Windows Phone 8 uygulamalarının çoğu ölü durumda!

İşletim sistemleri her ne kadar kendi aralarında büyük bir yarış sergileseler de bu yarışta en önemli değer uygulama alanı. Uygulama indirme marketleri için birçok yazılımcı bu platformlar için uygulama yazıp, kullanıcıların beğenisine sunuyor. Bu şekilde de uygulamacılarla kullanıcıların birleştirilmesi üzerine kurulmuş bir platform. Yani asıl değer yazılımcıların bu platformlara ilgisi. Tabiki yazılımcıların ilgisi de kar potansiyeli bu platformu kullanan kullanıcıların sayısı.

Hal böyle olunca yazılımcılar, kar edemediği veya dönüşü iyi olmayan platformlardan uygulamalarının ardını sormuyor. Bu da yeni sürümlerde bir süre sonra çalışmayan yani ölü uygulama durumuna düşüyor. Yapılan bir analiz özellikle Windows Phone 8 için üretilen uygulamaların büyük bir çoğunluğunun ölü uygulama olarak yayınını sürdürmesi. Dolayısıyla da windows phone’a geçen bir kullanıcı aradığı uygulamaya ulaşmakta zorluk çekiyor. Bu konu için henüz bir adım felan da yok. Zaten Microsoft böyle konularda hiç çabuk olamamış bir şirket. Destek bir müddet sonra elbette geliyor ancak bir hayli geç kalınmış oluyor.

Mobil uygulamların test etmesiyle bilinen Stardust, bir analiz yayınladı. Bu analize göre mobil işletim sistemlerinin mağazalarındaki uygulamaların ne kadar canlı ve kullanılabilir durumda oluğunu, nasıl güncel veya ölü olduğunu incelemiş. Grafikten de görüleceği gibi özellikle Windows Phone 8 platformunda bir hayli ölü uygulama göze çarpıyor. iOS ve Android‘in de bu kadar kullanıcısı olmasına rağmen bu canlılığı koruyor olması büyük bir başarı elbette.

stardust ölü uygulama raporu

Rapora göre; windows phone 8 uygulamalarının %69‘u ölü durumda. Apple’ın iOS işletim sistemine dair uygulamaların %65‘i ölü durumda. Android‘de ise ölü uygulama oranı %41. Şu an en iyi uygulama dönüşümü Android‘de gibi görünüyor.
Raporda bir başka dikkat çeken kısım günlük uygulama yüklenme sayısı. iOS’a 978, Android’e 1107, Windows Phone’a ise 286 uygulama günlük ortalama yükleniyor.
Raporda 3. dikkat edilmesi gereken rakam; günlük güncelleme sayısı. Günde iOS’da 806, Android’de 2341, Windows Phone 8’de 179 uygulama güncelleniyor. Güncellik adına da Android’in üstünlüğü bulunurken, windows vasat görüntüsünü devam ettiriyor.

Bakalım uygulama marketlerinde ileride nasıl bir rekabet göreceğiz. Peki siz katılıyor musunuz bu oranlara?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir