Pagerank Yükseldi Hitler Düştü

Hit KaybıWebsite tasarımcıları veya website yöneticilerinin yakinen takip ettikleri pagerank güncellemesi ve sonucuna göre de bu konuda yaptıkları çalışmaları değerlendirme konusunda son nisan 2010 güncellemesi ile kafaları karıştı. Diğer güncellemelerden daha fazla şekilde şlikayet konusu olan pagerank’in yükselmesine paralel olarak google sonuçlarındaki düşüş ve hit kaybı konusu yeni tartışma konusu oldu. PR5 veya daha üzeri pagerank alan sitelerin yoğun hit kaybı yaşaması insanlarda “acaba filtreye mi takıldım?” sorusunu sormaya itiyor.

Halbuki bu hit kaybının pagerank ile orantılanması yanlış çünkü pagerank güncellemesi ile beraber de backlink güncellemesi yapıldığından buna göre de sıralama ve google arama sonuçlarındaki sıralamalar da ister istemez değişiyor. Haliyle eski düzene alışan kullanıcılar yoğunlaştıkları kelimelerde yerlerini koruyabilirken indexlerdeki değişim ve bu indexlerin anahtar kelimelerine göre sıralamanın değişmesi söz konusu oluyor. Aslında direk anlamda “şudur!” demenin mümkün olmadığı, google’ın algoritmasının onu geliştirenler dışında bilinmemesi nedeni ile ileri sürülen sebeplerin tümü de bir bakıma izafi ancak tecrübeye dayalı tespitleri içeriyor.

Bu konuları uzun süredir takip edenler aslında kendi kafalarında bir sebep-sonuç ilişkisi belirleyerek yaptıkları çalışmalar ile google’ın muhtemel algoritmasının düşündükleri bazı kriterler olduğunu varsayarak buna göre çalışırlar. Sonucunda da ya yanılır yahut da başarılı olurlar ve çalışmalarını sürekli gözden geçirerek yenilikler katma çabası içinde olurlar. Bilindiği gibi SEO, anlık yapılan bir şey olmayıp daimi sürece yayılması gereken bir çalışma gerektirir, hit kaybı yaşayanların acaba hit kaybı ve pagerank güncellemesi olmadan öncesi için yani bir önceki pr güncellemesinden gelinen son güncellemeye kadar ne gibi çalışmalar yaptığını değerlendirmesidir.

Yine de sonuç itibariyle bu güncellemede iyi sayılabilecek pagerank değerine kavuşanların hit kaybı yaşadığı bir gerçeklik olsa da devamlı güncellenen ve her gün 1-2 tane de olsa içerik ekleyen site sahiplerinin bu hit kaybından etkilenmediğini daha doğrusu kayıp yaşamadıklarını görmek mümkün. Ayrıca hit kaybı yaşanan projeler genel olarak oyun, video vb. paylaşım siteleri olduğunu görmek de hayli manidar. Çünkü piyasadaki hemen herkes video, oyun vb. siteler ortaya çıkarıyor ama bu sitelerin hemen hepsi içeriklerini bot ile çekiyor ve aynı başlıklı içerikler aynı metalarla bir sürü sitede yer alıyor. Yani ortada aslında pek de projesi olan site yok denecek kadar az ve var olanlar da zaten ulaşmak istedikleri yerlerde bulunan ciddi siteler.

Adsense geliri, pagerank vb… kaygılara yönelmekten çok website yöneticileri kaliteli içeriğe yönelseler hem gelirleri hem de değerleri zaten otomatik olarak artacak olmasına rağmen para endexli davranışlar insanları olmadık şeylere itebiliyor. O sebeple siz siz olun pagerank ve hit’e bu kadar takılmayın, hem pr değeriniz artsa ne olacak? Reklam alacaksınız ve hemen sizi şikayet edecek bir işgüzar çıkacak ve Google’ın yasakladığı ücretli link satışı durumunuz patladığında hem pagerank’inizden olacaksınız hem de reklamını aldığınız insanlar tarafından eleştirileceksiniz. Google’ın bu konuda siteleri takip etmediği ve ancak oluşturduğu bir form sayfası ile ihbar hattı olduğunu biliyoruz. Buradan ihbarcılar reklam alan siteleri ihbar ediyor ve pageranklerini sıfırlatıyor yahut düşmesine sebep oluyor. Zihniyeti ve niyeti bozuk bir sürü insanın varlığı göz önüne alınırsa bu ortamda yüksek PR değerinin de bir anlamı kalmıyor. Malum, paraya çevrilemeyen bilgi ve başarı başarı değildir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir