Apple Mountain Lion’u Tanıttı

Apple‘ın yeni işletim sistemi olan Mountain Lion‘un geliştiriciler için hazırlanmış ön sürümü ile birlikte detaylarını da öğrenmiş olduk. iPad ve iPhone‘larda kullandığı iOS işletim sisteminden bir çok özelliği bünyesine katmış olan Mountain Lion, tüm Apple cihazlarında aynı işlevleri sunması ile işletim sistemlerinin git gide birbirine yakınlaşması konusunda önemli bir adımı simgeliyor.  Apple’ın resmi sitesinde yaz aylarında piyasaya çıkacağı belirtilen Mac OS X Mountain Lion, kullanıcıların arzuladığı ve üçüncü parti yazılımlar ile sağlamaya çalıştığı bir çok özelliği bünyesinde barındırıyor. Örneğin çok daha gelişmiş bir arayüze sahip olan iCloud ile, nelerin hangi cihazlar ile eşleştirilebileceği ayarlanabiliyor. 

Mountain Lion

En büyük yeniliklerden birisi Messages uygulaması. Bu uygulama aslında iChat uygulamasının çok gelişmiş bir hali. Popüler sosyal ağları kullanarak sohbet etmenize izin veren bu uygulama, ayrıca iPhone, iPad veya diğer Mac’ler gibi cihazlar ile de ek ücret ödemeden mesajlaşabilmenizi sağlıyor. 

Reminders uygulaması, adından da anlaşılabileceği gibi aklınıza gelen fikirleri, alışveriş listelerinizi ve her türlü hatırlama gereksinimi duyduğunuz olayı kaydedebileceğiniz basit bir uygulama. iCloud ile yaptığınız listeler tüm cihazlarınızda görülebiliyor.  Notes uygulaması da benzer şekilde not tutmanıza yarayan bir uygulama. Farklı olarak listeler değil, sayfalar şeklinde tutulan notlara video, fotoğraf, ses klipleri eklenebiliyor ve üzerlerinde oynama yapılabiliyor. Yine tüm diğer cihazlarınız ile eşleştiriliyor. 

Notification Center ise belki de işletim sisteminin en önemli özelliği. Yıllardır iyi bir bildirim programından yoksun olan Mac OS X işletim sistemi çok gelişmiş bir bildirim arayüzüne sahip oluyor. Tüm e-posta, mesaj, sistem mesajları ve herhangi bir uygulamanın bildirimleri Notification Center üzerinden takip edilebiliyor.  

Mac OS X Mountain Lion tamamen Twitter ile entegre çalışacak şekilde tasarlanmış. Herhangi bir yazıyı, fotoğrafı veya bağlantıyı anında Twitter’a göndermek veya aklınıza gelen bir şeyi hemen tweetlemek  artık mümkün.  

Game Center da eksikliği uzun zamandır hissedilen uygulamalardandı. Artık Apple ID’niz ile bu uygulamaya girdiğinizde yalnızca diğer Mac kullanıcıları ile değil, iPad ve iPhone kullanıcıları ile de karşılıklı oyun oynayabiliyorsunuz. 

AirPlay Mirroring bir çok film sevdalısının ve sürekli sunum yapmak zorunda kalanların rüyası olabilir. Apple TV kutusuna kablosuz olarak otomatik bağlanan uygulama, yine kablosuz olarak ekranınızdaki veya başka bir programda çalışan görüntüyü TV’de oynatabiliyor. Hiç bir kablo derdi yaşanmadığı gibi bağlantı sorunları yüzünden yaptığınız işten konsantasyonunuzu ayırmak zorunda kalmıyorsunuz. 

Gatekeeper, Mac’lerın yaygınlaşması ile artan bir soruna çözüm olarak tasarlanmış: Güvenlik. Gatekeeper, internetten yanlışlıkla zararlı içerikli bir programın indirilip çalıştırılmasını önlediği gibi, sistem yöenticilerinin nelerin yüklenip nelerin yüklenemeyeceğini de belirlemelerini sağlıyor.  Eğer zaten Mac OS X Lion işletim sistemini kullanıyorsanız, Messenger uygulamasının beta sürümünü indirip şimdiden denemeye başlayabilirsiniz. www.apple.com adresinde yeni işletim sistemi Mac OS X Mountain Lion ve yeni uygulamalar hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Kaynak: ComputerWorldTurkiye

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir