“Niyet Okuyan Cihaz” ABD’de Kullanımda Mı?

ABD’nin suçluları yakalamak için teknolojinin getirdiklerinden faydalanmaya çalıştığı yada bu amaçla yeni teknolojiler geliştirmek amacında olduğu bilinen bir gerçek. ABD’nin bu yeni çalışması sanırım herkesi şaşırtacak cinsten. Çalışma sonucunda kullanılmaya başlandığı iddaa edilen cihaza sanırım “Niyet Okuyan Cihaz” denebilir.

Bu cihazların kullanılmaya başlandığı bilgisi bir TBMM Komisyonunun tutanaklarına da geçmiş durumda. Geçtiğimiz hafta TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’na “Haberleşme ve Özel Hayatı İhlal Edebilecek Teknolojiler” konusunda yaptığı sunumun tutunakları basına duyuruldu. Sunumu Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu yaptı. Şaşırtıcı bilgilerin verildiği sunumda Sağıroğlu, ABD’nin 2 yıl önce havaalanlarında kullanmak için “niyet okuyucu” cihazlar geliştirdiğini belirterek, “Bu cihazlar, yüzde 100 kişinin niyetini algılıyor. Amerika’yla ilgili bir hassasiyetiniz var mı, yok mu? Düşmanca bir tavır içerisinde misiniz? Gümrükten girerken 38 farklı sensörle algılıyorlar, kişinin niyetine göre de sorguluyorlar. Yani, tabii ki ülke terörü korku olarak gördüğü için buna yatırım yapıyor” şeklinde açıklamalar yapıyor.

ABD Güvenlik

Sunumda Prof. Dr. Şeref Sarığlu tarrafından açıklanan cihaz bilgileri hayli ilginç

  • Sistem yaklaşık 2 yıl önce geliştirilmiş ve ismi MALINTENT
  • Hızlı kalp atışı, solunum hızı, terleme gibi bedensel işaretleri tarıyarak sonuç elde ediyor.
  • Hassas sensörler aracılığıyla tarama yapan sistem, bir kişiye ait 7 birincil duyu ve duygusal ipuçlarını tanıyabiliyor.
  • Analistler, uyarı veren kişiyi mikro yüz taramasından geçiriyor.
  • Bu tarama, yüzdeki en küçük kasları ölçerek “niyetini” ölçebiliyor.

Sistem bu şekilde çalışıyor. Sarıoğlu ABD’nin daha fazlasını da yapmış olabilir diyor. Cihazlar daha çok havaalanlarında kullanılmakta iddiasında bulunuyor.

HABERTÜRK’e de değerlendirmeler yapan Sağıroğlu, “Korkunun ecele faydası yok. Özelinizi korumak için her şeyi bilinçli kullanmak gerekiyor. ‘Akıllı telefonlar tehlikelidir’ derseniz kimse kullanmaz. Bilmediğiniz uygulama indirmeyeceksiniz. Kullanalım ama tehlikenin farkında olarak” dedi.

İlginç bilgiler. Havaalanlarında yer alan X-Ray cihazları tartışılırken bu iddia farklı bir kulvar daha açacak gibi. Sanırım 11 Eylül sonrası Amerika güvenlik konusunda epey bir yol almış ve dahasını da yapacak gibi görünüyor. Gelişmelerin güvenlik teknolojilerine katkısı olacağı da bir gerçek.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir