Oyun Bağımlılığı Nedir, Nasıl Engel Olunur?

Mahalle maçlarının fifalara dönüştüğü, sokak kavgalarının e-spor üzerinden gerçekleştiği bir çağa girdik artık. Son olarak Çin’den Dünya’ya yayılan koronavirüs sebebiyle oyun bağımlığı tüm dünyada adeta tırmanışa geçti.

e-Sporun bağımlılık riskini artırdığını dile getiren uzmanlar çocuk ve gençlerin bu konuda oldukça riskli olduğunu belirtiyor. Oyun bağımlılığının şiddeti normalleştiğinde, kumar bağımlılığına yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, anne babasıyla ilişkisinde sorun olan çocukların özellikle risk altına olduğunu dile getirdiler.

Oyun Bağımlılığı Nedir, Nasıl Engel Olunur

Sokak oyunlarının yerini büyük oranda dijital oyunların yer aldığı günümüzde, eğlence anlayışını bilgisayar, internet ve dijital oyunlardan ayrı düşünmek maalesef çok zor hale geldi. Bu yeni durumun beraberinde getirdiği oyun bağımlılığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan bir halk sağlığı sorunu haline geliyor. Uzmanlar, oyun bağlılığı hakkında söyleşide önemli açıklamalarda bulunuyor.

Oyun bağımlılığı ve belirtileri nelerdir ?

Oyun bağımlılığı ve belirtileri nelerdir

Oyun bağımlılığı ; “son iki ayda oyunun, diğer ilgi alanlarına ve günlük aktivitelerine göre öncelikli hal alması, oyun oynama üzerinde kontrolün azalması ve olumsuz sonuçlarına rağmen oyunun devam etmesi” durumudur. Oyun oynama bozukluğu, bireyin kişisel, ailevi, sosyal, eğitimsel ve mesleki alanlarında işlev kaybı şeklinde kendini gösteren uzun süreli bir bozukluktur. Belirtiler çoğunlukla ;

  • Önceden sevilerek yapılan şeylere ilgi kaybı,
  • Oyun oynamadığı saatlerde sadece oyun düşünme,
  • Oyunu azaltmaya veya bırakmak istediğinde başarısız olma ve oyuna devam etme,
  • Fiziksel (göz problemleri, aşırı kilo alma ve verme, uyku problemleri gibi) ve sosyal (aile ve arkadaşlar ile ilişkiler) sorunlar yaşama ve buna rağmen oyun oynamaya devam etme,
  • Oyun nedeniyle iş, eğitim ve ilişkilere dair önemli bir fırsatı yada fırsatları kaybetme,
  • Okuldan/işten ayrılma, eşinden ayrılma şeklinde kedini gösterir.

Peki İnsanlar Neden Oyun Oynar?

İnsanlar Neden Oyun Oynar

Nedenler çok çeşitli gerekçelere dayanabilir. Bununla birlikte en çok rastladığımız sebepler şu şekildedir :

Genetik ve fizyolojik faktörler: Hem kimyasal bağımlılıklar hem de kumar bağımlılıkları ile ilgili yapılan genetik temelli araştırmalar, bağımlı bireyin bağımlı olmayanlara göre genetik farklılıklar gösterdiklerini tespit etmiştir. Bağımlı bireylerin bağımlılığa genetik bir yatkınlıkla doğduklarına dair veriler her geçen gün artmaktadır.

Dijital oyunlar kişiden kişiye haz (keyif) verir: Bireyin hoşuna giden şeylerle etkileşime girmesi beyinde dopamin salınımını artırır ve birey bundan keyif alır. Dijital oyunlar da bireyin hoşuna giden ortam ve etkinlikler yaratmasından ötürü kişide haz yaratan bir özelliğe sahiptir. Haz arayışı, aslında pek çok bağımlılığın da ana unsurlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dijital oyunlar çok çeşitli her yaştan ve gruptan kolay ulaşılabilen eğlence araçlarıdır: Dijital oyunlar sayıca çok çeşitlidir. Her yaştan insana ait farklı alternatifler sunmaktadır. Sadece bilgisayar değil tabletten ve cep telefonlarından da oynanabildiği için zaman ve mekan sınırlanmasını da ortadan kaldırmaktadır. Çoğu dijital oyun bedavadır ve internet olmadan da oynanabilmektedir.

Çağımızda alkol ve tütün bağımlığından sonra oyun bağımlığının giderek arttığını biliyor muydunuz ?

Oyun Bağımlığına Nasıl Engel Olunur?

Oyun Bağımlığına Nasıl Engel Olunur

Oyun bağımlığı çocukluktan başlayıp gençliğe kadar devam eden, hatta gençlikten sonra da devam eden bir bağımlılıktır.

Eğer çocuğunuzda bu ve buna benzer bir durumlar görüyorsanız, çocuğunuzu eve kapatmayı değil, fiziksel aktive ile oynanabilen, dışarıda oynanabilen oyunlara yönlendirmeyi deneyin.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı “temassız oyunlar” kitapçığına göz atabilir, çocuğunuzun ve arkadaşlarının geleceğini bağımlıktan siz kurtarabilirsiniz.
Pandemi dönemi sona erdikten sonra ise, senelerdir nesilden nesile miras kalan dışarıda oynanabilen oyunlara çocuğunuzu yönlendirebilir, ona o oyunları öğretebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir