Rüya makinesi yolda

Filmlerde çok fazla karşımıza çıkan rüya makinelerinin işlevi; gördüğümüz rüyanın görüntülerini almak ve bunu kaydetmektir. Ancak bu günümüz hayatında şu ana kadar gerçek değildi. İşte şimdi Japon bilim adamları ile artık gerçek bir hal aldı.

İnsanlar gördükleri rüyaları ilk anda biraz hatırlarlar. Ardından gün içinde o rüyayı çağrıştıracak nesneler görürse ancak o şekilde anımsarlar. Şimdi ise Japon bilim adamları tarafından Rüyalarınızın birçoğunu hatırlamak sizin elinizde. Bilim alanında fMRI Yöntemi sayesinde rüyaları kayıt altına almak mümkün. Ancak şu anlık başarı oranı açıklanan orana göre %50 civarında.

Rüyada görünen olayları şu anlık tam anlamı ile kayıt altına alınmıyor. Ama genel olarak belli başlı görüntüler ve nesneler belirlenebiliyor. Doğruluk payını ise uyanan bireylerin gördükleri rüyaların anlatılmasıyla anlaşılıyor. İlk aşamada 3 gönüllü ile kişi başı 200 denemeyle bu sonuca ulaşılmış durumda. İlerleyen zamanlarda daha ileri düzeyde gelişmeler ortaya çıkması bekleniyor.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir