Pardus Yazıcı Kurulumu

Pardus Yazıcı Paylaşımında kullanılan en popüler program olan CUPS (The Common Unix Printing System) bir Unix Yazdırma Sistemi ile birlikte kurulum yapmak kolay ve sağlıklı olacaktır. CUPS programı ” GNU Genel Kamu lisansı” ile birlikte hizmete sunulmaktadır. Yazılımın kendi resmi sitesi olan www.cups.org.tr programı indirebilir ve kullanabilirsiniz.

CUPS ile Kurulum;
Programınızı indirdikten sonra;
Tarayıcınızı açarak “http://localhost:631/” yazınız ve enter tuşuna basınız. Sizi aşağıdaki sayfa karşılayacaktır. Var olan yazıcılara “Printer” tıklayarak erişebilirsiniz.

Yazıcı kullanımında yönetici olmak için “lpadmin” grubuna üye olun. Komut satırına;
sudo adduser kullanıcı_adı lpadmin yazarak bu işlemi gerçekleştirin. Gruba üye olundu, artık ana sayfada yer alan “Administrator” tıklayarak kuruluma başlayın.

1) “Printers” başlığına tıkladıktan sonra “Add Printer” tıklayın.

Bilgisayarınıza direkt bağlamış olduğunuz yazıcınız “Local Printers” bölümünden, ağınızda paylaşılmış yazıcılar için “Discovered Network Printers” başlığından yazıcınızı seçiniz.

“Continue” tıklayın.

“Location” bölümüne bağladığınız yazıcının bulunduğu oda veya yer ismini girerseniz, aynı isimdeki yazıcıları karıştırmamanıza vesile olacaktır. Yazıcıyı ağdaki herkesin kullanabilmesini istiyorsanız Share This Printer kutucuğunu işaretleyip, istemiyorsanız işaretlemeden “Continue” tıklayın.

Karşınıza gelecek bu ekranda yazıcınızı seçin, markasını “Make: .. Select Another Make/Manufacturer” bölünümünden seçtikten sonra aşağıdan modelinizi seçin ve “Add Printer” tıklayın.

Yazıcınız tanındıktan sonra ayarlarınız otomatik olarak yapılacaktır. “Set Default Options” diyerek devam ediniz. Ve yazıcınız kurulmuş olacaktır.
Yazıcıyı Paylaşma Açmak:
A-) Pardus – Windows Bilgisayar Arasında Yazıcı Paylaşımı Açmak:

1) Windows bilgisayarda tarayıcıda “pardus pc ip numarası:631 ” yazın ve yazıcının tam ismine ulaşın.

2) Kullanılacak yazıcıyı tıklayarak seçtikten sonra Tarayıcı Çubuğundaki tam yazıyı kopyalayın.

• Windows Bilgisayarınızda Ara çubuğuna “Yazıcı Ekle” yazarak çıkan seçeneğe tıklayın. Ardından kopyalamış olduğunuz yazıyı bu alandaki “Paylaşılmış Yazıcı ismini ismiyle seç” butonuna tıklayarak, boşluğa yapıştırınız.

Sonraki Ekranda Marka – Model seçimi yaptıktan sonra “Tamam” tıklayın.

“Yazıcınız başarıyla eklenmiştir” yazısını gördüğünüzde artık Windows bilgisayarınıza yazıcı tanımlanmış ve paylaşım başlamış demektir.

B-) Pardus – Pardus Bilgisayarlar Arası Yazıcı Paylaşımı Açmak:

İki Pardus Bilgisayarı Birbirine Bağlayarak Yazıcıyı Paylaşıma açmak için;

Yazıcının kablo veya wireless yoluyla bağlı olduğu ana makinada;
Yazıcı Ayarları>Sunucu>Ayarlar şeklindeki ilerlenerek görseldeki gibi kutular işaretlenerek gerekli olan alanlara onaylar verilir.

Daha sonrasında Yazıcı Ayarları/ Politikalar şeklinde ilerlenerek paylaşım açık – kapalı onay durumuna bakılarak eğer kapalı durumundaysa açılır. Eğer kurulumu Cups ile anlattığımız gibi yaparken “Share This Printer” kutucuğunu işaretlediyseniz yazıcınız paylaşıma açık olacaktır.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra ana bilgisayarda yapılacak işlemler tamamlanmış olur.
Bu adımdan sonra yazıcıyı paylaşmak isteyen bilgisayarlarda ayrı ayrı olarak “Ağ Yazıcısı Kurulumu” yaparsınız. Artık İstenilen sayıda bilgisayarla bu yazıcıyı paylaşarak kullanabilme imkanına sahipsiniz.

Ağ Yazıcısı Kurulumu:

Diğer Pardus kurulu makinelerinizde “ağ yazıcı kurulumu” yapmak için şu adımları takip edin;

Yazıcı Ayarları > Ekle

“Ağ yazıcısının ip adresini” “Host” yazan alana yapıştırın veya yazın ve “Bul tıklayın.

Driver yüklü ise işlem tamamlanacaktır ve karşınıza deneme yazısı yazdırma sayfası çıkacaktır.

Driver makinenizde yüklü değilse kurulumunu yapmanız gereklidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir