Tablet ve Akıllı Cihazların Perde Arkası Kazananları

Ne iPhone, ne iPad ne de Android, bu sektörün perde arkası kazananları ARM ile Nvidia oldu. ComputerWorldTurkiye tablet ve akıllı telefon sektöründe cihaz markalarının kazancından çok bu cihazlara işlemci üreten firmaları değerlendirdiği yazısında çok güzel tespitler yer alıyor. iPhone ve Android‘in başı çektiği akıllı telefon pazarında onlarca irili ufaklı marka faaliyet gösteriyor. Başta Apple olmak üzere birçok şirket deyim yerindeyse peynir ekmek gibi sattıkları akıllı telefonlarla paranın belini kırıyor. Ancak paranın belini asıl kıran ise tüm bu akıllı telefonlardaki işlemcileri üreten ARM oldu. İngiltere merkezli şirket Apple ve Android cihazlarında kullanılan işlemci satışlarının patlaması üzerine kâr ve gelir rekoru kırdı.

Akıllı Mobil Cihazlarda Kazanan ARM ve Nvidia Oldu

Üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan ARM’ın vergi öncesi kârında adeta patlama yaşandı. Geçen yılın aynı döneminde 19,6 milyon sterlin olan kâr, geçtiğimiz çeyrekte ise 43 milyon sterline fırladı. Toplam gelir ise 192,3 milyon sterlin olarak açıklandı. Şirkeitn lisansl gelirlerinden 2011 yılı içinde elde edeceği meblağ ise 763 milyon dolar olarak açıklandı.

Tablet ve akıllı telefon rüzgarı ARM‘ı olduğu gibi Nvidia‘yı da ihya etti. 2012 üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan şirket gelirlerini 1,07 milyar dolara yükseltti. Bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,9’luk artışı temsil eden bu rakam, bir önceki yıla göre ise tam yüzde 26,3’lük bir yükselişe tekabül ediyor. Tegra 2 çiplerinin dahil bulunduğu tüketici ürünleri grubunun gelirleri ise yüzde 14’lük artış gösterdi. Wall Street Journal tahminlerini de aşan Nvidia’nın bu performansı, çok kısa süre içinde borsaya da yansıdı ve şirketin hisseleri bir günde yüzde 5 değer kazandı.

Nvidia’nın asıl faaliyet alanı olan grafik işlemciler biriminin kârı ise bir önceki çeyreğe göre yalnızca yüzde 1’lik bir artış gösterdi. Bunun sebebi ise başta ABD ve Avrupa olmak üzere gelişmiş pazarlarda düşen PC satışları olarak gösteriliyor. İş istasyonlarında kullanılan Quadro ve Tesla çiplerin dahil olduğu Profesyonel Çözümler birimi ise gelirini yüzde 9,5 artırdı. Şirketin son çeyrek net kârı ise 178,3 milyon dolar oldu.

Kaynak: ComputerWorldTurkiye

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir