Apple Artık Virüslerden Muaf Değil

Apple‘ın yıllardır dilinden düşürmediği “Mac OS sistemine virüs erişemez” sözü artık tarih oldu. Geçtiğimiz günlerde bir çok teknoloji sitesine düşen haberde Flashback isim virüs Apple’ın bu algısını yerle bir etti. Gerçi Apple’ın bu söylemi tamamiyle kendi işletim sistemi baz alındığında ortaya çıkan bir sonuç olmakla beraber işletim sistemi ile beraber kullanılan yan programların pek hesaba katılmış olduğu söylenemez. İşte bu nedenle Java uygulaması üzerinden Flashback isim virüs Mac OS işletim sistemine de girerek şirketin bu yöndeki algılarını değiştirdiği gibi söylemini de değiştirecek gibi görünüyor.

Apple bugüne kadar muhtemel bir güvenlik açığı oluşması ihtimaline karşı ciddi bir hazırlık yapmasa da bunun hep Mac OS işletim sistemine doğrudan bir saldırı olacağını varsaymış, diğer ek sistem araçlarını göz ardı etmişti. Bunu bilen virüs yazılımcıları Apple’ın bu açığını çok iyi bir şekilde kullanarak Flashback isimli virüsü 600 bin kullanıcıya bulaştırdılar.

MacOS Flashback Virüs

Apple ilk aşamada herhangi bir açıklama yapmamış ancak sessiz sedasız bir şekilde güvenlik yamasını geçtiğimiz günlerde yayınladı. İlk bakışta Java uygulamasına yönelik basit bir güncellemeymiş gibi görünse de Flashback virüsüne yönelik doğrudan bir güncelleme ve aynı zamanda bu yönde gelmesi muhtemel başka sorunlara da önlem şeklinde yapıldı.Güncelleme notunda “Bu Java güvenlik güncellemesi Flashback isimli zararlı yazılımın bilinen pek çok varyasyonunu sistemden siler” yazıyor. Bilindiği gibi Apple’ın ilk yayınladığı yama OS X’teki Java’yı 1.6.0_31’e yükseltmek amaçlıyken son yayınlanan “Java for OS X 2012-003” güncellemesinin açıklamasında esas konu da bir nevi itiraf edilmiş oluyor.

Blog’umuza ait son güncellemeleri Twitter veya Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz

3 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir