Web Page Developer ile iPad’de Web Tasarım

iPad Web TasarımÖzellikle web tasarım ve web scriptleri yazma konusunda uğraşan kullanıcılar için gayet kaliteli bir html editörü olan Web Page Developer (WPD) ile iPad‘inizde kod yazmak, klasörler oluşturup dosyaları yönetmek aynı zamanda kod yazarken eş zamanlı olarak önizlemesini görmek mümkün. Özellikle seyehatlerde veya mobil durumda olduğunuzda işinize kesintisiz devam edebilmenin keyfini WPD ile yakalayacak olan iPad kullanıcılarının dışında iPhone ve iPod Touch sürümü de olan WPD ile keyifle kod yazma ayrıcalığına kavuşabilirler. Yazımızın devamında sizler için ekran görüntülerini derlediğimiz ve temel anlamda içerdiği özellikleri ile beraber WPD html editörün fonksiyonlarını görebilirsiniz.

WPD iPhone ve iPod Touch için iTunes üzerinden buradaki bağlantıdan 4.99$ karşılığında HD kalitesinde iPad cihazınızda kullanmak için de buradaki bağlantıdan 5.99$ karşılığında sahip olabilirsiniz. Dilerseniz şimdi de WPD uygulamasının kısaca özelliklerine beraberce bakalım; [Resim 1] uygulamamızı çalıştırdığımızda bizleri boş bir sayfa bekliyor olacak ki resim de de göreceğiniz gibi sol üst köşedeki “+” butonuna tıklayarak projemizi oluşturmaya başlayabiliriz. [Resim 2] Proje oluşturma sayfasında dilerseniz CSS dilerseniz de html, php gibi yazılım dillerini barındıran özel projeler oluşturabilirsiniz. Bu ekranda projemize bir isim beliryerek birbirinden bağımsız çalışma alanlarına sahip olacağımız projeleri oluşturmaya başlayabiliriz. [Resim 3] Yeni projemize isim belirledikten sonra şimdi sıra kod yazımı için dosyamızı oluşturma aşamasına geldik. Projemizin içine girdiğimizde [Resim 4] sol üst köşede yer alan “File” kısmından direk olarak yeni bir çalışma dosyası açabileceğimiz gibi çoklu dosyalar ile çalışacaksak ayrı dizinler oluşturabilir, direk olarak FTP bağlantısı ile uzak sunucuya bağlanabilir ve dosya transferi yapabilirsiniz.

[Resim 5] örneğimizde görüleceği gibi yeni bir “index.html” dosyası oluşturmak için “File” menüsünden dosyamızı oluşturuyoruz. Şimdi dosyamız hazır [Resim 6] artık oluşturduğumuz boş çalışma dosyamıza tıklayarak çalışmamıza başlayabiliriz. Ve karşımızda dosyamızın kod düzeninde görünümü [Resim 7] Bu aşamada artık kodlarımızı yazmaya başlayabilir, [Resim 8] ve aynı [Resim 9] anda yazdığımız kodların tarayıcımızda nasıl sonuç verdiğini klavyemizi kapatarak görebiliriz. tabi editörümüzün alt kısımında yer alan kısa yollar ve özel html anahtarlarını da kullanabilir [Resim 10] ve kod yazımını bu şekilde daha da hızlandırabiliriz.

Görüldüğü gibi son derece basit ve kullanımı kolay bir html editörü olan WPD ile iPad, iPhone ve ipod Touch cihazlarınızda web sayfalarınızı geliştirme çalışmalarına başlayabilirsiniz. Genel çerçevede özelliklerinin bazılarına değindiğimiz WPD itunes’ten yukarıdaki bağlantılardan satın alabilirsiniz

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir