P0d2g İle Röportaj

iOS hackeri, jailbreakın üstadı olarak sayılan p0d2g ile samimi bir havada yapılan röportajı okumak isteyenler çıkacaktır. Röportajın önemli sayılabilecek noktalarını biz de sizler için toparladık.

p0d2g

Bize kendinden bahseder misin? Sen kimsin? Neler Yaparsın? Evli misin, çocukların var mı vs.?

İsmim Cyril, 32 yaşındayım, bekarım, bir yazılım firmasında Proje Müdürü olarak çalışıyorum. Şu an kendi yaptığım bir yazılım ve güvenlik araştırma şirketi üzerine çalışıyorum. Bu arada projemi destekleyecek firmaların yardımını bekliyorum.

Ne tarz müzik dinlersin?

Muse, Linkin Park ve en çok C2C dinliyorum.

Bilgisayar dışında vaktini nasıl geçiriyorsun?

Arkadaşlarımla takılırım, sinemaya gitmeyi severim, en az iki haftada bir giderim, bir iki tane dizi takip ediyorum, House MD ve Mentalist favorilerim.

Kodlama ve hack işine nasıl başladın?

Programcılığa erken yaşta başladım, 5 yaşındayken BASIC programlarını babamın kitaplarından kopyalıyordum. Daha sonra kendi programlarımı, küçük oyunlarımı, uygulamalarımı vs. yazmaya başladım.

Neden başka bir platform değil de iOS?

iOS cihazları olsun, bilgisayarları olsun ben bir Apple fanatiğiyim. Bir MacBook Pro’m bir de iMac’im var.

iOS, OS X2in sulandırılmış hâli fakat içinde her şey var. Jailbreak yapıldığında bütün GNU ve açık kaynak kodlarına ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca iOS moil uygulama açısından bakıldığında en kaliteli seçenek olarak görünüyor. Android’in sürümlerinde, donanımında veya üreticilerde olsun her seviyesinde parçalanma mevcut. Bu, geliştiriciler ve güvenlik araştırmacıları için gerçek bir kâbus. Fakat iOS’ta çalışmanız bir çok kullanıcıya ulaşıyor ve çalışmanızın ürünü uzun yıllar kullanılıyor.

Cydia ekosisteminde ise çok yetenekli geliştiriciler mevcut, çünkü kaynak koduna ulaşmadan bir sistemi modifiye etmek gerçekten çok güç. Bazı tweaklar çok akıllıca ve sayılamayacak kadar tema ve grafik modları mevcut.

Senden sonraki p0d2g olmak istesem bana ne önerirsin?

İlk olarak şunu söylemeliyim, bu öneri kimseye verilemez. Geliştirme üzerine bir takım katı becerilerin olmalı ve modern işletim sistemlerinin çalışma sistemlerini anlamalısın. Başlangıç olarak konuyla ilgili tonlarca kitap ve beyaz kağıt okumalısın. iOS hack ile ilgili en ilginç kitaplar şunlar:

İşin püf noktası hırs. Yani her şey sende bitiyor.

Kaç tane iOS cihazın var?

iPod Touch 3, iPod Touch 4, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, ve iPad 3.

Hepsinde Jailbreak yapılmış mı?

Günlük hayatta kullandığım iPhone 4s ve iPad 3 dışında hepsinde jailbreak var. Bunlara jailbreak yapmış olmamamın iki sebebi var: iOS 6 için çalışmaya zorlaması ve resmi bir uygulama üzerinde çalışıyor olmam, çünkü temiz bir cihaz üzerinde denemek istiyorum.

Jailbreak uygulamaları kullanıyor musun? Favorilerin hangileri?

Sadece bir kaçını kullanıyorum. Favorilerim ise:

  • OpenSSH: Güvenlik çalışması için system dosyalarına ulaşımda
  • SBSettings: iPhone ayarlarına hızlı erişim için
  • Barrel: Kullandığınız zaman herkes cihazın jailbreak yapılmış olduğunu anlıyor.
  • IntelliScreenX: Sosyal ağlara tek parmak ile ulaşabiliyorum, bu yüzden bunu seviyorum.
  • 5 icons dock: Twitter’I sabitlemek için kullanıyorum.

Geçtiğimiz zaman diliminde jailbreak üstünde çalışmadığını söylemiştin, fikrin değişti mi?

Şu büyük bir şans ki evet fikrimi değiştirdim. WWJC’den sonra günde birkaç saatimi ayırmaya çalışıyorum fakat yine de yeterli vaktim olmuyor. Planetbeing ile çalışmak beni motive ediyor. Sürekli yeni kaynaklar buluyor ve zamanla yükseleceğine inanıyorum.

Eklemek istediğin bir şey var mı? Belki birilerine bir mesaj?

İki mesajım var:

İlki, sabır ve setekleri için teşekkürü borç bildiğim takipçilerime. Önümüzdeki birkaç gün jailbreak üzerinde çalışabileceğimin garantisini vermiyorum fakat elbet zamanım olacak, dönüşüm mükemmel olacak.

İkinci mesajım ise Apple’a çünkü iPhone hayal kırıklığına uğrattı, çünkü iPhone 4s’e kıyasla kayda değer değişiklikler yok, özellikle Fransa’da +G LTE desteği olmadığı için. Risk almalı ve interaktifliği geliştirmek için yeni özellikler eklemelisiniz. Gelecek hakkında şüphelerim var özellikle Android’in iOS’u geçeceğini düşünüyorum.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir