WWDC 2014: iPhone HomeKit’le akıllı ev kontrolü

WWDC 2014‘ün beklenen iOS 8 özelliklerinden birisi de akıllı ev kontrol sistemiydi. Beklendiği gibi de oldu ve HomeKit‘le tanıştık. Akıllı ev kontrolü adına cihazınız bir kumanda görevi görecek. Garaj kapısını açmak, ışıkları yakmak veya güvenlik kameralarını çalıştırmak gibi birçok görevde kullanabileceksiniz.

Cihazlarınızla akıllı ev kontrolünde Siri önemli bir rol üstleniyor. Siri’nin iOS 8’le birlikte çok daha komplike bir şey olduğunu, tam bir asistana dönüştüğünü söylemek mümkün. Umarız Türkçe dil desteği adına da birşeyler yapılabilir. Örneğin; “yatmaya hazırlan” komutu verildiğinde bağlı olan sistemler ve önceden tanımlanmışlar hemen devreye girecek. Mesela kapılar kilitlenip, ışıklar söndürülebilecek.

Apple HomeKit

Apple akıllı ev kontrol sistemiyle ilgili, ürün üreticileriyle tam bir uyum sağlamayı, birlikte çalışmayı ve sertifikasyon desteği sunacaklarını taahhüt ediyor. Bu konuda da Philips, Honeywell ve iHome gibi firmaların öne çıktığını düşünebiliriz. Karşılıklı iş ortaklıklarıyla ve yeni ürünlerle birlikte, akıllı ev kontrol sistemi HomeKit’in çok daha gelişebileceğini tahmin etmek güç değil. Geçmişte yaşanan uyum problemleri de sanıyorum istişarelerle ortadan kalkacak ve daha uyumlu olacak. Bakalım Türkiye’de bu tarz ürünleri ve kullanımları ne zaman görebileceğiz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir