Wi-Fi Güvenliğini Sağlamanın Yolları

Evinizde bir kablosuz ağ bulunuyorsa öncelikle mutlaka onun güvenliğini sağlamalısınız. WiFi güvenliği kredi kartı bilgileriniz, sosyal medya hesaplarınız ve bilgisayar güvenliğiniz için oldukça önemli bir nokta.
Wi-Fi sızıntılarına karşı önlem almak, hackerlara ve internetinizi sömürenlere karşı çıkmak için aşağıdaki adımları uygulayın.

Modeminizin Yönetici Adı ve Şifresini Değiştirin

Her modem markasının kendine özgü bir yönetici adı ve şifresi bulunur. Bu her markada değişkendir ancak genel olarak hepsinde varsayılan isim ve şifre kullanılır. Yani bir hacker sizin modem markanızı görebiliyorsa modeminize de kolayca erişebilir.
Modeminizin arayüzüne ilk defa girdiğinizde sistem sizden şifre ve kullanıcı adı değiştirmenizi ister. Güvenlik için ikisini de değiştirmelisiniz. Yeni kullanıcı adı ve şifreyi unutmamak için bir yere not almayı ihmal etmeyin. Olur, unutursanız modeminizin fabrika ayarlarına döndüğünüzde kullanıcı adı ve şifreniz sıfırlanacaktır.

Ağ Adını Değiştirin

Ağ adı(SSID) insanların wifi ağları ararken gördüğü isimdir. Modemlerin varsayılan olarak ağ adları modem markası ve numarasıdır. Bu ağ isimleri sizi kolay bir av konumuna düşürür. Çünkü modeminiz hakkındaki bütün bilgiler ağ adında yazılı bulunur. Bu yüzden ağ adınızı kişiselleştirip bu durumdan kurtulmalısınız.

Şifrelemeyi Etkinleştirin

Kablosuz ağınızı kilitlemek, şifrelemek yapmanız gereken en önemli şeydir. Modem ayarlarınıza gidin ve güvenlik seçeneklerine göz atın. Şifreleme şekliniz mutlaka WPA2-PSK olmalı. Ağ şifrenizi basit seçmemelisiniz. Harf, rakam ve sembollerden oluşan bir şifre sizi daima güvende tutacaktır.

Güvenlik Duvarı Kullanın

Modem güvenlik duvarı sizi dışarıdan gelen saldırılara karşı korunmanızı sağlar. Eğer tamamen sağlam bir koruma istiyorsanız ek olarak bir güvenlik yazılımı kullanmalısınız.

Misafir Ağlarını Kapatın

Herhangi bir şifreleme kullanılmayan misafir ağlarınızı kapatmalısınız. Misafir ağları yerine güvenilir kişilere modem şifrenizi vermeniz daha sağlıklı olacaktır.

VPN Kullanın

VPN yani sanal özel ağ bağlantısı internetteki kimliğinizi maskeler ve siteler arası bir tünel görevi görerek bilgilerinizi güvende tutmanızı sağlar. Bu sadece wifi ağları için değil bütün internet kullanıcıları için geçerli bir adım.

Modem Yazılımını Güncel Tutun

Bilgisayar korsanları işletim sistemi ve tarayıcılardaki açıklar gibi modemlerde de açıklar arar ve bulurlar. Bu güvenlik açıklarını kapatmak için markalar da sürekli güncellemeler yapar. Bu yüzden açıkları kapatmak ve wifi güvenliğini sağlamak için modem yazılımınızı güncel tutmanızda fayda var.
Modem güncellemenizi yine modem ayarlarından yani arayüzden yapabilirsiniz.

WPS’i Kapatın

Modeminizdeki WPS düğmesine bastığınızda cihazlarınızla eşleştirebiliyor ve şifresiz olarak bağlantı kurabiliyorsunuz. Hackerların modemlere erişmekte kullandıkları en yaygın yöntem de budur. WPS biraz zorlanılsa da kırılması oldukça kolay bir şey. Bu yüzden bu özelliği kapatmanızda fayda var.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir