PKGBackup ile Cydia’nızı Yedekleyin

PKGBackupHer yeni sürüm haberi iPhone kullanıcıları için hem sevindirici hem de düşündürücü bir haber niteliği taşır. Sevindirici yanı olası hataların giderilmesi, yeni özelliklerin yeni sistemle beraber gelecek oluşu vb. konular işin güzel yanıdır. Düşündürücü yanı ise yeni sürüm demek özellikle de cihazlarını jailbreak‘li olarak kullananlar için adeta birer kabus haline gelmesi anlamına gelebilir. Cydia‘dan yüklenmiş olan uygulamaların silinecek oluşu ve download kaynaklarının yeniden girilip uygulamaların da yeni sürümde tekrardan sil baştan yüklenmesi gerekliliği bir çok insanı sürüm yükseltmekten bile kaçınır hale getirebiliyor. Ancak iPhone kullanıcılarını bu kabustan kurtaracak, yeni sürüm güncellemelerinin ardından Cydia’yı otomatik olarak yedekten yükleyecek olan PKGBackup isimli uygulama ile uğraşınız minimum’a inecek.

PKGBackup uygulaması sisteminizde yer alan iTunes üzerinden yüklediğiniz yahut Installous’tan yüklü tüm uygulamaların kayıt dosyalarını, Cydia‘ya ait repo ve indirilen tüm uygulamaları ister cihazınıza isterseniz de Dropbox bağlantısı ile uzak sunucu üzerinizdeki hesabınıza yükler. Böylelikle siz yeni sürüm güncellemesi yaptığınızda, arkasından da cihazınızı tekrar jailbreak yaptıktan sonra Cydia‘dan tekrar yükleyeceğiniz PKGBackup uygulaması özellikle Cydia uygulamalarını tek tıkla yedekten geri yükleyebilirsiniz. iTunes veya Installoustan yüklenen uygulamaları da iTunes senkronizesi sonrasında aynı şekilde eski verilerinizle beraber tekrar geri yükleyerek zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Sanıyorum PKGBackup‘ın görevinin tam olarak ne olduğunu ifade edebildik. Şimdi uygulamamızı genel hatları itibari ile şöyle bir inceleyelim ne dersiniz?

PKGBackup PKGBackup PKGBackup

Resimlerde de açıkça görüleceği üzere (Resim 1) sizi ilk olarak bu ekran karşılayacak hemen sol üstteki ayar simgesine tıkladığınızda (Resim 2) ayrıntılı olarak uygulamayı kişiselleştireceğiniz bölüm gelecek. Buradan dilerseniz Dropbox (Ben giriş yaptığımdan DB Logout yazıyor) isterseniz de Adressbook içine yedeklemeyi gömerek iTunes senkronizesi sonrasında adres defteri içine gömülü yedeği bilgisayarınıza alır. Böylelikle yeni sürüm yüklemesi ardından jailbreak işlemi yapıldığında Cydiadan ilk olarak PKGBackup uygulamasını yükler ve ardından iTunes ile cihazı senkronize ederseniz Adressbook (adres defteri) içine gömülü yedek dosyası ile beraber senkronize olur ve siz yine PKGBackup içinden bu yedeği geri yükleyerek tek tıkla eski uygulamalarınıza (Cydia) kavuşursunuz. Tabi iTuneste yer alan crackli uygulamalarınız varsa öncesinde yine Cydiadan AppSYNC isimli uygulamayı kurup ardından iTunes senkronizesini çalıştırdıktan sonra bu işlemleri yapmak tüm yedeklerinizi geri getirecektir. Ancak zaten itunes kendi içinde kendisinden yüklenen uygulamaların yedeğini aldığından dilerseniz bunu pasif konuma getirebilir sadece Cydia yedeğinin alınmasını sağlayabilirsiniz ki böylesi çok daha mantıklı olacaktır.

Biraz karmaşık geldi diyenler Dropbox uygulaması üzerinden bu işlemleri yaparlarsa daha kestirme bir yol olacaktır diye tavsiye ediyorum. Yedekleri sadece adres defteri içine gömmek veya Dropbox üzerine yedeklemek şart değil yine (Resim 1) sağ üstteki simgeye tıkladığımızda (Resim 3) farklı şekillerde yedek dosyanızı paylaşabilirsiniz. Biz yine de daha önceki iki metoddan birini tavsiye ediyoruz diyelim.

Aynı zamanda yedekleme işlemini zamanlama, her açılışta otomatik yedekleme gibi bir çok özelliği bünyesinde barındıran PKGBackup sizi sürüm yükseltme ve jailbreak ardından büyük bir külfetten kurtaracak kaliteli bir uygulamadır. Uygulama Cydia üzerinden 7.99$ karşılığında satın alınıp kullanılabilir. Bugün geniş bir vakitte bu anlatıma devam edecek ve hatasız bir şekilde PKGBackup ile nasıl yedek alınacağını sizlerle paylaşacağız diyerek yazımıza burada virgül koyuyoruz. (Konu biraz ayrıntılı olduğundan gün içi bu anlatıma devam edeceğiz)

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir