Yeni Nexus 7 ve iPad Mini Karşılaştırma

Google tarafından üretilen Nexus 7, Yeni Nexus 7 adıyla raflarda yerini aldı. Amerika’da 299 dolar gibi bir fiyattan kullanıcılarla buluşan cihaz, 16 GB hafıza ve Wi-Fi destekli olarak sunuldu. Halefi olan eski Nexus 7’ye oranla hangi açıdan bakarsanız bakın kendini yenileyen cihaz, Apple’ın iPad Mini (retina8 cihazına ciddi bir rakip olarak görülüyor.

nexus-7-ipad-mini

Her ne kadar durum böyle olsa da, iPad Mini’nin google’ın son ürününden oldukça baskın olan yönleri yok değil tabi ki. En belirgin olarak şunu söyleyebiliriz ki, iPad mini’nin ekran boyutu Nexus 7’yi döver :). Öte yandan iPad Mini, Nexus 7’den daha ince.

Aşağıdaki İngilizce videoyu seyrederek iki cihaz arasındaki farkları kendi gözlerinizle görmeniz daha mantıklı olacaktır. Dilerseniz iki cihazı farklı yönleriyle birlikte irdeleyelim.

Boyut

4,5 inçlik boyutu göz önünde bulundurulduğunda, Nexus 7 için süper ufak diyebiliriz. Halefine göre biraz daha ufak olan cihaz, (eski Nexus 7 4,7 inç boyutunda idi) 5,3 inç boyuta sahip olan iPad Mini’den de ufak. Boyutunun bu denli ufak olması, cihazın tek elle kontrol edilebilmesine olanak sağlamakta fakat ekran alanından fedakârlık yapmanız gerekmekte. Öte yandan ana çerçevenin iPad Mini’den kalın olması, cihazın amaca hizmet edememesine sebep olmakta.

Bunların yanı sıra, Nexus 7’nin ekran çözünürlüğüne baktığımızda çok daha üstün olduğunu görmek mümkün. Retna ekrana sahip olan cihazda inç başına 323 piksel düşüyor ki halefine göre inç başına düşen piksel sayısı 107 kadar arttırılmış. iPad Mini’den de inç başına düşen piksel sayısı 160 kadar fazla ki bu büyük bir miktar, iki kat kadar fark ediyor.

Hız

iPad Mini kullanıcıları için biraz depresyona girme vakti gelmiş gibi görünüyor. İşlemci hızı testine sokulduğunda, iki cihaz arasında devasa bir fark oluşmakta. Geekbench hız testi uygulandığında, Nexus 7’nin puanı 2684 iken, iPad Mini’de bu rakam 766 ki bu durum Nexus 7’nin 3 kat kadar daha hızlı olduğu anlamına geliyor.

Tabi ki Benchmark puanı gerçek hızları yansıtmıyor fakat oyun performansları göz önünde bulundurulduğunda bu sonuçların gerçeğe yakın olduğu görülmekte ve kullanıcılara fikir verecektir.

Fiyat

iPad ve diğer iOS cihazlarının standartlarının yüksek olması, diğer üreticilerin ürünlerinin estetik değil yorumları almalarına sebep olmakta. Nexus 7’de aynı şekilde kendi çizgisinden sapmamakta. Yine komple plastikten oluşuyor fakat eski Nexus 7 ile kıyaslandığında daha iyi hissettiriyor.

Nexus’a lafımız yok fakat şu bir gerçek ki, ne kadar öderseniz o kadar alırsınız. Apple2ın araştıralar ve geliştirmeler için yıllarını ve milyonlarını harcadığını göz önünde bulundurursak daha iyi dizaynın daha iyi fiyata satılıyor olması normal bir durum olarak karşımıza çıkacaktır doğal olarak.

Google2ın ise bu tezin karşısında olduğunu söyleyebiliriz. 16 GB Wi-Fi modelini 229 dolar gibi bir fiyattan satışa sunan internet devinin en büyük rakibi olan Apple’ın çizgisini değiştirmemesi ve buna paralel olarak fiyatını düşük tutmaması elbette kullanıcıları üzüyor. Bundan dolayı fiyatları karşılaştırmak mantıklı olmayacaktır.

Final Düşünceleri

Birçok kullanıcı gibi bizler de Apple’ın yeni nesil cihazlarında ne şekilde karşımıza çıkacağını merakla bekliyoruz. Acaba yeni iPad Mini ile retina kalitesindeki ekranın üstüne farklı şeyler katacaklar mı? Markete yeni bir soluk getirebilmek için acaba neler yapacaklar? Bunlar Apple yönetiminin kısa sürede cevap vermeleri gereken sorular ve tabi ki zor sorular. Şu bir gerçek ki Apple bu sektörün öncüsü ve öncüsü olarak kalmaya devam edecek.

Bazı otoriteler, Nexus 7’yi uygulama ekosistemi ve işletim sisteminin Android olmasından dolayı tercih etmeyeceklerini söylüyorlar. Hatta, iOS’un Android’den üstün olan yanlarının Android’in iOS’tan üstün olan yönlerinden fazla olduğu konusunda hemfikirler. Ayrıca Android’in hala beta aşamasında olduğunu düşünenler bile var.

Sizin düşünceniz ne yönde? Sizce Nexus 7 ile Google, Apple’ın iPad ile yaşadığı başarıyı aşarak piyasayı domine ederek üstünlük sağlayabilecek mi?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir