iOS 6.1.3 İle Evasi0n Devri Kapandı

Eğlence sona erdi desek yanlış olmaz galiba. iOS 6.1.3 sürümünün sona ermesi ile birlikte, beklendiği üzere Jailbreak yapılırken bulunan açıklar kapatıldı ve maalesef yeni bir açık bulunana kadar 6.1.3 ve daha sonraki sürümlerde evasi0n Jailbreak yapılamayacak.

Evasi0n

iOS 6.1.3 sürümü yayınlanana kadar bu konuyla ilgili birçok dedikodu ve söylentiler mevcuttu. MuscleNerd  tarafından Twitter sayfasında yapılan açıklama da bu söylentileri doğrular nitelikte. Keza yaptığı açıklamada MuscleNerd, Jailbreak yapılırken kullanılan 6 açığın 4’ünün kapatıldığı bilgisine yer verdi. Bundan dolayı eğer Jailbreak kullanıcısıysanız 6.1.3 güncellemesinden ve yeni Jailbreak aracı çıkana kadar bundan sonraki güncellemelerden uzak durmanız gerekiyor.

Güvenlik brifinginde, açıklardan biri hakkında şu şekilde bahsedilmişti:

iPhone 3GS ve daha sonrası, iPod Touch 4 ve daha sonrası ve iPad 2 ve daha sonrası için açık kullanılabilir durumda. Yerel bir kullanıcı açıktaki açıklamanın yapısına ulaşabilir…

Hatırlarsanız, Planetbeing geçen hafta yaptığı bir röportajda, evasi0n jaibreak aracının birden fazla açıktan yararlandığını belirtmişti. Bu güncellemeyle açıkların bir kısmının kapatılması evad3rs ekibi için ne anlam ifade ediyor şimdilik kesin olarak bilemiyoruz fakat görünen o ki haberler hiç de iyi değil.

Uzak gelecek için ise, evad3rs ekibinin söylediğine göre kullanılacak birçok açık hâlihazırda rezerve edilmiş halde mevcut ve bekletiliyor ki bu açıklar evasi0n’da kullanılmamış olan açıklar. Bakalım yeni Jailbreak aracı ne zaman gelecek bunu zaman gösterecek.

Kısaca, bilindiği üzere MuscleNerd, p0d2g, planetbeing ve pimskeks’ten oluşan evad3rs ekibinin evasi0n Jailbreak aracı geçtiğimiz Şubat ayının 4’ünde kullanıcılara merhaba demiş, 19 Mart itibariyle de elveda demiş oldu ve hâtta üstüne üstlük üzerinden 2 adet de güncelleme geçti.

Jailbreakınızı korumak için neler yapmanız gerektiğine dair makalemize ulaşmak için buradaki linki tıklayabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir