Veritabanı Tabloları ve Görevleri 5

Joomla veritabanı tablolarının phpmyadmin içindeki sırasına göre ele aldığımız makale serimizin 4. bölümünde üyelikle ilgili olan tabloların görevleri ve çalışma prensibini ele almıştık. Şimdi sıradaki diğer tablolarımızla makale serimizin 5. bölümüne başlayalım.

jos_core_log_items :

Bu tablomuz, biraz joomlaya aşina olan kullanıcılar tarafından da anlaşılacağı gibi sitemizin “log” kayıtlarının tutulduğu tablodur. Joomla yönetim panelinden, “Site >> Genel Yapılandırma >> Sunucu” sekmesinde yer alan “Hata Raporlama” seçeneğinin aktif edilmesi durumunda veriler bu tablo içinde depolanırlar. Bu özellik varsayılan olarak kapalıdır, sebebi ise çok fazla sql kaydına sebebiyet vereceğindendir. Ancak dilerseniz siz hata raporlama seçeneğini aktif ederek kullanabilirsiniz.

jos_core_log_searches :

Joomla sitelerimizin üzerinde yer alan “Arama” fonksiyonu ile kullanıcıların yaptığı aramaların, arama kelimelerinin depolandığı tablodur. Bu tablo da standart olarak boş ve içinde hiç bir veri yoktur. Joomla yönetim panelinden, “Bileşenler >> Arama” kısmına girdiğinizde bu tablonun verilerinin ilgili sayfaya çekildiğini göreceksiniz. Ancak standart olarak bu tablo boş olacağından girilen bu bölümde de verilerin olmaması gayet doğal olacaktır. Yine yönetim panelinden ilgili alana girildiğinde hemen sağ üst kısımda yer alan “Ayarlamalar” butonuna tıkladığınızda isterseniz bu arama kayıtlarının tutulmasını aktif edebilirsiniz.

jos_groups :

jos_groupsBu tablomuz, sitemizdeki yazıların görüntülenme izinleri olan “Public, Registered, Special” (Herkes, kayıtlı ve özel) kayıtlarını tutar, bilindiği gibi “Herkes (0), Kayıtlı (1), Özel ise (2) anahtarlarıyla tanımlanır. İşte bu tablomuz bu izinler ile yine bu anahtarları eşleştirir.

jos_menu :

Joomla sitemizin yönetim panelinden “Menüler” kısmı ile alakalı olan tablomuz, bu tablomuzun içindeki veriler, sitemizde kullandığımız tüm menü öğelerini, bağlantılarını, açıklamalarını vb… tüm bilgilerin tutulduğu tablodur. hangi menü öğesi hangi çeşit menü öğesidir, hangi menü öğesi hangi bileşene bağlıdır gibi, oluşturmuş olduğunuz tüm menü öğesi bilgileri bu tabloda tutulurlar.

jos_menu_types :

Bir üstteki tablomuz gibi bu tablomuzda menülerle alakalı olup , joomla yönetim panelinden “Menüler >> Menü Yöneticisi” kısmına girdiğimizde göreceğimiz gibi, oluşturulmuş olan ana menü çeşitlerini ve bilgileri tutar. jos_menu_typesResimde de net bir şekilde göreceğimiz üzere, menü adı, menü açıklaması, yayında olup olmadığı vb… bilgileri bu tablodan da görebilir gerektiğinde burada değişiklikler yapabilirsiniz.

jos_messages – jos_messages_cfg :

jos_messagesİsmi ile özdeş olan bu tablomuz site içi mesajlaşma verilerini içeriğinde barındırır, örneğin sitenizde üyelerinizin içerik eklemelerine izin verdiğinizde her içerik eklendiğinde size yönetim panelinizde bir uyarı görüntülenir. Ve bu uyarı mesaja tıkladığınızda da mesaj kutusuna gider ve mesajın içeriğini görürsünüz. Resimde de işaret edildiği gibi bu alanda gelen mesaj sayısı görünür ve tıkladığınızda mesaj kutusuna gider. İşte bu tablomuz oradaki verileri tutan tablodur.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir