Veritabanı Yedeği Nasıl Alınır

Sitenizin düzenli bir şekilde yedeğini almak, ileride karşılaşılacak olan bir çok sorunun önüne geçebileceği gibi aynı zamanda zaruret karşısında (hosting değiştirme vb…) da her an elinizin altında sitenize ait veritabanının yedeğinin bulunması önem arzeder. Hemen her sunucuda yedekleme işlemini hem sitenizin dosyalarını hem de veritabanı beraber olmak üzere otomatik olarak almaya yarayan yedekleme aracı bulunur. Ancak kullandığınız scriptin çeşidine bağlı olarak alınacak olan bu otomatik yedek içinde çeşitli karakter hataları olabilir.

Yedeği geri yüklerken zorluk çekebilir hatta hiç yükleyememe gibi istenmeyen durumlarla karşılaşa bilirsiniz. Bu sebeple yedekleme işleminin manuel olarak (sitenizin dosyaları ayrı, veritabanı ayrı) yedeklenmesi sağlam bir yedekleme için en önemli davranışlardan bir tanesi olacaktır.

Şimdi sizlere sunucu panelinizden veritabanı yedeğinizi nasıl alabileceğinizi adım adım anlatmaya çalışacağım, öncelikle sunucu panelimize giriyoruz.

phpmyadmin-giris

Paneldeki “phpMyAdmin” menü öğesine tıklayarak var olan veritabanlarımızın olduğu kısıma gidelim.

veritabani-secimi

phpMyAdmin kısmına geldiğimizde resimde görüldüğü gibi hemen sol taraftaki yönetim alanından yedeğini almak istediğimiz veritabanının adını tıklayarak sağ tafataki phpMyAdmin ana sayfasına bu veritabanında bulunan tüm tabloların da görünmesini sağlayalım.

disari-aktarim

Bulunduğumuz bu alanda, hemen yukarıdaki phpMyAdmin üst menüsünde yer alan “Dışarı Aktar” seçeneğine tıklayalım, bu seçenek bazı sunucularda ingilizce olarak tanımlanmış olabilir (export da olabilir). Bu menü öğesine tıklayarak yedek alacağımız bölümeulaşalım.

tablolarin-secimi

Geldiğimiz bu alanda da resimde görülen kısımda yer alan ve veritabanımızın tüm tablolarının listelendiği pencere üzerindeki “Tümünü Seç” yazısına tıklayarak tüm tabloların seçilmesini sağlayalım, ve yine bu bölümdeyken sayfanın altına doğru inelim;

yedek-alma-islemi

Burada da “Dosya olarak kaydet” seçeneğini işaretleyerek “Git” butonuna bastığımızda veritabanı yedek alma (download) işlemi başlayacaktır. Veritabanınızın büyüklüğüne göre bu işlem biraz uzun sürebilir ve b.sayarınızda muhtemelen masaüstünüze “ornek.sql” isminde bir text dosyası gibi yedeğin inmiş olduğunu göreceksiniz. Bu veritabanı yedeğini bir yerde saklayarak gerektiğinde kullanabilirsiniz, ilerideki günlerde bu yedeğin nasıl geri yükleneceğini de sizlerle paylaşacağım.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir