kendini.

Siz bu satın alma ve ilerisi için neler düşünüyorsunuz?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir