Pagerank Peşinde Koşmak

Günümüzün amatör yahut profesyonel website yöneticilerinin en önemli derdi nedir diye sorulsa herhalde ülkemiz açısından ilk cevap şüphesiz pagerank olacaktır. Aslında asıl odaklanılması gereken noktanın SEO olması gerekirken her nedense (acaba toolbar2lar her an gözümüzün önündedir ondan mı?) Pagerank olgusunun yeri her zaman daha ön planda tutulur.

SEO ile pagarank, aslında bu her iki kelime neredeyse kafalarımızda grift bir hale gelmiş ancak çok farklı anlamlar ve çok farklı çalışmalar gerektiren sonuçları barındıran kelimelerdir. Mesela, çok ziyaret alan meşhur bir sitenin pekala pagerank değeri düşük olabilir, ya da tam tersi pagerank değeri çok yüksek olan bir sitenin ziyaret sayısı rakiplerine göre çok daha düşük olabilir. O zaman bu iki kavramın farkını biraz daha iyi çözümlemek mümkün olacaktır.

Yüksek PR değeri için herkesin söyleyeceği bir çok söz vardır belki ama benim her zaman tek bir kriterim vardır “Sizi kaç kişi öneriyor?”  Toplum hayatı da böyle değil midir? ve aslında internet denilen sanal DÜNYA, değil midir? yani gerçek yaşantıdan farklı mıdır? En azından bu kavramı açıklarken de bunun farklı olmadığını anlayabileceğiz. Bir adam düşünün, bir çok insan bu kişinin gerek iyiliklerinden, gerek iş bilirliğinden gerekse de diğer olumlu bir yönünden çokça bahsediyor. O zaman yüzlerce kişinin önerdiği bu adam insanların gözünde ne durumdadır? O adamı siteniz olarak düşünürsek sanırım ifade edilmek istenen şey daha rahat anlaşılacaktır, her şeyin başı önerilmedir, yani bilindik adı ile Backlink, ancak sağlam backlink. Nasıl yani? sakatı, sağlamı nasıl anlaşılacak? Yine adamımıza dönelim, bu adamımızı metheden ve önerenler saçma sapan insanlarsa ve olup olmadık yerde, yine olup olmadık şekilde anıyor olsunlar.

O zaman bu önerilen kişi için bir anda olumlu düşünebilme ihtimalimiz nedir? Önerenler alakasız kişiler ve pek de dikkate alınmaya değmeyen insanlarsa, halbuki adamımız aynı adam ama önerenlerin kaliteleri farklı. Yine bu adamımızı da sitemiz olarak düşündüğümüzde, yine ifade edilmek istenen şey çok daha iyi anlaşılır olacaktır. boş boş önerilen bir site değil, kalitesi belli ve mümkünse bizimle aynı konu dahilinde olan sitelerin bizleri önermesiyle, alakasız ve belki de çok daha fazla olan kalitesiz sitelerin bizi önermesi arasında fark olacaktır. İşte arama motorları olaya aynen böyle bakar, yoksa içeriğinizin çok fazla olması, meta etiketlerinizin yerli yerinde olması vb… teknik unsurların o kadar da önemi yoktur.

Arama motorlarının tek bir hedefi vardır, kullanıcılarını aradıkları şeye en doğru ve en hızlı bir şekilde ulaştırmak. Yoksa anahtar kelimeleriniz değildir sizi bir yerden alıp bir yere koyacak olan. Yahut her gün güncellenen bir site olmanız değildir asıl kriter. Varsa, yoksa sağlam backlinklere yani sizi öneren sitelerin çokluğu ve bu sitelerinde konunuzla alakadar kaliteli siteler olması sizin arama motorları gözünde yüksek bir değere sahip olmanız için asıl unsurdur. Bu yazıyı da yazmama vesile olan her zaman elimin altında olan bir site, joomlart.com sitesidir. pagerank değerine baktığınızda inanılmaz bir rakam “9” görülecektir. Şimdi az yukarıda kısa sayılabilecek çapta izahımla beraber bu siteye bu gözle baktığınızda ne kadar örtüştüğünü kendiniz göreceksiniz. Joomla ile alakadar ne kadar site varsa hepsinde www.joomlart.com veya joomlart ifadesi görürsünüz. işte bu siteyi “PR 9” yapan en önemli unsur budur. Şimdi de bu en önemli unsuru o sitenin elinden çekip alın, bakalım geriye ne kalacak, eğer geriye kalan bu siteyi “PR 4” bile yapabilecek çaptaysa eyvallah, ancak olmadığını sizlerde basitçe görebilirsiniz. kısacası siz siz olun çok önerilen, konunuzla alakalı yerlerden önerilen, kaliteli yerlerden önerilen sitelere sahip olmanın yolunu arayın. Yoksa kaç ziyaretçinin geldiği, ne kadar kaldığı, tekrar ne kadar sıklıkla geldiği değil varsa yoksa backlinktir. Bunun dışında da bir çok etken olabilir, onları da dışlamaksızın söylemek istediğimi söylemiş ve size aktarmış olmanın rahatlığı ile bu yazıma da son vermenin huzuru içindeyim. 🙂

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir