Termal Kamera’dan F1 kazası

Formula 1 yarış tutkunlarının en gözde sporu. Ülkemizde de bir dönem oldukça popüler haldeydi, hatta bir de İstanbul pisti ile yarışlara ev sahipliği de yapmıştık. Ancak yeterli ilginin olmadığı iddia edilip İstanbul Park kapatılmış ve artık ülkemizde düzenlenmemeye başlanmıştı.

Sonrasında da bu yarışların yayın haklarını eline alan ücretli kanallar sayesinde de bu tarz yarışları birçoğumuz izleyemez duruma gelmiştik. Yani çok popüler bir yarış olsa da şimdilerde ülkemizde gerçekten iyi oranlarda izlendiğini düşünmüyorum. Gezip bakınsanız herhangi bir F1 takımı tutana rastlayamazsınız. Bundan 3-5 sene evvel rastlamak mümkündü.

Her neyse, serzenişli bir başlangıcın ardından habere devam edelim. Bu yarışlarda kullanılan teknoloji de herzaman üst seviye olmuştur. Hatta bu tür teknolojiler de yarış esnasında duyrulur ve yarış daha ilgi çekici hale gelir. Şimdiki teknoloji de Termal kamerada kaza görüntüleri. Yarışlarda en önemli unsur hiç kuşkusuz görüntü. Çünkü birçokları ekran başından bu heyecana ortak olmak istiyor. Hal böyle olunca da onların isteklerine bir şekilde karşılık verilmeli. Yarışların belki de en ilginç kısmı kazalar. Bu kazalara mutlaka her yarışta tanık olabilirsiniz. Birçok güvenlik önemlinin alınmasına rağmen ölümcül sonuçlar doğuracak kazalar bile olabiliyor. Bu nedenle de kazaları en iyi şekilde izlemek çok önemli.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen İtalya Grand Prix‘inde, Monza pistinde, Paul Di Resta‘nın aracına yerleştirilmiş olan termal kamera sayesinde kaza farklı şekilde izlenebildi. Termal bildiğiniz gibi ısıya duyarlı demek oluyor. Yani ekranda ısınmış kısımlar renkli (pembe, mor, turuncu) şekilde görünüyor. Az ısınma ve çok ısınma arasında farklı tonlarda renklenebiliyor. İşte kaza anında kopan lastik ve ne kadar ısındığını görebilmeniz mümkün. Yazımızda buluna videoda bu kaza anını izleyebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir