Stephan Hawking Konuşma Yazılımı Artık Serbest

Ünlü bilimadamı Stephan Hawking’in dünyayla iletişimini sağladığı konuşma yazılımı artık herkes tarafından serbestçe kullanılabilecek.

Stephan Hawking’in 21 yaşındayken yakalandığı ALS hastalığı sonucu tüm sinir sistemi felç olmuş ve bu yüzden konuşması imkansız hale gelmişti. Vücudunda da çeşitli izler bırakan ALS hastalığı Stephan Hawking’in hayatını büyük bir ölçüde etkiledi. Intel firmasının hazırlamış olduğu yazılım sayesinde yazıyı sese dönüştüren bir sistem geliştirildi ve ünlü bilimadamının dünyayla iletişimi sağlandı.

sh

ACAT adındaki yazılım sayesinde tüm sinir sistemi hastaları ve ALS hastaları dünyayla iletişime geçebilecek. Yüz tanıma sistemine sahip olan yazılım göz hareketleriyle kontrol edilebiliyor. Bu sayede hızlı bir şekilde iletişim sağlanıyor. Şu anda Intel firması yazılımı geliştirmek için çeşitli çalışmalar yürütse de program bu haliyle dahi kolay bir şekilde kullanılabiliyor. Dünya üzerinde benzer hastalığa sahip yaklaşık olarak 100 bin kişi olduğu düşünülürse yakın bir zamanda büyük bir reklam çalışması da yapılabilir.

Yazılım şu anda Intel firması tarafından Github’da ücretsiz olarak yayınlanıyor. Programı nasıl kullanabileceğinize dair dökümanlar için de ayrı bir site oluşturulmuş.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir