Standart Sef Resim Link Sorunu

Joomla içerik yönetim sisteminin standart SEO / SEF özelliğinin arama motoru uygunluğu için gayet yeterli ve işlevsel olduğunu biliyoruz. Bir çok joomla kullanıcısı da herhangi bir sef eklentisine gerek duymadan standart özellikten faydalanarak sitelerini kullanıyorlar ancak resimler üzerine (kendi sunucusundaki) link verildiğinde özellikle de standart “images” klasörü dışındaki bir klasörü resim depolamakta kullananlar bir takım problemlerle karşılaşıyorlar.

Her ne kadar kendim bu tip sorunlarla karşılaşmasam da kullanıcıların forumdan veya yorum sayfasından ilettikleri sorunların kaynaklarını tespit edip yayınlamayı alışkanlık haline gitrdiğimi biliyorsunuz. İşte bu paralelde içeriğe eklenen resimleri ufaltıp büyük halini üzerine tıklanmak sureti ile açılacak şekilde linkleyen kullanıcılar resim linklerinin otomatik değiştiğini ve örneğin, içeriğin kategorisinin sef linkin içine dahil olduğunu tespit etmişler.

Şöyle ki, “resimler/ornek.jpg” isimli bir resim klasörü ve içerisinde örneğimizde verdiğimiz gibi bir resim dosyası olsun. Bunu içeriğimize resim ekleme kısmından eklemiş olalım ve resimi ufaltarak resimin tam boyutunda görmek için tıklayanlara göstermek üzere de resime direk link verelim ve kaydedelim. Normalde bu resimin linki sayfada aynen şöyle görünecektir; “www.elmadoktoru.com/resim/ornek.jpg” Ancak sef aktif edildiğinde göreceğiz ki içeriğimizin kategorisi olan kategori sef linke dahil olmuş ve örneğin; “www.elmadoktoru.com/bitkiler/resimler/ornek.jpg” haline gelmiş görünecektir. Bitkiler adında bir resim klasörü olmadığından resimde görünmeyecek ve hata verecektir, sorunu tespit ettiğimize göre böylesi bir durumla karşılaşan kullanıcılar için çözümü de yazalım.

Bunun için yapacağımız işlemler, configuration.php dosyasına ekleyeceğimiz bir kod ve includes/application.php üzerinde yapacağımız bir kod düzenlemesi olacak. İsterseniz bu işlemlerin de neler olduğuna bakalım;

1 – Configuration.php dosyasını açıyoruz ve site adresini düzenleyerek kendi adresinizi yazmak sureti ile bu dosyaya ilgili kodu ekliyoruz “$live_site = ‘https://www.elmadoktoru.com’”

2 – İkinci olarak da includes/application.php dosyasını açıyoruz ve 108. satırda bulunan ” $document->setBase(JURI::current()); ” kodunu ” $document->setBase(JURI::base()); ” ile değiştirip kaydediyoruz.

Böylelikle sorunumuz hallolmuş ve sef linkli resimlerin linkleri sorunsuz bir şekilde çalışarak resimlerin görüntülenmeme (404 hatası) gibi bir problemi kalmayacaktır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir