SSL Sertifikası Nedir? SSL Çeşitleri Nelerdir?

Secure Sockets Layer kelimelerinin baş harflerinden oluşan SSL, iki kanalın veri iletişimini kriptoloji teknikleriyle şifreleyerek güvenli ve gizli olmasını sağlar. Peki öyleyse SSL Sertifikası Nedir? SSL Çeşitleri Nelerdir?

SSL Sertifikası Nedir Çeşitleri Nelerdir

Google gibi arama motorları, kullanıcıların internette güvenli bir şekilde gezinebilmesi için geliştirdiği algoritmalar gereği, SSL ile bağlantısını şifreleyen internet sitelerini daha üst sıralara çıkarmaktadır. Bu yüzden de kullanıcılar SSL sertifikasına sahip internet sitelerini daha çok ziyaret ederken, arama motorları da SSl sertifikasına sahip internet sitelerini biraz daha sevmektedir.

SSL Sertifikası Nedir?

Kişisel verilerin gizliliği hususunda her geçen gün devletler ve yazılımlar önlemler almaktadır. Verilerimizin internet trafiği içerisinde şifrelenerek güvenli bir hale gelmesinde SSL sertifikalarının çok büyük bir rolü bulunmaktadır.

Google Chrome, 2017 yılında aldığı radikal kararla birlikte SSL sahip olmayan siteleri “güvenli değil” olarak kullanıcıya sunuyor.

SSL olup olmadığı nasıl anlarız?: Eğer bağlandığınız internet sitesinin başında adres çubuğunda HTTPS yazıyorsa SSL sertifikası var demektir.

AMP Nedir? Ne İşe Yarar? AMP ve SEO

SSL ve SEO

SEO uzmanları internet siteleri üzerinde yaptıkları çalışmalarda mutlaka güvenilir bir firmadan SSL eklerler.  Başta Google olmak üzere pek çok arama motoru, SSL’yi zorunlu kılmaya başlamış durumda.

Örneğin web.dev üzerinden yapacağınız analizde eğer sitede SSL yoksa Google için HTTPS bağlantı türüne geçmenizi isteyecektir.

SSL Sertifika Çeşitleri Nelerdir?

SSL Sertifikaları, Doğrulama türlerine göre ve ve Domain tiplerine göre 2’ye ayrılmaktadır.

SSL Sertifika Çeşitleri Nelerdir

Doğrulama Türlerine göre SSL Çeşitleri:

1) DV (Domain Validation) SSL

256 bit şifreleme kapasitesine sahip Domain Validation, alan adının doğruluğunu ve aitliğini kontrol ederek kısa süre içerisinde sonuç sağlayan SSL çeşididir.

2) OV (Organizational Validation) SSL

OV SSL’nin temel görevi, işletmeler için müşteri bilgilerini şifrelemektir. Birkaç gün içerisinde onaylanarak web sitenizde gözükmeye başlayan Organizational Validation, DV’ye kıyasla daha güvenilirdir.

3) EV (Extended Validation) SSL

Extended Validation, kurumsal onaylı genişletilmiş SSL sertifikasıdır. Birincil kalitede güvenlik paketinin içerisinde e-posta saldırıları,  kimlik avı saldırıları vb. durumlarını önlemek yer alıyor.

Müşterilere işletme ismini ve markasını bildirerek doğru yerde olduğunu gösterir. Güvenlik kontrolünü en kapsamlı incelemesiyle, en iyi güvenlik ssl çeşitlerinden birisidir.

Kullanım alanlarına göre SSL Çeşitleri

Kullanım alanlarına göre SSL Çeşitleri:

1) Standart SSL

1 adet ana alan adı için SSL geçerli olur.

2) Multi Domain(Çoklu alanadı) SSL

1 ana ve 2 ek alan adı tek bir sertifika üzerinde tanımlıdır.

3) Wildcard SSL

Subdomain(alt alanadı) konusunda limitsizdir. 1 ana domain ve altında limitsiz subdomain’e SSL ekleyebilir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir