Veritabanı Yedek Geri Yükleme

Daha önceki konumuzda Cpanelden veritabanı yedeğinin sağlam bir şekilde nasıl alınacağı konusuna değinmiş ve bu işlemin nasıl yapılacağını adım adım anlatmıştık. İlgili makalemizin devamı niteliğindeki bu yazımızda da almış olduğumuz yedeği nasıl geri yükleyeceğimizi anlatmaya çalışacağım.  Anlatıma daha önce bir veritabanı ve veritabanı kullanıcısı oluşturmuş olduğunuzu varsayarak devam ediyoruz, eğer yeni bir veritabanı oluşturma konusunda bir bilginiz yoksa bunu da, cpanelden nasıl yapacağınızı anlatacak bir makale hazırlayacağım.

phpmyadmin-giris

Yine sunucu panelimizdeki “phpMyAdmin” menü öğemize tıklayarak veritabanı yönetim alanına girelim.

veritabani-secimi

Ulaştığımız bu alanda hemen sol tarafta yer alan ve resimde isim olarak “Demo” şeklinde geçen veritabanımızın seçimi yapmak için üzerine tıklıyoruz. iceri-aktarim

Hemen sağ üst kısımda yer alan “İçeri Aktar” (Import) menü öğesine tıklayarak, veritabanı yedeğimizin geri yükleneceği kısıma ulaşalım.

yedek-geri-yukleme

  1. “Gözat” seçeneğinden daha önce bilgisayarımıza yüklemiş olduğumuz yedek.sql dosyamızın seçimini yapacağız, ancak burada dikkat etmemiz gereken husus, bu butonun hemen yanında yazan (En Fazla: …. kb/mb) yazı olacaktır. Burada yazan kb veya mb miktarı kadar olan bir yedek dosyasını içeri aktarabiliriz çok daha büyük sql dosyalarını bu şekilde yüklemek istersek yani bu limiti aşıyorsa, bazı sunucularda içeri aktarım limitini doldurunca otomatik kesip tekrar “Git” butonu çıkarak kaldığı yerden bir o kadar daha içeri aktarım devam edip, ta ki sizin yedeğiniz tamamen içeri aktarılana kadar bu şekilde devam edebilir ama bunu her sunucu desteklememektedir. eğer sunucunuz desteklemiyorsa o halde Bigdump Kullanımı anlatımımızda bu işleme nasıl devam edebileceğinize bakabilirsiniz. yapmanız gerekecektir.
  2. Dosyanızın Karakter Grubu, yedeğiniz alınırken hangi karakter eşleşmesi kullandığı ile alakalıdır, doğru bir içe aktarım için buradan, örneğin eski veritabanınız “UTF8” ise yine bu kısımdan aynı karakter eşleşmesini seçmelisiniz.
  3. Eğer elinizdeki yedek dosyanız, şu anki kullanılan hosta ait MySQL sürümünden daha eski bir sürümlü veritabanından alınmışsa buradan eskisürüme uyumluluğu sağlamak için ilgili seçimi yapabilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız burada her hangi bir işlem yapmayın.
  4. Son olarak her şey yolundaysa “Git” butonuna bastığınızda, veritabanı büyüklüğünüze bağlı olarak belli bir süre bekledikten sonra yedeğinizin yüklemesi bitecek ve önünüze yüklediğiniz veritabanın tabloları döküm halinde gelecektir.

Bu konuyla ilgili sorun yaşamanız durumunda her türlü soru için de yorum kısmını kullanabilirsiniz.

2 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir