Mozilla Firefox iOS’a Geliyor

Firefox CEO’su Jonathan Nightingale tarafından kurum içi yapılan bir seminerde, Firefox tarayıcısının iOS sürümünün Mozilla tarafından çıkarılmasının planlandığını açıkladı.

Daha önce yaptıkları açıklamalarda Mozilla’nın iOS için Firefox tarayıcı geliştirmeyi düşünmedikleri, bunun sebebi de Apple’ın üçüncü parti geliştiricilere kendi web motorlarını geliştirmelerine izin vermiyor olması ve Mozilla’nın da kullanıcı politikalarına bu durumun ters olması olarak gösteriliyordu.

iOS 8 öncesinde, üçüncü parti tarayıcılar Nitro Javascript motorunu kullanamıyorlardı ve bu da üçüncü parti tarayıcıların Safari’den daha hızlı olamayacağı anlamına geliyordu. iOS 8 ile birlikte bu kuralı değiştiren Apple Javascript performansı gibi geliştirmeler yapılabilmesine de olanak sağladı. Öte yandan iOS cihazınızda Safari’den başka bir tarayıcıyı varsayılan olarak ayarlamanız da şu an imkânsız.

firefox-ios

Mozilla Firefox  CEO’su Jonathan Nightingale tarafından Twitter’da atılan bir tweet şu şekilde: “Bizim olmamız gereken yer kullanıcılarımızın olduğu yerdir bundan dolayı Firefox’u iOS platformuna getiriyoruz.


Firefox tarayıcı Mozilla’nın App Store’da yer alan ilk uygulaması olmayacak. Mozilla tarafından 2010 yılında Firefox Home uygulaması geliştirilmişti ve bu uygulama Firefox deneyimini iOS’a taşımıştı. Firefox Home uygulaması iPhone kullanıcılarına Firefox masaüstü geçmişlerini görüntüleme, sekmeleri açma ve favorileri görme imkânı tanıyordu. Daha sonrasında 2012 yılında ise uygulama App Store’dan çekilerek diğer projeler üzerine yoğunlaştılar.

Yeni CEO’suyla birlikte görünen o ki Mozilla duruşunu biraz değiştirecek ve bu durum Firefox kullanıcıları için güzel bir haber gibi görünüyor. Her ne kadar Firefox’u varsayılan tarayıcınız olarak ayarlayamıyor olsanız da, kullanıcılar iOS platformunda kullanıcı girişi, değiştirilebilir ana paneller ve Firefox senkronizasyonu gibi özelliklerle kusursuz web deneyimi yaşamaya başlayacaklar.

Bilgisayarınızda Mozilla Firefox kullanıyor musunuz? Eğer Mozilla Firefox iOS platformuna gelirse kullanmayı düşünür müsünüz?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir