Youtube Müzik mi Spotify mı? (Hangisini Seçmeli)

Youtube Müzik mi Spotify mı? Hangisinin sizin için uygun olduğunu bulmanıza yardımcı olması için Spotify ve YouTube Müzik arasındaki farkları inceleyin. İçerik ve özellikleriyle YouTube mu? Spotify mı? hanigisini seçmek lazım sizin için herşeyi masaya yatırdık.

Spotify vs YouTube Music gibi hizmetler çalma listeleri oluşturmanıza, müzik akışını dinlemenize, yeni şarkılar keşfetmenize ve daha birçok imkan tanır. Müzik dinlemek isteyenler için de bu tarz hizmetler oldukça revaçta. Birçok alternatifleri de mevcut. İlk bakışta birçok müzik hizmeti hemen hemen aynı gibi görünse de aralarında epey farklılık var. Müzik kütüphaneleri ve içerik sayılarının yanı sıra akış kaliteleri ve müziğin ötesinde içerik gibi çok daha fazla seçenek bulunabiliyor.

Spotify nedir, ne işe yarar?

Bu farklılıklar kullanıcı için abone olmadan önce önemli olacaktır. YouTube müzik mi Spotify mı? hangisine karar vermenize yardımcı olmak için özelliklerine göz atalım.

Spotify vs YouTube Music karşılaştırma

YouTube Müzik mi Spotify mı? Ücretsiz Plan Sınırları

Her ikisinin de ücretsiz bir planı mevcut. Her ikisinde de belirlenmiş sınırlar birbirinden farklı.

Spotify yalnızca belirli çalma listelerinde dinlemek istediğiniz şarkıları seçmenize izin veriyor. Kişiselleştirilmiş günlük mix gibi. Diğerlerinde parçaları sadece karışık modda dinlemenize imkan veriyor. Sevmediğiniz şarkıları atlayabiliyorsunuz ama saatte sadece 6 kez olarak sınırlandırılmış. Bunlar biraz can sıkıcı olabilir.

Ses kalitesi olarak 160 kb/sn ile sınırlı ve çevrimdışı dinlemek için şarkı indiremiyorsunuz. Yani ücretsiz sürümde interneti bulduğum yerde şarkıları indireyim, sonrasında dinleyeyim seçeneği mevcut değil.

YouTube Müzik istediğiniz herhangi bir parçayı seçmenize ve dinlemenizi izin vererek bu konuda spotify’dan çok daha kullanışlı. Ücretsiz bir plan da istediğiniz kadar parçayı atlayabilirsiniz. Bu konuda Spotify gibi sınırlaması yok. Ama Google’ın müzik akış hizmeti YouTube müziğin en büyük dezavantajı telefonunuzdaki ekranı kapattığınızda müziğin durması. Sadece ekranın kapanması değil müzik dinlerken web’de gezinmeyi veya farklı uygulamalara geçmeyi de unutun. Uygulamayı kapatır kapatmaz müzik kesilir. Spotify’ın bu şekilde bir dezavantajı yok.

Not: YouTube Music, ücretsiz planda istediğiniz şarkıyı çalmaya izin veriyor.

Aynı spotify’daki gibi, YouTube müziğin ücretsiz sürümünde de reklamlar bulunuyor. Ve telefonunuza müzik indirmenize izin vermiyor. Yani çevrimdışı müzik indirip kullanmanıza izin yok.

YouTube müziğin ses kalitesi de ücretsiz sürümde sınırlı. Maksimum 128 kb/sn hızında müzik akışı dinlemenize izin veriyor. Yani müzik kalitesi olarak ücretsiz sürümde spotify’a göre biraz daha az kalitede sunuluyor. Ama bariz bir fark değil.

Ücretsiz sürümler olarak iki uygulamayı incelediğimizde herhangi bir kazanan gösteremiyoruz. Çünkü ikisinin de ücretsiz planları birbirinden farklı. Bu nedenle kendinize göre hangi özellikler önemli ise seçimi sizin yapmanız gerekiyor. Ama yine de YouTube müzik bir adım önde olabilir.

YouTube Müzik

YouTube müzik mi Spotify mı?: İçerik Karşılaştırması

Hem YouTube müzik hem de spotify’da milyonlarca şarkıya erişim var. Her ikisini de bir miktar tecrübe ettiğinizde, haftalık yenileme ve güncellik bakımından aralarında çok büyük farklılıklar olmadığını göreceksiniz. Birçok favori şarkı ve sanatçı her iki platformda da mevcut. Ama seçtiğiniz müzik ve sanatçılar çok popüler olmayanlardan oluşuyorsa bu konuda biraz farklılık gösterebilir. Ama yine de büyük farklar olmasını beklemiyoruz.

içerik bakımından her iki hizmet arasındaki en büyük fark şu olabilir. Spotify podcastlere erişim izni veriyor ama YouTube müzik videolara odaklanıyor.

Podcast nedir?: Podcast ilk defa 2000’li yıllarda Apple’ın iPod‘u piyasaya sürdüğünde ortaya çıktı. Yani podcast kelimesi ismini iPod’dan alıyor. Canlı yayınların dondurulmuş küçük parçalar halinde depolanmasını kasteden bir sözcük.

Spotify‘da 1 milyondan fazla Podcast başlığı var. Niş veya popüler olup olmadıklarına bakılmadan, dinlediklerinizin akış hizmetinde olma ihtimali yüksek. Eğer bir Spotify kullanıcısıysanız podcastler için ayrı bir uygulamaya ihtiyacınız yok.

YouTube Müzikte Podcast yok ama bildiğiniz gibi çok fazla müzik videosu var. Tavsiye edilen ve yeni videolar listeler halinde sık sık ön sayfalara geliyor. En iyi küresel 100 şarkı gibi çeşitli listelere göz atabilirsiniz.

Spotify’da YouTube müzik kadar olmasa da birkaç videoya sahip olduğunu unutmayalım. Eğer aradığınız şey video odaklı ise spotify’da video bulabileceğiniz özel bir bölüm yok ve zaten de sınırlı sayıda video desteği var. Sadece bir sanatçı veya şarkıyı dinlerken varsa açılabilecek bir video desteği bulunuyor.

İçerik bakımından iki hizmeti karşılaştırdığımızda yine neye daha çok değer verdiğiniz ön plana çıkıyor. Aradığınız şey video bakımından daha fazla seçenekse YouTube müzik sizin için en iyisi olacak. Ama podcast bakımından müzik dinlemek istiyorsanız Spotify bu konuda daha üstün.

Youtube Müzik mi Spotify mı?

Yeni Müzikleri Keşfetmek

İki servis arasındaki önemli farkın bulunduğu yer tam burası. Belki biraz garip gelebilir ama Spotify müzik keşfi için çok daha iyi. Dinlediğiniz türden şarkılar ve sanatçılardan oluşan popüler haftalık keşif listeleri sunuluyor. Her pazartesi 30 yeni parça keşif listenizde yer alıyor. Bunun yanı sıra dinleme alışkanlıklarınıza göre 6 adede kadar günlük mix de oluşturabiliyorsunuz.

İsveç merkezli müzik akış hizmeti Spotify’da hayal edebileceğiniz hemen hemen her tür ruh hali için bir oynatma listesi mevcut. Oynatma listeleri gerçekten müzik dinlerken çok güzel bir özellik. Spotify’da müziği hem telefonunuzda hem de bilgisayarınızda bulmak kolay. Ayrıca Spotify ülkeye göre de en popüler şarkıları listeyen çok sayıda (60’tan fazla) grafik içeriyor.

Note: Spotify’ın YouTube müzikten çok daha fazla oynatma listesi var.

YouTube müzik’de 3 kişiselleştirilmiş oynatma listesi var. Her hafta size 50 yeni parçayı keşif listenizde sunuyor. 1) En sevdiğiniz sanatçılardan oluşan ve en son şarkılarını içeren yeni sürüm mix. 2) discover mix keşif listesi, 3) şu an dinlediğiniz sanatçıya ait dinleme listesi. Olmak üzere 3 farklı kişiselleştirilmiş oynatma listesi sunuyor ve herhangi problem de yok.

Google‘ın müzik dinleme hizmeti YouTube Müzik’de ruh halinize veya seçtiğiniz türe göre oynatma listesi sunuyor. Ama burada tek sorun seçimin sınırlı olması. Örneğin spotify’da 54 hiphop çalma listesi sunulmuşken YouTube müzikte sadece 12 tane var. Elektronik müzik ve dans kategorisinde spotify’da 81 adet çalma listesi varken YouTube müzikte sadece 17 liste mevcut. Yani spotify’da YouTube müziğe oranla neredeyse iki kat fazla ruh hali ve tür listesi sunuluyor.

YouTube müzik’te ayrıca ülkeye göre en iyi şarkıların yer aldığı bir liste mevcut değil. Bu gerçekten sevebileceğiniz ve kullanışlı bir özellik. Müzik zevkini ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye nasıl değiştiğini görmenizi sağlıyor. YouTube müzik için başka bir sorun da sadece mobil uygulamada ruh halinize veya türe göre müzik seçimi yapabiliyorsunuz. Bu özellik web sürümünde nedense desteklenmiyor.

Sonuç olarak YouTube müzik keşif kategorisinde kötüdür diyemiyoruz. Ama çalma listelerini ve seçenekleri göz önünde bulundurduğunuzda Spotify bunu daha iyi yapıyor. Bu nedenle yeni müzikleri keşfetmek bakımından Spotify daha başarılı.

youtube music spotify fiyatlandırma

Fiyatlandırma ve Hesap Planları

Her iki müzik hizmetinin de ücretsiz plan sunduklarını yazımızın başında konuşmuştuk. Şimdi her iki hizmetin premium versiyonlarına daha yakından bakalım.

YouTube Müzik Premium

Bireysel, aile ve öğrenci olarak 3 plan sunuluyor. 1 aylık ücretsiz deneme süresi tanınmış. Bireysel 13.99 TL, Aile (5 hesaba kadar) 20.99 TL, Öğrenci 6.99 TL olarak aylık fiyatlandırılmış.

Spotify Premium

Bireysel, aile ve öğrenci olarak YouTube müzik’le aynı planlar mevcut. Spotify ilk 3 ay ücretsiz seçeneği sunulmuş. Bireysel 17.99 TL, Aile (6 hesaba kadar) 26.99 TL, Öğrenci 8.99 TL şeklinde aylık fiyatlandırılmış.

Her ikisi de aylık olarak faturalandırılıyor ve istediğiniz zaman iptal edebiliyorsunuz. Amerika fiyatlarına baktım bireysel 10 $, öğrenci 5 $ Aile 15 $ şeklinde ücretlendirilirmiş. Yani Türkiye fiyatları gerçekten Amerika’ya kıyasla çok uygun. O fiyatlardan burada sunulmuş olsa eminim en az yarısından fazlası vazgeçerdi. 🙂 (Tabii Amerika şartlarına göre fiyatları değerlendirmek lazım.)

Bununla birlikte YouTube videolarını izlemeyi sevenlere hitap edecek bir YouTube Premium aboneliği de mevcut. Bunun planlarına da verdiğim link üzerinden bakabilirsiniz. YouTube Müzik Premium’a oranla biraz daha yüksek fiyatta sunulmuş. Çünkü YouTube Premium’da, hem YouTube Müzik hem reklamsız YouTube deneyimi sunuluyor. YouTube videolarını indirebilir arka planda oynatmadan faydalanabilirsiniz. Ama uygulamayı kapatırsanız veya telefonun ekranını kapatırsanız videonun sesini duymayacaksınız.

Aslında Spotify’ın Premium Duo seçeneği de var. Çiftlere yönelik bu plan şimdilik sadece Amerika ve sınırlı sayıda ülkede mevcut.

YouTube müzik mi Spotify mı?

YouTube Müzik mi Spotify mı? Diğer Farklılıklar Neler?

İki hizmet arasında başka küçük farklılıklar da var. Mesela Spotify, YouTube müziğe oranla daha sosyal özelliklere sahip. Şarkıları sosyal medyada paylaşmanın yanında arkadaşlarınızın tam olarak ne dinlediğini de kontrol edebiliyorsunuz. Bu da aslına bakarsanız yeni müzik keşfetmenin bir diğer harika yolu.

Ayrıca sanatçıların aylık kaç dinleyiciye sahip olduğunu ve takipçi listesinin kaç kişiden oluştuğunu görebilirsiniz. Burada Spotify kullanıcılarına hangi çalma listesinin ve sanatçının daha popüler olduğunu belirlemenize sağlayacak bir karşılaştırma imkanı sunuluyor.

YouTube müzik de şarkıları sosyal medyada paylaşmanıza ve her sanatçının kaç abonesi olduğunu görmenize olanak tanıyor. Ama spotify’daki gibi arkadaşınızın ne dinlediğini veya belirli bir oynatma listesinin ne kadar popüler olduğunu göremiyorsunuz.

Not: Spotify rakibinden daha fazla özellik sunuyor.

Spotify’da rakiplerine oranla bir sürü ekstra özellik var. Mesela uyku zamanlayıcısı var, bir süre sonra müzik çalmayı otomatik durduruyor. Bir şarkı bittikten sonra diğer şarkıya duraklamadan geçiş imkanı sunan aralıksız mod var. Şarkılar arasında kesintisiz geçiş oluşturabileceğiniz crossfade özelliği var. Spotify, Google haritalar‘la birlikte çalışabiliyor. Bu da navigasyonunuz açıkken uygulamadan çıkmadan parçaları değiştirip, duraklatabileceğiniz bir özellik sunuyor. Hatta Windows uygulaması bile var. Tüm bunlar maalesef YouTube müzik’de yok.

YouTube Müzik mi Spotify mı? Kazanan Kim?

Tüm bu özellikleri genel olarak değerlendirdiğimizde Spotify daha üstün bir hizmet sunuyor. Yeni müzik keşfetmek, daha fazla çalma listesi oluşturmak, güçlü sosyal özellikler ve bir sürü podcast erişimi sağlamak için daha iyi. Spotify bir çok kullanışlı özellikle donatılmış olsa da bunlar herkes için daha iyi bir seçenek olduğu anlamına gelmiyor.

Hala YouTube müziği, Spotify’a tercih etme nedenleriniz var. Örneğin müzik videolarını izlemeyi seviyorsanız Google’ın hizmeti tam size göre. Ayrıca çok fazla YouTube kullanan biriyseniz reklamlarından kurtulmak için de YouTube Premium çok iyi bir seçenek. Üstelik fiyatlandırma bakımından YouTube müzik premium ve hatta YouTube premium, Spotify’a oranla daha uygun. Bunlar sizin için önemli değilse Spotify’ı öneriyoruz.

Para harcamak istemiyorsanız ve ücretsiz bir plan daha iyi diyorsanız da YouTube müzik sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Hele ki bunu bilgisayarda kullanacaksanız kesinlikle YouTube müziği tercih etmeniz daha iyi. Ama mobil cihazınızda kullanıp aynı zamanda farklı işlerle de uğraşmak istiyorsanız Spotify daha iyi bir tercihtir.

Spotify, Apple Music İle Yarışmaya Devam Ediyor

Sonuç olarak; Her iki hizmetinde ücretsiz premium deneme sürelerinin mevcut olduğunu unutmayalım. Bu deneme sürelerini tecrübe ederek sizin için hangisinin daha iyi olduğunu görmek çok daha kolay olacaktır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir